zobaczyłam macbooka, dotknęłam klawiatury i się zakochałam. Design ma rewelacyjny. Dowiedziałam się o dobrej baterii i stabilności tych notebook`ów. Boję się tylko jednego. Że dostanę na studiach jakiś program do analizy z histologii i nie ze względu na inny system operacyjny nie włączy mi sie. A kupować maca po to, żeby chodził pod windowsem to wrzucenie pieniędzy w błoto. Na ile moje obawy są uzasadnione? Zdaje sobie sprawę tez, że będę musiała ściągać i kupować podstawowe programy, które są dla mnie czymś naturalnym w PC tylko w wersji dla macintosha. Na ile jest to ciężkie, dla naprawde przeciętnie zainteresowanej techniką dziewczyny i z jak duzymi kosztami dodatkowymi muszę się liczyc?
Dużo facetow_ktorzy_sie_znaja mi go odradza. Mówią że w polsce gdzie macki nie sa tak popularne ich uzytkowanie jest po prostu uciazliwe. Ale dobre wrażenie jakie zrobilo na mnie to białe cudo, pozostaje.

medycyna a macbook
Started by
kulce
, 02 Jul 2008 21:40
8 replies to this topic
Posted 02 July 2008 - 21:40
Posted 02 July 2008 - 21:50
Cześć. Nie prawdą jest to co twoi koledzy mówią na temat Macintosha. Jego użytkowanie nie jest w Polsce wcale uciążliwe. Programów masz pod dostatkiem, ich liczba niczym nie różni się od tych dostępnych na PC. Ze znalezieniem odpowiedników na Maca nie będziesz miała żadnego problemu. Laptop na studia jest rewelacyjny, długa praca na baterii zapewni Ci komfort na wykładach. Będziesz mogła pracować na nim bez ładowania przez ponad dwa wykłady, podczas gdy twoi koledzy będą szukać jak z pełnym pęcherzem gniazdka by naładować baterie.
Co do programów czysto medycznych, nie wiem nie studiuje medycyny, ale na pewni nie ma takich co Maca. Mogą to być jakieś autorskie programy, a tu już na 100% nie będzie odpowiedniej wersji. Tylko Windows. Jest rozwiązanie- możesz na chwilę, kiedy będziesz używać jakiegoś programu włączyć BootCamp lub np. VMware Fusion i po kłopocie. W innych przypadkach: pisanie notatek, internet, muzyka, filmy MacBook to strzał w 10.
Posted 02 July 2008 - 21:51
użytkowanie jest miodne
to po pierwsze
pytanie jak będzie wyglądał ten program, jeżeli byłby jakiś przykładowy gdzieś to można by sprawdzić czy nie pójdzie pod darwine (taki jakby emulator dzięki któremu można uruchomić windowsowe programy na maku)
i nie wiem czy oni na studiach tak mogą robić (wymuszać posiadanie określonego systemu)... jak ode mnie wymagają windowsa, to mi windowsa na czas studiów za darmo dają
zawsze możesz sobie zainstalować windę 'równolegle' do OS X'a i użytkować jeżeli będzie niezbędna
powiem tak: wszystko jest do obejścia
ach - no i jakaś masa dodatkowego (a już na pewno płatnego) softu jest niepotrzebne - większość potrzebnych rzeczy 'już jest'

Posted 02 July 2008 - 22:11
jestem lekarzem i nie ma lepszego kompa na świecie, mam pierwszego maca i na pewno nie będzie to ostatni:rolleyes: jezeli chodzi o twoje obawy to tylko jedna sprawa jest nie pewna chodzi o soft medyczny, ale nie martw się tym już ci koledzy z forum wspomnieli o vmvare i bootcamp a ja ci dodam virtualbox (darmowy progs na którym odpalisz to co nie możesz uruchomić na macu) moja specjalizacja to radiologia i używam darmowej aplikacji do zdjęć rtg osiriX i działa świetnie, inne progsy odpalam przez xp na virtual box. oczy zbieleją kolegą jak im postawisz to białe cudeńko przed oczami. powali ich prędkość działania systemu. Nie namawiam cię na kupno to twój wybór, ale jest to najlepszy komp jaki istnieje.
na początku też miałem taki sam problem i nie wiele brakowało kupiłbym pc, zaryzykowałem i żałuje tylko jednego że nie kupiłem macbooka pro:grin: ale się nie długu poprawie :mrgreen:
Macbook się sprawdza doskonale jako komp przenośny i wszędzie robi wrażenie gdzie się z nim pojawie.
Pozdrowienia medyku:lol: :wink:
Posted 02 July 2008 - 22:34
macbooka pro ale się nie długu poprawie
Macbook się sprawdza doskonale jako komp przenośny i wszędzie robi wrażenie gdzie się z nim pojawie.
Dokładnie.....Mac'ki robia wrazenie

Posted 02 July 2008 - 22:45
to czuję się przekonana. Myślę ze jakiś facet do pomocy z zamontowaniem tych pomocniczych programów sie znajdzie.
Macbook Pro? Chyba nie mam aż tyle kasy i takich potrzeb.
i jeszcze jedno. Na ile oszczędność przez zakup na allegro, niż w autoryzowanym sklepie, przedkłada się na bezpieczeństwo, że dostanę dobry sprzęt. Lepiej nie kombinować?
Posted 02 July 2008 - 23:05
a nie lepiej od gości z forum zapytaj tych którzy sprzedają np Blade
Posted 03 July 2008 - 09:19
to są Ci sami co psują wszystkie PC, biorą kasę, a do mojego serwisu te komputery i tak wracają...facetow_ktorzy_sie_znaj
Posted 03 July 2008 - 10:39
^^' ja na mac'a nie mam wszystkich programów(do grafiki) w zasadzie brakuje mi jednego:-) i jakos nie widze problemów , 90% czasu i tak spędzam na MAC OSX a jesli juz trzeba, wbijam sie na windowsa:)
ba tutaj nawet instalacja windowsa jest (moim zdaniem) prostrza niz na PC;) (przez plyte BOOTCAMPA ktora sama instaluje sterowniki do wszystkiego,flashe i inne rzeczy) ;]
sam używam go na uczelni i jestem bardzo zadowolony;)
co do zakupow na allegro jak jest sprawdzony sprzedawca, mozesz zaryzykowac. Czasem na allegro wystawiają sie sklepy do ktorych po wygranej aukcji możesz jechac i odebrać sprzęt. Wiadomo lepszy jest salon firmowy appla lub CORTLAND (ktory czasem ma naprawde super promocje, zwlaszcza dla studentow :] np -10% od ceny sprzętu dla osob studjujących ) gdyby cos CI sie ze sprzetem stało w takim salonie Ci go bez problemu naprawią(czasem dają komp zastępczy jakby naprawa trwała dłużej ) ;]
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users