witam. mam problem. mianowicie ostatnio w celu nagrania dysku wrzuciłam do napędu pusta płytę. niestety napęd jej nie wykrył i co więcej, nie mogę znanymi mi sposobami wyrzucić płyty z napędu. gdy odpalam inny program np do odczytu dvd to otrzymuje komunikat, ze nie znaleziono obsługiwanego napędu dvd [-70012]. pomóżcie bo nie wiem co dalej z tym zrobić, żebym mogła używać napędu normalnie.
[imac]nie wykrywa napędu dvd
Rozpoczęty przez
nimphe
, 28 cze 2008 14:09
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 czerwca 2008 - 14:09
Napisano 28 czerwca 2008 - 14:19
Przy starcie kompa trzymaj lewy przycisk myszki. Teoretycznie powinien wy pluć płytę.
Ale pamiętam, że już na forum. ktoś pisał, że skończyło się w serwisie.
Napisano 28 czerwca 2008 - 15:12
dzięki, ale to nie działa. problemem głównym nie jest samo wyciągniecie płyty ale to, że nagrywarka nie jest w ogóle widoczna.
w informacjach (ten Mac) przy nagrywaniu dysków jest komunikat: Nie znaleziono urządzenia nagrywającego. Jeśli używasz urządzenia zewnętrznego, sprawdź czy jest podłączone i poprawnie zasilane.
Napisano 28 czerwca 2008 - 18:16
A napęd w ogóle pracuje? Jesli nie, to mógł paść w najgorszym wypadku, a w najlepszym jedynie nie ma połączenia (kabelek, coś się wypięło).
Napisano 28 czerwca 2008 - 20:09
nie znajduje sie, nie słychać go, nie pracuje. nie rozumiem jak mógł się wypiąć kabelek jak imac cały czas stoi w tym samym miejscu nie ruszany ... chyba czeka mnie wizyta w serwisie - całe szczęście jest jeszcze na gwarancji.
Napisano 28 czerwca 2008 - 20:39
szczescie? chyba nie znasz wspanialej opini o SAD
sam szybciej to naprawisz
Napisano 28 czerwca 2008 - 21:16
Jak stoi i nie trzepiesz go po mordzie, to gorzej. Może coś trzeba wymienić. Tak czy siak bez rzucenia okiem na bebechy chyba się nie obędzie. Ja poszedłbym do serwisu.
Napisano 29 czerwca 2008 - 15:20
ja mam dobrą o gdańskim oddziale opinie, oparta na swoim osobistym z nimi doświadczeniu, więc myślę ze nie będzie tak źle i tym razem. sama raczej nie naprawie, szczególnie , że nie chce grzebać w sprzęcie na gwarancji.szczescie? chyba nie znasz wspanialej opini o SAD
sam szybciej to naprawisz
myślałam jednak, ze macie jakieś rady, co można we własnym zakresie zrobić, żeby stwierdzić dlaczego napędu nie widzi nagle, ale dzięki. pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych