Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Naprawdę dziwny problem z koszem

• Please log in to reply
24 replies to this topic

#1 enignoxis

enignoxis
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 June 2008 - 19:46

Na początek deklaracja: Przejrzałem forum pod kątem problemów podobnych do mojego. Niestety nie znalazłem odpowiedzi.

Problem na początku wydawał się prozaiczny. Któregoś dnia w koszu pojawił mi się plik o dziwnej nazwie (zawierał w nazwie nie tyle litery co symbole).
Pliku nie można było usunąć przez standardowe opróżnienie kosza. Nie pomagały również restarty, bezpieczne usuwanie itp. W końcu usunąłem go komendą:
sudo rm -rf ~/.Trash/*
Plik zniknął, ale od tej pory w docku przez cały czas mam ikonę kosza "pełnego" sygnalizującego, że nadal coś zawiera. Oczywiście upewniłem się, że w katalogu ~/.Trash nie ma ŻADNYCH (nawet ukrytych) plików.
Dodam, że sam mechanizm opróżniania kosza działa, tzn. jeśli coś w nim umieszczę a następnie wydam polecenie opróżnienia kosza, to rzeczy które zostały tam wcześniej wrzucone są kasowane.
Pozostaje tylko nieszczęsny problem z ikoną w docku, która uparcie wskazuje na pełny kosz niezależnie od sytuacji.
Próbowałem już wielu sztuczek: czyszczenia cache za pomocą Onyxa, restartów, a nawet usuwania całego katalogu ~/.Trash.
Nic nie pomaga! :-x A mnie skończyły się już pomysły.
Czy ktoś z Was ma może pomysł jak pozbyć się tego irytującego problemu?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

#2 gocur

gocur
  • 573 posts

Posted 27 June 2008 - 19:49

A powiedz co do twojego podpisu...
Masz tam napisane "Mac OS X 10.5.2 on PIEC"...
Więc czy to chodzi o tego kompa bo jeśli tak to nieweim czy regulamin pozwala nam ci pomóc :(

---- Dodano 27-06-2008 o godzinie 20:50 ----
Teraz to juz mialeś, a nie masz ;)

#3 enignoxis

enignoxis
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 June 2008 - 19:51

Stare dzieje ... Pytanie dotyczy problemu, który mnie dopadł na moim świeżym (choć second hand) MacBooku Pro.

#4 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 27 June 2008 - 21:29

Hm..... tak mysle..Onyxem...ale probowałeś...nie mam pojęcia...ja bym przeinstalował system jeśli by mi to bardzo doskwierało.

#5 enignoxis

enignoxis
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 June 2008 - 22:01

Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment. Założyłem nowego usera w systemie i zalogowałem się na niego. Konto jakie powstało działa w 100% poprawnie. Kosz oczywiście też! :cool: Wniosek z tego, że prawdopodobnie jest jakiś błąd w profilu mojego usera. Może trzeba zmienić ręcznie jakiś wpis w którymś pliku *.plist. Tylko w którym ??? :confused:

#6 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 June 2008 - 22:05

onyxem kolego to zrob, mi pomaga, przy tigerze tez tak mi sie raz zdarzylo, onyx zlikwidowal problem

#7 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 27 June 2008 - 22:09

Próbowałem już wielu sztuczek: czyszczenia cache za pomocą Onyxa, restartów, a nawet usuwania całego katalogu ~/.Trash.

#8 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 June 2008 - 22:12

o sory, przeoczylem ten wpis..

#9 enignoxis

enignoxis
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 June 2008 - 22:15

Tak jak wspomniałem wcześniej: Onyxem już próbowałem (nawet kilka razy), bo takie rozwiązanie znalazłem już czytając wcześniejsze posty na forum. Niestety u mnie to nie działa :sad:

#10 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 27 June 2008 - 22:30

Przeinstalowanie tak mi sie tylko nasuwa...

#11 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 27 June 2008 - 23:40

Może spróbuj Secure Empty Trash w Finderze, albo sprawdź uprawnienia ls -l .Trash

#12 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 27 June 2008 - 23:44

Nie pomagały również restarty, bezpieczne usuwanie itp.

#13 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 posts

Posted 28 June 2008 - 10:34

To zaloz sobie drugie konto admina. Skopiuj tam wszystkie swoje dane. Skasuj stare konto. Zaloz nowe konto admina (z oryginalna nazwa skasowanego uzytkownika - bo rozumiem ze sie z nia nie chcesz rozstac). Sprawdz czy dziala kosz. Jak dziala to skopiuj dane z powrotem i skasuj pomocniczego admina :P.

#14 enignoxis

enignoxis
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 June 2008 - 17:00

To jest podejście godne uwagi. Jutro na spokojnie do tego przysiądę, a później opiszę wyniki.

#15 sd99

sd99
  • 148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 June 2008 - 17:56

Masz zainstalowanego windowsa? Jeżeli tak to odpal z niego kompa i zrób scandisk.

#16 enignoxis

enignoxis
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 June 2008 - 09:08

OK, po dłuższej chwili kolejna relacja z pola walki ;-)

Zrobienie eksperymentu zgodnie z radą edi15ta okazało się nietrywialne.
Okazało sie bowiem, że moja teczka w drzewie /Users ma.... 14 GB! :o a wolne miejsce na dysku zostało oszacowane na 9 GB.
Trochę zajęło mi zrobienie porządku usunięcie mnóstwa starych i niewykorzystanych plików.
Podczas tych operacji pojawił się kolejny problem z koszem :mad:
Nie do końca wiem dokładnie w którym momencie w koszu znalazłem plik o nazwie: \\\\\.\\\
Dokładniej rzecz ujmując (wg. informacji jakie podał finder) jest to alias o wielkości 0kb i z datą utworzenia pliku 1 stycznia 1904 godz. 01:00. :shock:
Ponieważ pliku nie można było usunąć ani przez "opróżnienie kosza", ani "bezpieczne opróżnienie kosza", postanowiłem użyć sprawdzonej wcześniej metody:
sudo rm -rf ~/.Trash/*
I tu kolejna niespodzianka. Polecenie się wykonało bez błędu, ale plik jak był, tak jest w koszu nadal :shock:
No po prostu ręce mi opadły. Proszę poradźcie coś, bo kompletnie zgłupiałem...

#17 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 30 June 2008 - 10:50

Może masz do czynienia z wirusem? Sprawdź ClamXav'em.

#18 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 posts

Posted 30 June 2008 - 12:15

Tu masz chyba rozwiazanie: http://www.myapple.p...280-post10.html

#19 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 30 June 2008 - 12:16

Właśnie może to być wirus/koń trojański ktory poprostu robi mały bałagan.

#20 enignoxis

enignoxis
  • 43 posts
  • SkądWarszawa

Posted 30 June 2008 - 22:13

Na początek powiem tak: Maki jeszcze długo będą mnie zadziwiać... Ale po kolei. Najpierw oczywiście za Waszą radą spróbowałem usunąć plik \\\\\.\\\ z poziomu M$ Windows. Zgodnie z przewidywaniami (w końcu nie byłem w tej kwestii pionierem) udało się bez problemu. Reboot, system wstaje, nie ma pliku w koszu :) Już chciałem obwieścić pełen sukces i pochwalić się Wam, że przynajmniej jednego bólu głowy się pozbyłem, a tu masz: zabrałem się dalej za porządki, żeby usunąć jeszcze co nieco i wtedy tajemniczy plik \\\\\.\\\ powrócił do kosza :shock: Po 2 minutach w trakcie których rzucałem "mięsem" na Apple i cały świat, wróciłem do kompa i nagle coś mnie podkusiło, żeby przerzucić felerny plik na Desktop. Chciałem zobaczyć jakie operacje z poziomu finndera i konsoli mogę na nim wykonać. I tu stało się coś nieoczekiwanego. Plik po przeciągnięciu nie pojawił się na Desktopie, ale równocześnie zniknął z kosza (chociaż wcześniej ni jak się go nie mogłem pozbyć). Ale to nie koniec. Nagle ikonka kosza zmieniła się w PUSTY KOSZ ( Jupi :P ) Jednym słowem stało się coś na co od dawna szukałem sposobu! Ostudziłem emocje i stwierdziłem, że trzeba przekonać się na pewno czy problem przypadkiem się nie "przeniósł" w inne miejsce (konkretnie na Desktop). Z poziomu konsoli wykonałem jako root komendę ls -alF /Users/mój user/Desktop Wynik był pozytywny: ani śladu dziwnego pliku :P No dobra, w takim razie jeszcze ostatni test : reboot kompa.... I znowu wszystko OK. Myślę zatem, że chyba można zamknąć ten wątek. Nie jestem tak do końca zadowolony, bo pomimo rozwiązania problemu, nie udało mi się odkryć jego genezy. No ale cóż, nie można mieć wszystkiego ;) Z tego miejsca jeszcze gorące podziękowania dla Was wszystkich razem i każdemu z osobna za to, że zaangażowaliście się w pomoc dla mnie i nie olaliście tego wątku. Za to wszystko ode mnie WIELKI SZACUN!!!

#21 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 01 July 2008 - 11:16

Hehe...Komputery jeszcze długo będą nas zadziwiać :)

#22 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 01 July 2008 - 11:19

nie ma sprawy służymy pomoca

#23 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 December 2008 - 14:41

Na początek powiem tak: Maki jeszcze długo będą mnie zadziwiać...

Już chciałem obwieścić pełen sukces i pochwalić się Wam, że przynajmniej jednego bólu głowy się pozbyłem,
a tu masz: zabrałem się dalej za porządki, żeby usunąć jeszcze co nieco i wtedy tajemniczy plik \\\\\.\\\ powrócił do kosza :shock:
Po 2 minutach w trakcie których rzucałem "mięsem" na Apple i cały świat, wróciłem do kompa i nagle coś mnie podkusiło, żeby przerzucić felerny plik na Desktop.
Chciałem zobaczyć jakie operacje z poziomu finndera i konsoli mogę na nim wykonać.
I tu stało się coś nieoczekiwanego. Plik po przeciągnięciu nie pojawił się na Desktopie, ale równocześnie zniknął z kosza (chociaż wcześniej ni jak się go nie mogłem pozbyć).
Ale to nie koniec. Nagle ikonka kosza zmieniła się w PUSTY KOSZ ( Jupi :P ) Jednym słowem stało się coś na co od dawna szukałem sposobu!
Ostudziłem emocje i stwierdziłem, że trzeba przekonać się na pewno czy problem przypadkiem się nie "przeniósł" w inne miejsce (konkretnie na Desktop).
Z poziomu konsoli wykonałem jako root komendę ls -alF /Users/mój user/Desktop
Wynik był pozytywny: ani śladu dziwnego pliku :P
No dobra, w takim razie jeszcze ostatni test : reboot kompa.... I znowu wszystko OK.

Ten plik to jakiś dziwny śmieć - pojawia się zawsze, kiedy coś przeniosę do Kosza. Jedyna metoda, to przenieść go na desktop, gdzie "znika", ale tak czy inaczej jest to dla mnie co najmniej dziwne. McAfee AntiVirus dla Maka nie wyrywa tego, Onyx również - może rzeczywiście jest to jakiś robak, trojan, czy wirus, bo ni stąd ni zowąd pojawił się też na Makach kilku moich znajomych - i tu refleksja - przy takich akcjach na PC, bierzemy jakiś antyvir, antispy i malaware i problem raczej z głowy. Moja gorzka refleksja jest taka, że po różnych takich apple'owych "krzakach", wliczając w to także brak obsługi Blue Ray, jak również nowe laptopy bez FW, mini DV, do których ciężko cokolwiek podłączyć w postaci projektora, zastanawiam się powoli nad powrotem do PC - większość z tego, co pojawia się na rynku, to całkiem niezły sprzęt za rozsądną cenę i z normalnym serwisem, nie ograniczającym się do jednej badziewnej firmy. Czyżby niedawny odcinek Simpsponów krytykujący Apple był proroczy? ;)

#24 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 08 December 2008 - 14:49

6,

na koniec przydatny link do X Lab : Solving Trash Problems

#25 Paczek

Paczek
  • 34 posts
  • SkądKrakow

Posted 10 December 2008 - 00:18

apeobuj wcisnac ALT i usun albo prawy przycisk i usun moze to pomoze :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users