Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[imac]nie wykrywa napędu dvd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 nimphe

nimphe
  • 31 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 czerwca 2008 - 14:09

witam. mam problem. mianowicie ostatnio w celu nagrania dysku wrzuciłam do napędu pusta płytę. niestety napęd jej nie wykrył i co więcej, nie mogę znanymi mi sposobami wyrzucić płyty z napędu. gdy odpalam inny program np do odczytu dvd to otrzymuje komunikat, ze nie znaleziono obsługiwanego napędu dvd [-70012]. pomóżcie bo nie wiem co dalej z tym zrobić, żebym mogła używać napędu normalnie.

#2 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 28 czerwca 2008 - 14:19

Przy starcie kompa trzymaj lewy przycisk myszki. Teoretycznie powinien wy pluć płytę. Ale pamiętam, że już na forum. ktoś pisał, że skończyło się w serwisie.

#3 nimphe

nimphe
  • 31 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 czerwca 2008 - 15:12

dzięki, ale to nie działa. problemem głównym nie jest samo wyciągniecie płyty ale to, że nagrywarka nie jest w ogóle widoczna. w informacjach (ten Mac) przy nagrywaniu dysków jest komunikat: Nie znaleziono urządzenia nagrywającego. Jeśli używasz urządzenia zewnętrznego, sprawdź czy jest podłączone i poprawnie zasilane.

#4 Kretschmer

Kretschmer
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2008 - 18:16

A napęd w ogóle pracuje? Jesli nie, to mógł paść w najgorszym wypadku, a w najlepszym jedynie nie ma połączenia (kabelek, coś się wypięło).

#5 nimphe

nimphe
  • 31 postów
  • Skąd3city

Napisano 28 czerwca 2008 - 20:09

nie znajduje sie, nie słychać go, nie pracuje. nie rozumiem jak mógł się wypiąć kabelek jak imac cały czas stoi w tym samym miejscu nie ruszany ... chyba czeka mnie wizyta w serwisie - całe szczęście jest jeszcze na gwarancji.

#6 gizmo3800

gizmo3800
  • 1 906 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2008 - 20:39

szczescie? chyba nie znasz wspanialej opini o SAD :) sam szybciej to naprawisz

#7 Kretschmer

Kretschmer
  • 36 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2008 - 21:16

Jak stoi i nie trzepiesz go po mordzie, to gorzej. Może coś trzeba wymienić. Tak czy siak bez rzucenia okiem na bebechy chyba się nie obędzie. Ja poszedłbym do serwisu.

#8 nimphe

nimphe
  • 31 postów
  • Skąd3city

Napisano 29 czerwca 2008 - 15:20

szczescie? chyba nie znasz wspanialej opini o SAD :) sam szybciej to naprawisz

ja mam dobrą o gdańskim oddziale opinie, oparta na swoim osobistym z nimi doświadczeniu, więc myślę ze nie będzie tak źle i tym razem. sama raczej nie naprawie, szczególnie , że nie chce grzebać w sprzęcie na gwarancji.
myślałam jednak, ze macie jakieś rady, co można we własnym zakresie zrobić, żeby stwierdzić dlaczego napędu nie widzi nagle, ale dzięki. pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych