Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Router i net

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 17:16

Witajcie. Mam do was pytanie. Mam taką sytuację: PC (serwer), laptop (klient), ipod touch (klient). Chciałbym kupić router który rozdzieliłby neta pomiędzy mnie (ipod) a laptopa, i instalacja ma być uzależniona od pc. Zależy mi aby router dzielił neta tylko na ipoda i laptopa, pc był serwerem. Stąd moja prośba. Mógłby ktoś mi podać linka do jakiegoś dobrego routera służącego do tego? A i jeszcze jedno. Czy łącze z routera mogę zabezpieczyć hasłem.

Dołączona grafika

#2 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2008 - 17:39

Proste :> w serwerze włóż kartę sieciową WiFi (upewni się by obsługiwała tryb AP) i zrób zwykły NAT :P oczywiście zakładam że obydwa urządzania mają działać tylko w WiFi. Wtedy twój server będzie spełniał role routera ;]

#3 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 18:43

Mam taką karte:
PENTAGRAM Hornet WiFi USB karta sieciowa Wi-Fi,Wwa (389591293) - Aukcje internetowe Allegro
Jak zrobić żeby wszystko chodziło jak należy?? Da rade tak zrobić??

#4 S4jm0n

S4jm0n
  • 41 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 29 czerwca 2008 - 18:46

Shadowriver uprzedził mnie nieco, miałem podobny zamysł :) ale moge ci polecic prostsze rozwiązanie. U mnie wygląda to tak: NET => Komputer główny > Komputer w innym pokoju > ipod Z tym ze drugi komp jest pod kabelkiem a ty pewnie chcesz przez wifi lecieć na lapku. Ja uzywam routera firmy BELKIN (kupiłem za 120 zł) i cud, miód chodzi. Wifi jest na hasło, łapie w całym mieszkaniu (mieszkam w bloku) i na dole pod balkonem (mieszkam na 4 piętrze). Połączeń nie zrywa. No :)

#5 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 29 czerwca 2008 - 20:45

Zależmy mi żeby być uzależniony tylko od Głównego kompa PC. Nie wiem co kupić itd. router, którego nazwę podałeś będzie w ten sposób śmigać?

#6 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2008 - 21:06

Masz 2 możliwosci :P 1. Najtańszy, kupno karty WiFi do servera i zniego zrobić na router 2. Droższy ale wydajniejszy, to kupno AP (nie routera, chyba ze planu8jesz więcej połączeń przewodowych), ale musi obsługiwać bridge (mostkowanie) by zachować zależność servera

#7 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwca 2008 - 23:25

hmmm wiem ze chcesz inaczej, ale nie lepiej bedzie postawic router bez serwera? czy masz co do serwka jakies konkretne plany?

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2008 - 23:26

a nie lepszy jest router, przed PC??

#9 S4jm0n

S4jm0n
  • 41 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 30 czerwca 2008 - 14:20

No słuchaj, u nie to jest tak.

Dołączona grafika

A router jest taki (identyko tylko mój ma inny panel ze światełkami po prostu):

Dołączona grafika

Router jest pakowany w biało czerwony box.

Czekam na dalsze pytania w razie watpliwosci

#10 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 16:03

Opcja, którą opisujecie odpada. Chodzi mi o to żeby W PC wykorzystywany był net, a w laptopie i ipodzie tylko "łykany troszkę" :)

#11 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 czerwca 2008 - 16:08

Opcja, którą opisujecie odpada. Chodzi mi o to żeby W PC wykorzystywany był net, a w laptopie i ipodzie tylko "łykany troszkę" :)

I co z tego :P ja też z publicznego IP przeszłem na NATowany przez router i jakoś to mu nie zaszkodziło ;>

Wiec zdklaruj do czego ten PC:
1.Serwer, posiadający usługi serverowe
2.Normalny Desktop z którego korzystam

do 1 jest dobry twój plan do 2 starczy zwykły router i stawiasz go na początku schematu
O adres MAC się nie martw teraz najtańsze routery mają funkcje klonowania.

#12 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 30 czerwca 2008 - 16:09

Chcę trzymać się swojej wersji i tyle. Teraz takie pytanie, czy coś takiego będzie działać tak samo jak pokazałem na swoim schemacie?

WA-2204C odpowiednik Tonze/Edimax/Minitar FV,WISP (392319216) - Aukcje internetowe Allegro

Jeżeli nie to proszę o jakieś linki (Allegro). Jak będzie wyglądać konfiguracja sprzętu? No i czy będzie dało radę zabezpieczyć utworzoną sieć hasłem

---- Dodano 30-06-2008 o godzinie 15:13 ----
Pięknie napisane. Nareszcie ktoś mnie zrozumiał. Chcę mieć kontrolę z komputera PC nad tym czy laptop lub ipod będzie miał neta.

#13 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 lipca 2008 - 18:22

ja mam tak jak S4jm0n (za wyjatkiem tego ze mam laptopa zamiast toucha) i mam mozliwosc zarzadzania ruterem z dowolnego podlaczonego do niego urzadzenia. zarowno po kabelku jak i radiowo mozna zarzadzac ruterem bez najmniejszego problemu (jak sie zna haslo i odpowiednio ustawi ruter). u mnie akurat jest to ruter adsl linksysa. taka konfiguracja znacznie zmniejsza zuzycie pradu, bo komputer nie musi byc wciaz wlaczony zeby byl dostep do internetu. przy obecnych cenach touchow mozliwe ze niedugo bede takowego posiadal i nie przewiduje zadnych problemow z dostepem.

#14 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 01 lipca 2008 - 19:23

Zdecydowałem że kupię AP. Komp jest cały czas u mnie włączony, a chcę mieć kontrolę (filtrowanie MAC, IP, URL itd.). Czy taki AP DWL-2000AP+ "D-Link" (389191944) - Aukcje internetowe Allegro Będzie śmigał bezproblemowo? I czy będzie dokładnie odpowiadał mojemu schematowi.

---- Dodano 01-07-2008 o godzinie 18:25 ----
A jak nie to czy taki router będzie chodzić ale przez mojego kompa
NOWY!! D-Link DI-604 Router 4-ro portowy ,Faktura (385159709) - Aukcje internetowe Allegro

#15 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 03 lipca 2008 - 11:12

No i zamówiłem. Miejmy nadzieję, że wszystko będzie ładnie śmigać. Kupiłem coś takiego: D-LINK DIR-300 54Mbs DSL Wi-Fi Router 4Port SWITCH (390184204) - Aukcje internetowe Allegro

#16 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 lipca 2008 - 13:05

Każdy router z RJ45 na WANe będzie działa

#17 mamba4

mamba4
  • 201 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 16:00

to ja sie podloncze tutaj z moim problemem :) Mam siec osiedlową LAN . Poszedlem do sklepu bo chcialem kupic samego AP (dzialalo na pozyczonym) ale nie bylo i koles mi powiedzial abym kupil router z AP i kupilem . No i podlonczylem routera , ustawilem aby ip ustawialo sie automatycznie , wszedlem na routera w quick setup i mam tylko cos takiego do wyboru :
http://img66.imagesh...6/711/11ih3.jpg
Nie mam tutaj LAN i nie wiem co mam robic . Kombinowalem tam z roznymi tymi funkcjami i nie dziala ani net na kompie ani na ipodzie mimo ze wykrywa router.

#18 mperlam

mperlam
  • 275 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 17:28

Mam już router. No i mam problem. Ma ktoś neta przez ten router (radiówka)? Router nie przydziela podłączonym kompom IP, zaznaczam że chcę mieć kompa (serwer) podłączonego do wyjścia LAN a nie INTERNET. Prosiłbym o pomoc

#19 AdrianWNS

AdrianWNS
  • 2 postów
  • SkądNowa Sól

Napisano 11 lipca 2008 - 16:58

Witam wszystkich. Od kiedy mam problemy z siecią Ad-hoc , coraz bardziej przyglądam się różnym routerom lub AP. Znalazłem trzy ciekawe urządzenia. Może ktoś z was pomoże mi z wyborem. Internet jaki posiadam to sieć osiedlowa. Zastanawiam się nad : D-Link Wireless Router DIR-300 , D-Link Wireless Router DI-524 i Linksys Wireless-G Broadband Router - WRT54G. Najlepiszy chyba jest ten ostatni. Z góry dzięki za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych