Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Time Machine z dwóch komputerów na jednym dysku zewnętrznym

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 posts
  • SkądKraków/Mysłowice

Posted 28 June 2008 - 21:11

Witam, posiadam dysk zewnętrzny na którym co jakiś czas robię Time Machine. Od niedawna znajomy ma drugiego maca. Czy można robić dwa "time machine" na jednym dysku zewnętrznym? Czy jesli podlacze drugi komputer nie nastąpi "nadpisanie danych" i utrace pliki z pierwszego maca? Z góry dzięki za pomoc. Kasia

#2 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 28 June 2008 - 21:22

Cześć, Podziel zewnętrzny dysk na dwie parycje, do jednej przypisz jeden komputer, do drugiej, kolejny. nazwij parycje tak, jak nazywają się Wasze komputery (żeby Wam się nie pomyliło). u mnie działa perfect:) pozdrowienia

#3 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 posts
  • SkądKraków/Mysłowice

Posted 28 June 2008 - 23:35

Hmm.. to w takim razie chyba bede musiala stworzyc trzy ( w tej chwili mam dwie - jedna ustawiona pod maca, druga tak, aby widzial ja pc). Czy, zeby podzielic dysk musze go sformatowac? K.

#4 dawid86

dawid86
  • 118 posts
  • SkądWarszawa / Chicago

Posted 30 June 2008 - 03:42

Ja używam Time Capsule i Time Machine na 2 mackach, i na dysku są poprostu dwa różnie nazwane pliki, jeden od aira a drugi od macbooka, więc myślę że nie ma potrzeby robić dwóch osobnych partycji

#5 Kasiaaa

Kasiaaa
  • 54 posts
  • SkądKraków/Mysłowice

Posted 01 July 2008 - 21:19

Dzięki. Spróuję i podzielę się uwagami :)

#6 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 01 July 2008 - 22:02

Time machine tworzy sobie odpowiedni folder (repozytorium) dla każdego komputera więc nie ma problemu

#7 seospl

seospl
  • 6 posts

Posted 01 August 2008 - 12:23

Pozwolę sobie podczepić pod ten post moje pytanie. Jakie jest najprostsze rozwiązanie w mojej sytuacji. Mam: Macbook Pro Macbook Air Time Capsule Pro jest moim codziennym kompem, Air jest kompem na podróże. Chciałbym aby na obu laptopach było zawsze to samo. Czyli - tydzien pracuje na Pro, robie backup, w weekend przesiadam sie na Air (zanim cos zrobie na Air - wgrywam backup z Pro) pod koniec weekendu robie zrzut i od poniedzialku jade na Pro (z wgranym backupem z Air). Próbowałem to zrobić z Time Capsule ale nie wiem za bardzo jak na Air wgrac backup z Pro poniewaz standardowo Time Machine chce robić backup i odtwarzać backup z wersji zrobionej tylko z Air'a (tej zrobionej z Pro wogole nie widzę na Air). Mam nadzieję że w miarę wytłumaczyłem o co mi chodzi :) Z góry dzięki za pomoc

#8 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 02 August 2008 - 15:35

Chciałbym aby na obu laptopach było zawsze to samo. Czyli - tydzien pracuje na Pro, robie backup, w weekend przesiadam sie na Air (zanim cos zrobie na Air - wgrywam backup z Pro) pod koniec weekendu robie zrzut i od poniedzialku jade na Pro (z wgranym backupem z Air)

Chyba nie tędy droga i tak się nie da. :confused: Nawet jak ograniczysz archiwizacje jedynie do Dokumentów. TM nie będzie odczytywał archiwizacji innego komputera.
Ja taką niby "synchronizację" czyli równy dostęp do swoich zasobów z różnych moich komputerów (zresztą w różnych czasem odległych miejscach) robię poprzez .Me Konto i wykorzystując na tworzone przez siebie pliki iDisk oraz różnego rodzaju internetowe "składnice plików" jak A-Drive i podobne. Nie wiem czy to najlepsze wyjście, ale mi na razie wystarcza.
Pozdrawiam _M.

#9 amator

amator
  • 503 posts

Posted 03 August 2008 - 10:46

a ja mam znowu tak: mam MB oraz PC i chcialbym robic back up jednego i drugiego na Time Capsule. Mozliwe?

#10 Sgt Pepper

Sgt Pepper
  • 724 posts

Posted 03 August 2008 - 10:58

Mam MacBooka i Maca Mini. Dysk zewnętrzny to WD MyBook 500GB. Jest on podzielony na 3 partycje. Jedna to TimeMachine dla Mini, druga - TimeMachine dla MacBooka, trzecia- ot, takie archiwum (W zależności od tego czy podpinasz ten dysk do peceta to ta trzecia partycja może śmiało być w formacie FAT. U mnie nie jest, bo nie ma takiej potrzeby). Wszystko działa wyśmienicie. Dysk zewnętrzny oczywiście musisz sobie podzielić narzędziem systemowym i sformatować.

#11 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 03 August 2008 - 12:25

a ja mam znowu tak: mam MB oraz PC i chcialbym robic back up jednego i drugiego na Time Capsule. Mozliwe?

Możliwe, jeżeli PC i MB jest oparty o router TC.
Po prostu TC zgłasza się jako dysk sieciowy. Warunek to pewnie oparcie się na AirPorcie z TC, czyli w sieci w oparciu o ten router.

Dysk zewnętrzny oczywiście musisz sobie podzielić narzędziem systemowym i sformatować.

