Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zewnetrzny dysk i tylko odczyt.Jak miec wieksze uprawnienia?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 plejak3

plejak3
  • 60 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 maja 2006 - 13:42

Witam! Dzis dostalem wkoncu obudowe zewnetrzna usb2.0 do dysku twardego. Podpialem moj dysk i po chwili pojawily sie ikonki tych ze patrycji. Wiec dziala. Problem mam raczej z mozliwosciami ruchow na dysku..nie moge niczego zmieniac. Mam mozliwy tylko odczyt. Dodam, ze te moje dyski sa z mojego peceta (ktorego nie mam ochoty juz ogladac to bo jesden wielki syf...w sensie systemu...nienawidze tych okienek!!!:P :lol: ) Tak wiec co zrobic bym mogl robic wszystko na tych dyskach (bo w sumie dwa je mam)....?? Pozdrawiam!

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 25 maja 2006 - 13:51

Czy czasem partycje na dysku nie są sformatowane na NTFS?

#3 el Shatano

el Shatano
  • 16 postów
  • SkądNew York

Napisano 25 maja 2006 - 13:56

Jaki system plików masz na dyskach? Jeśli były formatowane na NTFS, to nic na nich nie zapiszesz, ani nie zmienisz, ponieważ OSX potrafi tylko czytać z tego systemu plików. Jeśli chcesz używać tego i na maczku i pc, to formatuj w FAT32, tylko pamiętaj, że w facie nie utworzysz pliku większego niż 4GB. Jeśli chcesz używać tylko z maczkami, to formatuj w OSX na Mac OS Extended (Journaled).

#4 plejak3

plejak3
  • 60 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 maja 2006 - 13:57

No raczej sa w NTSF... Tak lepiej bylo dla tego cholernego XP.... A mam caly dysk zawalony i nie chce tego stracic.. Co robic?

#5 el Shatano

el Shatano
  • 16 postów
  • SkądNew York

Napisano 25 maja 2006 - 13:58

Nie dasz rady, tego przekonwertować. Musisz zrzucić gdzieś dane i formatować dysk.

#6 plejak3

plejak3
  • 60 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 maja 2006 - 14:12

No to mam problem... Cos musze wykombinowac.
Dzieki za info.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-05-25, 15:15 ]
acha.. czego uzyc do formatowania? czy jest w systemie mozliwosc? Ja dopiero od prawie dwoch tygodni mam ibooka, wiec jeszcze za wiele nie wiem. Pozdrawiam.

#7 el Shatano

el Shatano
  • 16 postów
  • SkądNew York

Napisano 25 maja 2006 - 14:23

Applications-Utilities-Disk Utility. Skoro możesz czytać z niego, to zrzuć na dysk swojego iBooka, potem formatuj zewnętrzny i przerzuć na niego dane. Ewentualnie, jeśli nie masz miejsca, to zostaje tylko wypad do kolegi :)

#8 plejak3

plejak3
  • 60 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 maja 2006 - 14:32

:lol: dysk ibooka to 40 gb..dysk zewnetrzny to 160 gg i tu juz mam problem:P

[ Dodano: 2006-05-25, 20:29 ]
Poradzilem sobie jeszcze inaczej.. Zajrzalem do blaszaka...no i jest taki genialny programik jak Partition Magic.. konwesja na fat32 i wszystko juz si :lol: Bez utraty danych oczywscie...

Jednak czasem sie pecet przydaje.....

Czas cieszyc sie dalej Maciem:)

See yaaa:)

#9 PavelM

PavelM
  • 1 535 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 maja 2006 - 07:00

MacDrive pozwala komputerom z Windows widzieć partycje Mac OS.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych