Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod + Displex - wrazenia i wnioski ;)

• Please log in to reply
77 replies to this topic

#1 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 27 May 2006 - 09:20

Bry, jako ze mam od jakiegos czasu iPoda nano 4GB i nosze go wszedzie, wiec ekranik mojego cuda byl juz mocno nieprzezroczysty (cala reszta obudowy jest chroniona przez hmmm te aplowskie gumy co sie naciaga na iPoda). Zaryzykowalem (czytajac wczesniejsze rady z forum myapple.pl i gdybania z pdaclub.pl) i kupilem paste do polerowania ekranow w telefonach, zegarkow i palmtopow pod nazwa DISPLEX. Zakup oczywiscie na allegro (w wyszukiwarke wystarczy wpisac DISPLEX), pasta kosztowala 19.99 + pare groszy za wysylke i nastepnego dnia koperta byla u mnie. W komplecie dostalem tubke wielkosci popularnej "kropelki" czy tez innych klejow cyjanoakrylowych, hermetycznie (nie wiem po co) zapakowana sciereczke do polerowania, ulotke po polsku jak to wszystko zastosowac i wizytowke importera tej pasty. Wzielem gleboki oddech, wyjelem iPoda z kondo... eeee gumy, polozylem metalowym na kawalku kartki A4, wypuscilem doslownie kropelke pasty polerskiej na ekran i zaczelem polerowac - zalecane jest polerowanie przez 2 - 3 minuty mocno dociskajac. Ech, az mnie palce zabolaly od polerowania i zapiekly wskutek naturalnego wydzielania sie ciepla (od tarcia ale i od emocji). Dobra - mysle - patrzymy co sie porobilo.... Ani jednej ryski, ani jednego zarysowania. Ekranik blyszczacy, super przezroczysty, wyglada jak nowy. Cudo normalnie. Reszta obudowy (poza ekranem) nie uszkodzona. Czyli dziala i to rewelacyjnie. Polecam wszystkim, ktorzy maja problemy z nano i rysujaca sie obudowa (nie wiem jak inne iPody, ale pewnie tez pomoze). Juz bez zadnego gdybania - ta metoda naprawde dziala i jest bezpieczna dla iPoda. Pozdrawiam, PS. Dla jasnosci - nie sprzedaje tej pasty i nie zalezy mi na reklamie (dlatego nie ma linku), poprostu chcialem, zeby posiadacze iPodow wiedzieli, ze mozna przywrocic ich zabawkom mlodosc ;)

#2 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 27 May 2006 - 09:24

Dzięki, na pewno się przyda dla każdego takie dodatkowe upewnienie :) Szmatka była zapakowana, żebyś się nie czepiał, że ktoś już jej używał ;) A tak z ciekawości - omijałeś okolice kółka? Ja słyszałem, że tył iPoda też sobie tym można bez niczego wyczyścić, więc jakby ktoś chciał..

#3 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 27 May 2006 - 09:36

Specjalnie nie omijalem kolka (chociaz kilka razy mi sie "najechalo" bo sie malenstwo obudzilo i chcialo grac ;)) , caly obszar poza ekranem mam jak nowy wiec niespecjalnie go polerowalem, bo i po co ;) Ta guma zakrywa calego iPoda oprocz ekranu i tylko on sie porysowal. Tyl mam rowniez blyszczacy i bez rysek, wiec nie polerowalem. A Video tez sie tak rysuja ? Pa.

#4 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 posts
  • SkądLandsberg/Stettin

Posted 27 May 2006 - 09:53

Moja luba ma i rysują się strasznie. Wrzucisz na chwilę do kieszeni gdzie coś masz np. zapalniczkę i żegnaj się z nowiutkim iPodem...Dla mnie to chyba jakiś celowy zabieg bo to nie jest normalne by się cokolwiek tak rysowało a biorąc pod uwage ceny to już niemal jetem pewien ,że oni poprostu nie chcieli dać lepszego tworzywa.

#5 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 27 May 2006 - 09:53

Też, też. Z tego co wiem, to są one z identycznego materiału. Ja nie mam gumy, tylko etui, więc jedynym obszarem na którym nie mam żadnych rys jest kółko ;) Ale ze względu na to, że nie noszę go w kieszeni, ryski są drobne i na razie nie przeszkadzają. Kiedyś jednak zaczną i wtedy Displex w ruch.

#6 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 27 May 2006 - 12:15

W zasadzie wystarczy każda pasta polerska np. ze stacji benzynowej (sprawdzone). A za 19.90 pln dostaniesz tego tak z 200 g, a nie tubeczkę, Ircha np. do okularów kosztuje jakieś 5 pln

#7 pawel25

pawel25
  • 23 posts
  • SkądUK (GRAYS)<-->(KIELCE) PL

Posted 27 May 2006 - 15:02

czesc ja posiadam ipoda 30 GB przednia część niejest porysowana natomiast tylna juz ma znaki urzytkowania, czy ten preparat pomorze równierz na chromowaną czesc??

#8 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 27 May 2006 - 15:11

Według mnie tak!

#9 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 27 May 2006 - 15:38

z tym ze z tylu zapewne wszystkie napisy Ci usunie. nr seryjny tez.

#10 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 27 May 2006 - 16:40

To nie jest magiczny płyn. To jest pasta drobno-scierna do polerowania. Jak do lakieru samochodowego. Można nią wypolerować wszystko. Jak wypolerujesz powierzchnię z napisem to Ci go zetrze. Ale jak pisałem ten cały Displex jest do kupienia na każdej stacji benzynowej i sklepach z lakierami!!!!

#11 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 27 May 2006 - 16:49

nawet na allegro mozna kupic za 3zl za 8 i za ile sobie znajdziesz. nie koniecznie trzeba dawac 20zeta.

#12 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 27 May 2006 - 21:08

Czy ja wiem czy usunie.. kurde, myślę, na czym by to wypróbować, bo iPoda narażać bym nie chciał! Ale wydaje mi się, że jakby lekko polerować, nie dociskać w okolicach napisów, to chyba będzie ok. Z tym, że chyba..

#13 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 27 May 2006 - 21:25

Czy ja wiem czy usunie.. kurde, myślę, na czym by to wypróbować, bo iPoda narażać bym nie chciał! Ale wydaje mi się, że jakby lekko polerować, nie dociskać w okolicach napisów, to chyba będzie ok. Z tym, że chyba..

a jak ma nie usunac skoro pasta polerska sciera tak jakby 1powloke?? przeciez ona nie wypelnia tych rys tylko sciera do poziomu tych rys. ewentualnie nie zetrze calego napisu a jego czesc.

#14 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 27 May 2006 - 21:30

No nie wiem, ale tak jak napisałem - gdyby okolice napisów starać się omijać, ewentualnie lekko dociskać, to może, może. Displex jakiś strasznie silny nie jest i w tym moja nadzieja. Widziałem kiedyś na jakiejś stronie, jak gość wyczyścił iPoda benzyną chyba, czy czymś w tym stylu.. z obu stron. Efekt był genialny. Niestety nie mogę odnaleźć tej strony :/

#15 jbwm

jbwm
  • 1878 posts
  • SkądB-stok/Polska

Posted 27 May 2006 - 21:34

wg mnie tylu nie ma co czyscic niczym. tyl az tak strasznie sie nie rysuje a i tak jak go wezmiesz w reke to sa takie odciski palcow ze rys nie widac. zreszta i tak na tyl jesli sie patrzy to przypadkowo raczej :) wiec wedlug mnie wystarczy wypolerowac przod a z tylem dac sobie spokoj.

#16 reRESERVEDFX

reRESERVEDFX

/////AMG

• 2111 posts
  • SkądBurr Ridge, IL

Posted 28 May 2006 - 04:31

ja swoj kupilem z dwiema rysami z przodu :cry: I nie to, ze to byl uzywany czy cos tylko brand new w opakowaniu i wogole. Nosze sie z zamiarem zaniesienia go do Apple Store i wymiany obudowy na nowa.

#17 dziadoslaw

dziadoslaw
  • 36 posts

Posted 06 October 2007 - 17:48

ja nie wiem co to jest ten diplex czy cos takiego, bo nigdy tego nie uzywalem. Ale przed chwila sie dowiedzialem o nim, poszedlem na stacje Shell i sie zapytalem czy jest. Nie bylo. Kupilem jednak "Shell Polish&Shine" - Wosk polerujacy(do wszystkich typow, w tym metalizowanych.) Kosztuje 12 zł. 250 ml. I wiecie co?? Wyczyscilem z rysek swojego iPoda nie do poznania!! Ten preparat jest super!! PoLeCaM!! Ps. jest jeden problem. trzeba go uzywac odpowiednia szmatka. A mianowicie jak najbardziej miekka, bo jesli wezmiecie za ostra, to owszem, niektore rysy znikna, ale na ich miejscu pojawia sie nowe. nie mozna tez bardzo mocno przyciskac szmaty. to tyle. PS2. Wyczysscilem przód i tyl i zostalo mi jeszcze jakies 3/4 buteleczki(iPod byl baaaaaaaaaaaaaaaardzo porysowany) pozdro! 8)

#18 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 October 2007 - 20:30

a pozniej mozna jeszcze nablyszczyc ipoda woskiem. odblask jest lepszy niz na fabrucznie nowym :).

#19 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 06 October 2007 - 20:53

Gorącym rzecz jasna, w myjni załatwiają coss takiego od ręki;)

#20 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 October 2007 - 22:02

nie mialem goracego. pewnie dluzej by sie trzymal :D.

#21 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 October 2007 - 11:25

>tskisiu na stacji benzynowej widziałeś displexa czy jakąś inną pastę polerską? Ostatnio wyczyściłem ekran iPoda jakąśtambeznazwy pastą polerską no i teraz co prawda nie ma już dużych rys, ale ma za to kilka tysięcy tych upierdliwych rysek. Na szczęcsie przy włączonym podświetleniu tego nie widać :) a co do aluminium z którego jest zrobione nano ll - jest genialne - iPod jeździł sobie kilka razy po podłodze itd i rysy są tylko na grawerkach

#22 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 February 2008 - 20:39

Sorry, że odgrzebuje temat ale mam pytanko :) Co myślicie o potraktowaniu displexem przodu białego iMaca Core Duo? Bo jakimś sposobem mam już kilka rysek a wpadłem na pomysł z displexem bo plastik iMaca jest chyba taki jak na iPodzie video/nano 1G ;)

#23 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 21 February 2008 - 20:43

Jak widziałemw reklamówkach iMaca G5 to jest on ,,created by the designers of iPod". Ja bym zaryzykował.

#24 Michu

Michu
  • 2614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 February 2008 - 20:43

Hm, myślę że nic złego raczej się nie stanie :) W końcu displex jest do wszekaliego rodzaju plastików. Tylko uważaj na matrycę. Jeśli są to głębokie rysy, to wątpię żeby dało się je wyeliminować. Ale spróbować zawsze można.

---- Dodano 21-02-2008 o godzinie 20:46 ----

Jak widziałemw reklamówkach iMaca G5 to jest on ,,created by the designers of iPod". Ja bym zaryzykował.

To że iMac G5 został zaprojektowany przez projektantów iPoda to nie znaczy, że użyto tych samych materiałów ;) Oczywiście nie jest to też wykluczone.

#25 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 21 February 2008 - 21:13

Głębokie nie są - widać je pod kątem i pod światło ale po prostu chciałem trochę "odświeżyć" iMaczka :)

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users