Nie trzeba też, a nawet nie należy, moim zdaniem, dzielić TC na partycje, bowiem zapis jest możliwy zarówno spod PC jak i spod Maca (nie wiem co mu tam za serwer wbudowali, ale zapisuje), a każdy plik archiwizacyjny ma przecież inna nazwę zatem komputery się nie pomylą jak było by konieczne skorzystać z archiwizowanych zasobów.

Poza tym TC można używać jak każdy inny dysk sieciowy, tz utworzyć dowolne katalogi i przenosić tam pliki. Miejsca (przynajmniej w 1TB) sporo i nie tak szybko zacznie się robić ciasno.

#12 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 06 August 2008 - 07:28

A ja chcialbym sie dowiedziec jeszcze dla pewnosci czy Time Machine bedzie dzialac z Airport Express+dysk zewnetrzny! Bo nie chcialbym niepotrzebnie wydawac kasy na Time Capsule skoro podana wyzej przeze mnie konfiguracja bedzie dzialac poprawnie :-) Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam!

#13 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 06 August 2008 - 07:47

Nie. Airpot Express nie będzie działał z dyskiem zewnętrznym. Należy kupić Airport Extreme.

#14 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 06 August 2008 - 08:46

Należy kupić Airport Extreme.

Ale uwaga. Mnie ta sztuka się nie udawała. Chyba nie każdy dysk (obudowa) jest w stanie zadziałać . (albo nie potrafiłam tego zrobić:confused: ) Tak czy inaczej żaden z moich dużych dysków (powyżej 500 MB) nie chciał działać (w obudowie MaxTor One Touch) i...... skończyło się na Time Capsule.
Więc lepiej niech może ktoś napisze co (w jakim zestawie) naprawdę działa.

#15 reader

reader
  • 1119 posts
  • Skąddokąd?

Posted 06 August 2008 - 08:50

W moim przypadku jest to zwykły WD Passport podpięty do Extreme. Dodatkowa informacja: musi być najnowszy firmware update do Extreme (7.3.1 lub 7.3.2)

#16 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 06 August 2008 - 09:53

Dodatkowa informacja: musi być najnowszy firmware update do Extreme (7.3.1 lub 7.3.2)

Ok może dlatego mi się nie udało. Jak jak próbowałam podłączyć dyski nie było jeszcze tych uaktualnień. Sprawdziłam teraz faktycznie działa i można skonfigurować TM:lol:

#17 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 06 August 2008 - 10:11

Oki dzieki chlopaki za odpowiedz. Oczywiscie pomylila mi sie nazwa i mialem na mysli Airport Extreme czyli ten wiekszy wygladem przypominajacy Time Capsule! ;-) I rozumiem,ze na dysku podpietym pod router mozna uzywac Time Machine do dwoch Macbookow?!

#18 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 06 August 2008 - 10:18

Raczej Time Machnie z każdego MacBooka kierować na jeden dysk. Nawet jeżeli każdy z MacBooków (TM Używa nazwy komputera) ma tę samą nazwę to i tak zapisy będą się różniły nazwą pliku. Rozpoznasz na pewno, a i TM w odczycie się nie pomyli jakby był potrzebny. Pozwodzenia. PS. Nie pragnęłam być chłopakiem, ale rozumiem, że w tym patriarchalnym światku, to na prawdę serdeczne podziękowanie.

#19 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 06 August 2008 - 20:05

Sorki,nie zauwazylem wogole Twojego nicku ani opisu. Takze raz jeszcze wielkie dzieki dziewczyny i chlopaki ;-)

#20 amator

amator
  • 503 posts

Posted 06 August 2008 - 23:15

Ja jestem ciagle wystraszony tymi bledami potencjalnymi w pliku archiwum na TimeCapsule o ktorych ktos pisal na forum. Czy komus sie posypal ten plik (poprzez np jakas przerwe czy problem chwilowy w wifi) i nie mogl potem zrobic restore?

#21 afgann

afgann
  • 37 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 March 2014 - 23:13

Witam i z góry przepraszam za odgrzanie tematu ale chyba nie ma sensu zakładać nowego i śmiecić na forum. Słuchajcie chciałbym podpiąć dysk 1TB do routera domowego pracującego m.in. z moim macbookiem i wykorzystać go jako Time Machine. Moje pytanie jest takie czy jeśli wykorzystam go do TM to oprócz tego będę mógł na nim posiadać jakieś archiwów na zdjęcia i inne pierdołki? Jeśli tak to jak to się mam do wykorzystania jego przestrzeni np. 500 GB będzie wykorzystywał TM a pozostałe mam na archwizację danych? Rozumiem że ta usługa TM z biegiem czasu będzie potrzebowała coraz więcej przestrzeni do zrobienia odpowiedniego backupu? Może mi to ktoś pojaśnić? Z góry dziękuje :)

#22 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 16 March 2014 - 23:16

Pytanie podstawowe: czy Twój router obsługuje Time Machine?

#23 afgann

afgann
  • 37 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 March 2014 - 23:39

Z tego co wyczytałem to powinien bez problemu

#24 JerryEvo

JerryEvo
  • 3921 posts
Posted 19 March 2014 - 00:30

W takim razie podłączasz pod niego dysk USB, w ustawieniach routera określasz ilość przestrzeni poświęconej na kopie (jeśli router to potrafi), a resztę wykorzystujesz jak chciałeś.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users