Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

GNU-Darwin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 DarkStar

DarkStar
  • 82 postów

Napisano 03 czerwca 2005 - 22:40

Jak wiadomo, Mac OS X bazuje na systemach *NIXowych, a dokładniej na BSD. "Silnikiem" stojącym za OS X jest tzw. Darwin , system operacyjny opracowany przez Apple na podstawie BSD. Więcej informacji pod linkiem.

Istnieje natomiast coś takiego jak GNU-Darwin, czyli gotowa dystrybucja otwartego Darwina pod PPC. Zastanawiam się czy nie zaznajomić się z tym systemem. Nie byłby to Linux, ale była by to jakaś część Mac OS X, w sumie jego serce. :) Oczywiście z zupełnie inną funkcjonalnością i wyglądem zapewne, ale bebechy te same. Może warto. Ktoś to poznał?

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 03 czerwca 2005 - 22:45

Tak ale na x86 i to było dość dawno, zanim jeszcze myślałem o tym że będę kiedykolwiek posiadaczem Macintosha ;)

#3 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 czerwca 2005 - 22:47

Nie, odkąd mam Maka i Panterkę to mi odeszła ochota na testowanie dziesiątków dystrybucji i egzotycznych OS-ów jak to miało miejsce na moim starym PC... ;)

#4 raaf

raaf
  • 7 postów

Napisano 21 lipca 2005 - 22:20

Re: GNU-Darwin

Jak wiadomo, Mac OS X bazuje na systemach *NIXowych, a dokładniej na BSD. "Silnikiem" stojącym za OS X jest tzw. [URL=http://pl.wikipedia.org/wiki/Darwin_%28system_operacyjny%29]Darwin[/URL] , system operacyjny opracowany przez Apple na podstawie BSD. Więcej informacji pod linkiem.

Istnieje natomiast coś takiego jak GNU-Darwin, czyli gotowa dystrybucja otwartego Darwina pod PPC. Zastanawiam się czy nie zaznajomić się z tym systemem. Nie byłby to Linux, ale była by to jakaś część Mac OS X, w sumie jego serce. :) Oczywiście z zupełnie inną funkcjonalnością i wyglądem zapewne, ale bebechy te same. Może warto. Ktoś to poznał?

wiesz co? chyba jednak jakas dystrybucja linuxa bylabylepsza. z tego co sie zdazylem przgladanac to stare wersje pakietow. a jak chcesz miec wygode to czeba miec nowego gnome'a albo kde (ja wole gnome). i polecam gentoo, na x86 od ponad 1.5 roku uzywam i jest miodzio, a teraz bede stawial na ibooku. tylko sterow do air port extreme nie ma, ale juz nad tym pracuja. na formu gentoo jets na ten temat post.

pozdrawiam
raaf

ps. gdyby dalo sie zamiast linuxa (w sensie kernela) wstawic darwina na gentoo (bo to metadystrybucja to bym chetnie sprubowal.

#5 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 22 lipca 2005 - 09:07

Darkstar napisał, że chciałby postawić Darwina, w celu przyjzenia sie mu, a nie uzywania na codzień :)
Gentoo (czy generalnie Linux, może z wyjątkami, jak Linux From Fcratch :wink: ) jest swietnym systemem jako system, którego na codzienn używamy :) (sam używam :) ).
Swietna dokumentacja, genialne portage, szkoda ze niefortunnie napisane w Pythonie (:?)itd.
Jeden człowiek na fgo, twierdził że całe KDE, na G5 skompilowało mu sie w 35min :shock: :shock:

ps. gdyby dalo sie zamiast linuxa (w sensie kernela) wstawic darwina na gentoo (bo to metadystrybucja to bym chetnie sprubowal.

To już rzeczywiście jest ciekawa kwestia :)
Skoro można używać hurda, to czemu nie Darwina :)
Dowiem sie coś w tej sprawie, i dam znac na forum.

Pozdrawiam, waluigi

#6 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 23 lipca 2005 - 08:23

watpliwa sprawa z tym czasem kompilacji.... na G4/1000 KDE pod Gentoo kompilowalo sie ok 5h

#7 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 23 lipca 2005 - 09:39

watpliwa sprawa z tym czasem kompilacji.... na G4/1000 KDE pod Gentoo kompilowalo sie ok 5h

No mnie też to sie niewydaje do końca prawdziwe, możliwe ze kompilował tak jak ja, szczątkowe kde :)

5h to sporo, na Athlonie 2500+ kompilowało się coś ponad 5h :?
Ale może miałeś jeszcze uruchomione coś, co obciazało proca....

Lepiej wyprobujcie kompilacje w ramdisku - ja własnie testuje :twisted: :lol:

EDITED - Darwin + jakieś distro Linuksa
Jedyne co znalazłem, i zresztą zostało potwierdzone (pozdrawiam kolege Zwierzaka :) ), to instalacja Portage na OSX'ie.
Niewiem czy jest to najlepsze rozwiązanie, aczkolwiek znajdują sie ludzie ktorzy z niego korzystają :)
Na fgo jest dział temu poswiecony
klik!
Tylko pytanie, czy warto sie w to bawić :)
Pozdrawiam, waluigi

#8 xaffer

xaffer
  • 25 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 20:47

Jak można odpalić darwina w trybie XFree86 z WM ?

Jeden ze screen'ow z tak odpalonym Darwinem
http://pymol.sourcef...mag/screen.html

#9 maniacco

maniacco
  • 382 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 15 stycznia 2007 - 22:13

co do czasu kompilacji... ciekawe jak by to bylo na najmocniejszym POWERMACU QUAD G5... na sempronie 2300 ... 11-12 godzin ;)

#10 xaffer

xaffer
  • 25 postów

Napisano 15 stycznia 2007 - 22:35

co do czasu kompilacji... ciekawe jak by to bylo na najmocniejszym POWERMACU QUAD G5... na sempronie 2300 ... 11-12 godzin ;)

Mówisz o końcu wątku z przed 2 lat :-( ... a ja chciałem uzyskać informacje na ten temat:

Jak można odpalić darwina w trybie XFree86 z WM ?

Jeden ze screen'ow z tak odpalonym Darwinem
http://pymol.sourcef...mag/screen.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych