Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak oceniasz obudowę w CZARNYM MacBooku?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak oceniasz obudowę w CZARNYM MacBooku? (0 użytkowników oddało głos)

1. Jest świetna! Nie mam z nią żadnych problemów (18 głosów [8.61%])

Procent z głosów: 8.61%

2. Dość dobra, minimalne wady (18 głosów [8.61%])

Procent z głosów: 8.61%

3. Średnia :/ Mogli się lepiej postarać (17 głosów [8.13%])

Procent z głosów: 8.13%

4. Kiepska, sporo problemów (2 głosów [0.96%])

Procent z głosów: 0.96%

5. Beznadzieja! Obudowa bardzo się niszczy, wygląda okropnie! (9 głosów [4.31%])

Procent z głosów: 4.31%

6. Nie mam czarnego MB :) (145 głosów [69.38%])

Procent z głosów: 69.38%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 21:54

Witam,
Prosze o oddawanie glosów i koniecznie uzasadnienie w poście.

Wasze uzasadnienie będzie dla mnie cenniejsze niż sam głos.

Dziekuje
Pozdrawiam
mackr

#2 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 29 czerwca 2008 - 22:43

Posiadam białego MB i mogę ci jedynie powiedzieć że czarna obudowa jest na pewno wytrzymalsza i lepiej wykonana. Jest także milsza w dotyku ale kierując się wyglądem wybrałem białą.

#3 daboni

daboni
  • 287 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 05:53

jedyną wadą jaką widzę są ślady palców BARDZO dobrze widoczne. Wygląda to nieestetycznie. Poza tym nie mam z nią żadnych problemów.

#4 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 czerwca 2008 - 10:57

wg mnie czarna obudowa MB strasznie wyglada po jakims czasie uzytkowania - chodzi mi glownie o gladzik i czesc po jego prawej i lewej stronie - sciera sie i blyszczy sie - dlatego wbrałam białego MB :) ale gdzies kiedyś słyszałam ploteczki, że czarny MB jest lepszy? :o>

#5 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 30 czerwca 2008 - 11:01

czarna obudowa jest wykonana z lepszych materiałów rzadko pęka, chociaż ja mam białasa i jak na razie spoko.

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 30 czerwca 2008 - 11:31

wg mnie czarna obudowa MB strasznie wyglada po jakims czasie uzytkowania - chodzi mi glownie o gladzik i czesc po jego prawej i lewej stronie - sciera sie i blyszczy sie - dlatego wbrałam białego MB :)

ale gdzies kiedyś słyszałam ploteczki, że czarny MB jest lepszy? :o>

Nie prawda, to tylko plotki ;) niczym się nie różni od białych modeli. Wszystko jest identyczne oprócz koloru za który trzeba zapłacić extra :) pewnie czarny kolor jest droższy ;)

#7 mkrajewski

mkrajewski
  • 29 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 11:40

czarny MB plus invisibleshield i nie ma najmniejszego problemu

#8 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:38

Mała wada: brudzi się i tyle. PS: nie potrzebną odpowiedzią w tej sondzie chyba jest "Nie mam czarnego MB"

#9 Softfailur

Softfailur
  • 48 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2008 - 13:51

Różnica czarny/biały Ależ czarna obudowa JEST wykonana z INNEGO tworzywa niż w przypadku białych. Miałem czarnego MB, aktualnie posiadam białego i widać różnicę w jakości materiału. Oczywiście na korzyść droższego modelu. Nie wiem czy to przypadek czy nie, ale używałem swobodnie ok. rok czarnego egzemplarza i nie miałem nawet symptomów pękającej obudowy. Jak już wspomniałem - na dzień dzisiejszy jestem posiadaczem białego MB i tutaj pękniecie po roku (krótko po wygaśnięciu gwarancji :-/ ) wystąpiło. Gdybym stawał kolejny raz przed wyborem zakupu MB, bez wahania wybrałbym czarny model. W ankiecie dałem czarnemu MB najwyższą ocenę - nie miałem z nią jakichkolwiek negatywnych doświadczeń. Gdyby pytanie dotyczyło białego MB albo "MB ogółem" na pewno nie byłbym tak łaskawy w swym osądzie.

#10 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 30 czerwca 2008 - 14:55

Uzasadnienie? :P no cóż, nie mam czarnego MB (białego też nie) ale jak widziałem czarnego w sklepie to obudowa wydawała się być z lekka gumowa, więc wydaje mi się, że nie rysuje sie az tak bardzo.

#11 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 30 czerwca 2008 - 16:05

Wyniki ankiety są przewidywalne. Ja kupiłem czarnego MB, bo podoba mi się dużo bardziej niż biały. Obudowa jest bardziej matowa, zauważyłem że nie rysuje się tak łatwo jak białe MB, albo rysy są mniej widoczne. Poza tym ślady palców faktycznie są bardzo widoczne, ale jakoś mi to nie przeszkadza.

#12 dawid86

dawid86
  • 118 postów
  • SkądWarszawa / Chicago

Napisano 01 lipca 2008 - 17:52

Miałem jednego czarnego przez około tydzień, i muszę powiedzieć że biały wygląda dużo lepiej. Czarny strasznie się maziepie. Co do jakości obudowy, chyba nie jest najlpesza bo w jednym miejscu była pęknięta, wątpie żeby ten plastik był rzeczywiscie lepszy od tego tego w białym. Na początku w sklepie jak oglądałem bardziej podobał mi się czarny, ponieważ zbytnio nie toleruje białych urządzeń elektronicznych, ale macbooka napewno bym wybrał białego.

#13 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 01 lipca 2008 - 19:02

Mialem czarnego z pierwszej serii (CoreDuo) przez okolo 1.5 roku, jedyne problemy to odpryski matowego lakieru na rogach od spodu okolo 5 mm srednicy.
Odpryski te wynikaly ze sposobu w jaki podnosilem i stawialem MB, tzn lapiac za jeden rog przeciwlegly po przekatnej zawsze uderzal w stol.

Ogolnie jedyne problemy to te z utrzymaniem powierzchni w jednolitym matowym odcieniu.
Tluste paluchy bardzo ladnie dobijaja sie na powierzchni obudowy :)

5dni w tygodniu, noszony byl na wycieczki w zwyklej torbie na ramie bez pokrowca, jezdzil rowerem, pociagiem oraz samochodem.
To dobry laptop byl...

To sa fotki tego egzemplarza.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#14 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 19:32

bardziej podoba mi sie czarny - mielismy w pracy dawno temu czarne powerbooki g3:) mam białego głownie ze względu na cene i sposób jaki używam (jestem fotografem prasowym - komputer musi dużo znieść). używam do białego czarnej skorki macally i mam wrażenie, że jak narazie dzielnie znosi trudy codziennego ciorania. czarne macbooki, kore są na wyposażeniu fotografów rzeczpospolitej są w stanie kiepskim - pękniecia w charakterystycznych dla białych miejscach, pady wyglądają jak "psu z gardła wyjęte". dzisiaj nie wybrałbym ani białego, ani czarnego tylko macbooka pro i to nie ze względu na jego konfiguracje (odpowiada mi w 100% konfig mojego booka (2,2ghz/250gb dysk/4gb ram) i secyfikę pracy (obrazki nieruchome - karta w booku daje rade) tylko właśnie ze względu na obudowę i jej solidność w macbooku pro. niestety aplle nie robi teraz 12'' wersji pro - uważam, że to błąd. dla mnie - codziennego wysyłania zdjęć - macbook pro w wersji 12'', długim życiu baterii i wszystkich ułatwieniach systemu macos byłby do pracy maszyną idealną. niestety takiego dzisiaj nie ma i biały mac, uwzglęniając stosunek jakości do ceny oraz możliwość upgrade-u bez stracenia gwarancji (dysk i ram we własnym zakresie), ciężarem, rozmiarami i wydajnością wydaje się opcją optymalną. czy apple kieruje się sugestiami userów? czy ktoś z userów myapple ma podobne wymagania jak ja? czy można skierować "petycję do coupertino w sprawie budowy mb pro w wersji małej?;) tak dla fotografów prasowych oraz inych ludzi podróżujących dużo? serdecznie pozdrawiam

#15 macdesk

macdesk
  • 849 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lipca 2008 - 23:49

To co po czasie wychodzi w czarnym MB to wypolerowany w miejscu touchpad (to samo klawisze), do paluchów na obudowie trzeba się przyzwyczaić od razu. Zawiasy w obudowie mojego (ostatni z modeli z GMA950) trzeszczą jak w starej szafie. Ale bez wątpienia obudowa MB nie sprawia wrażenia tak delikatnej jak aluminiowe w MB Pro.

#16 denis

denis
  • 589 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 02 lipca 2008 - 22:40

Nie mam czarnego MB :D Uzasadnienie? Wole białego ;)

#17 mackr

mackr
  • 146 postów

Napisano 03 lipca 2008 - 16:46

Dzieki za Wasze opinie, niektóre troche sprzeczne. Ontoid dziekuje za zdjecia.
Czyli biały (wersja środkowa - 160GB) różni się od czarnego (250GB) tylko:
- kolorem obudowy
- materiałem z którego wykonana jest obudowa (?)
- dyskiem twardym większym o 90GB

Czy są jeszcze jakieś różnice?

PS: Czy na tym zdjeciu ImageShack - Hosting :: macbookdetalehz4.jpg ta przelotka miniDVI na VGA do monitora to jest w zestawie z komputerem, czy trzeba ją sobie dokupić?

Może wogóle niech ktoś napisze co otrzymujemy w pudełku razem z MacBookiem :)

#18 hipciu

hipciu
  • 128 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2008 - 19:01

Mojego MacBooka mam od grudnia poprzedniego roku i z obudową nie ma żadnych problemów, oprócz rysy na spodzie, ale to jest już moja wina ;)

#19 ostrich

ostrich
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 lipca 2008 - 20:19

Może wogóle niech ktoś napisze co otrzymujemy w pudełku razem z MacBookiem :)

A czy to taki wielki problem sprawdzić na stronie Apple?

Przejściówki niestety nie ma w zestawie, trzeba ją dokupić oddzielnie. W Polskich iSpotach jest podobno trudno dostępna.

#20 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 03 lipca 2008 - 22:58

Tak, jest trudno dostępna. Każda dostawa jest niestety wyprzedawana na pniu i jak na razie do mojego iMaka nie udało mi się kupić przejściówki. Za to wiem, że na Allegro jest tego trochę, ale z kolei jak mam kupować na Allegro to mi się odechciewa ;)

#21 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 05 lipca 2008 - 10:07

Mi w bialym troszke peka obudowa przy dolnej czesci wylotu powietrza. Czarnego nie kupie bo wyglada "niemakowo", bialy od razu sie wyroznia ;) poza tym, cena za czarnucha oj troche przesadzona.

#22 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 05 lipca 2008 - 14:37

Nie prawda, to tylko plotki ;) niczym się nie różni od białych modeli. Wszystko jest identyczne oprócz koloru za który trzeba zapłacić extra :) pewnie czarny kolor jest droższy ;)

O przepraszam ale w kilku seriach czarny MB miał lepszą konfigurację niedostępną w białym.

---- Dodano 05-07-2008 o godzinie 14:47 ----
Pomijając pękające obudowy:
- biały: po jakimś czasie biały kolor (na powierzchniach matowych - top case, palmrest) w jakimś stopniu straci śnieżnobiałą czystość w kierunku szarości lub co gorsza w żółty, co nie grozi czarnemu. Natomiast powierzchnie połyskujące (pokrywa ekranu) na skutek używania, obtarć straci może połysk w przetartych miejscach.
- czarny: po jakimś czasie wytarty touchpad nabierze połysku (na białym też ale nie razi), za to matowa obudowa (wszędzie) zniesie więcej obtarć, które tylko w ekstremalnych przypadkach będą połyskiwać, czarny nie wyblaknie i to jest mój największy argument za czarnym. Co do odcisków palców to w odróżnieniu od zmian koloru na białym można je z czarnego szybko usunąć ścierką z mikrofibry z ew. dodatkiem pianki czyszczącej co również przywraca jednolitą matowość ;-)

Ponieważ nowy MB w obu kolorach wygląda doskonale najlepiej zajżeć do sklepu gdzie obie wersje są dostępne dla palców klientów od jakiegoś czasu by zobaczyć jak wygląda "używany" MB. Mnie się zdecydowanie białe po przejściach nie podobają.

#23 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 05 lipca 2008 - 15:18

Tak, jest trudno dostępna. Każda dostawa jest niestety wyprzedawana na pniu i jak na razie do mojego iMaka nie udało mi się kupić przejściówki. Za to wiem, że na Allegro jest tego trochę, ale z kolei jak mam kupować na Allegro to mi się odechciewa ;)

W Warszawie nie ma najmniejszego problemu z dostępnością przejściówek miniDVI na DVI (80PLN?) i miniDVI na VGA (65PLN) w iSpotach.

#24 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipca 2008 - 15:39

Na czarnym rzeczywiście widać paluchy ale.... 1. Jest milszy w dotyku, 2. trwalszy, 3. na moim niestety jest kilka takich..... wyprysków..... jakichś Ogólnie 4+

#25 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 05 lipca 2008 - 16:30

Ilekroć u nas w iSpocie chciałem kupić, nigdy mi się to nie udawało.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych