Zewnetrzny dysk i tylko odczyt.Jak miec wieksze uprawnienia?
Started by
plejak3
, 25 May 2006 13:42
8 replies to this topic
Posted 25 May 2006 - 13:42
Witam!
Dzis dostalem wkoncu obudowe zewnetrzna usb2.0 do dysku twardego. Podpialem moj dysk i po chwili pojawily sie ikonki tych ze patrycji. Wiec dziala. Problem mam raczej z mozliwosciami ruchow na dysku..nie moge niczego zmieniac. Mam mozliwy tylko odczyt.
Dodam, ze te moje dyski sa z mojego peceta (ktorego nie mam ochoty juz ogladac to bo jesden wielki syf...w sensie systemu...nienawidze tych okienek!!!
)
Tak wiec co zrobic bym mogl robic wszystko na tych dyskach (bo w sumie dwa je mam)....??
Pozdrawiam!
Posted 25 May 2006 - 13:51
Czy czasem partycje na dysku nie są sformatowane na NTFS?
Posted 25 May 2006 - 13:56
Jaki system plików masz na dyskach? Jeśli były formatowane na NTFS, to nic na nich nie zapiszesz, ani nie zmienisz, ponieważ OSX potrafi tylko czytać z tego systemu plików. Jeśli chcesz używać tego i na maczku i pc, to formatuj w FAT32, tylko pamiętaj, że w facie nie utworzysz pliku większego niż 4GB. Jeśli chcesz używać tylko z maczkami, to formatuj w OSX na Mac OS Extended (Journaled).
Posted 25 May 2006 - 13:57
No raczej sa w NTSF... Tak lepiej bylo dla tego cholernego XP.... A mam caly dysk zawalony i nie chce tego stracic.. Co robic?
Posted 25 May 2006 - 13:58
Nie dasz rady, tego przekonwertować. Musisz zrzucić gdzieś dane i formatować dysk.
Posted 25 May 2006 - 14:12
No to mam problem... Cos musze wykombinowac.
Dzieki za info.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-05-25, 15:15 ]
acha.. czego uzyc do formatowania? czy jest w systemie mozliwosc? Ja dopiero od prawie dwoch tygodni mam ibooka, wiec jeszcze za wiele nie wiem. Pozdrawiam.
Dzieki za info.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-05-25, 15:15 ]
acha.. czego uzyc do formatowania? czy jest w systemie mozliwosc? Ja dopiero od prawie dwoch tygodni mam ibooka, wiec jeszcze za wiele nie wiem. Pozdrawiam.
Posted 25 May 2006 - 14:23
Applications-Utilities-Disk Utility.
Skoro możesz czytać z niego, to zrzuć na dysk swojego iBooka, potem formatuj zewnętrzny i przerzuć na niego dane. Ewentualnie, jeśli nie masz miejsca, to zostaje tylko wypad do kolegi
Posted 25 May 2006 - 14:32
[ Dodano: 2006-05-25, 20:29 ]
Poradzilem sobie jeszcze inaczej.. Zajrzalem do blaszaka...no i jest taki genialny programik jak Partition Magic.. konwesja na fat32 i wszystko juz si
Jednak czasem sie pecet przydaje.....
Czas cieszyc sie dalej Maciem:)
See yaaa:)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users