Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook pro 15" strasznie spowalnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 farm

farm
  • 6 postów

Napisano 23 maja 2006 - 11:31

Witajcie! To moj debiut na lamach forum MyApple.pl. Przejde od razu do konretow: Przygode z mac'iem zaczalem kilka miesiecy temu (luty) kiedy to padl mi windows na starym laptopie. Wtedy to moje zdenerwowanie i bezradnosc w takich sytuacjach popchnely mnie do poszukiwan alternatywy. Od razu pomyslalem o Apple. Zajrzalem na strone Apple.pl i dowiedzialem sie, ze lada moment wejdzie do sprzedazy nowy MacBook Pro - idealnie sie zlozylo. Jako, ze troche ten sprzet kosztowal, a ja nie do konca bylem przekonany czy to dobry wybor, postanowilem na starcie kupic najtanszego mini. Niewielka inwestycja, a ja moglem zapoznac sie z systemem, tym bardziej ze na macbooka musialem jeszcze czekac ponad miesiac, a na windowsa ani mi sie myslalo wracac. Na starcie dowiedzialem sie czy bez problemu bede mogl przeniesc wszystkie pliki i ustawienia z mini na macbooka - odp. oczywiscie :) Nie chce opisywac swoich pierwszych krokow z mac'iem, co juz wielu na forum to robilo. W skrocie to co u kazdego - nowa jakosc, przyjemnie, prosto, ALE nie szybko. Zrzucalem wtedy na to, ze to mini i malo ramu, a laptop napewno bedzie o niebo szybciej pracowal. W koncu doczekalem sie swojego Macbooka. Migracja z mini na macbooka byla genialnie prosta. Przy instalacji padlo pytanie czy przeniesc pliki z innego komputera. Podlaczylem kompy przez fire wire i wszystko pieknie przeniesione (pliki, ustawienia, programy). Po instalacji i przenosinach pierwsze co zrobilem to zainstalowalem aktualnie poprawki. TERAZ: Majac wersje macbooka 15" ze standardowym wyposazeniem jestem lekko zawiedziony. Spodziewalem sie naprawde powalajacej roznicy w predkosci. Pracuje jednoczesnie na: Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Macromedia (przepraszam teraz tez Adobe) Dreamweaver i Flash no i oczywiscie w tle safari i mail + pootwierane katalogi. Przechodzenie miedzy aplikacjami doprowadza mnie do szalu. Klikam i moge sobie smialo wziac kilka lykow herbaty. Zdarza sie, ze otwierane strony w safari spowolnia tak, ze nie moge przehcodzic pomiedzy zakladami przez dobre kilka/kilkanascie sekund. Otwieranie nowych aplikacji troche trwa (przymknalbym na to oko, gdyby otwieraly sie wolno, a pozniej przeskakiwaly i dzialaly szybko). Zainstalowalem rowniez Windowsa XP poprzez boot camp'a - tam wymienione aplikacji dzialaja mi szybko jak nigdy dotad (smiem stwierdzic, ze 2 razy szybciej niz na poprzednim laptopie). Niemniej jednak zainstalowany windows nie mial wplywu na dzialanie - na tigerze tak samo sie wleka aplikacje jak przed boot campem. Wyczytalem tez na forum, ze powinienem zainwestowac w ram. Rozumiem, ze system jest moze bardziej wymagajacy, ze ma wiecej "wodotryskow", ktore potrzebuja pamieci, ale przykre jest to, ze wydajac tyle kasy nie mam zapewnionej komfortowej pracy i musze wydac kolejne pieniadze aby sobie ja zapewnic. Gdzie widzielibyscie problem? Czy jest to kwestia ramu? Czy jest to kwestia zimportowania wszystkiego z mojego maca mini? Bede ogromnie wdzieczny za pomoc. Jest to dla mnie bardzo uciazliwe, poniewaz przez takie spowolnienia moja praca zamiast byc krotsza niz kiedys wydluzyla sie dwukrotnie :( Na koniec chcialbym opisac swoje spostrzezenia na temat opisywanych wszedzie problemow z nowymi macbookami: 1. piszczenie praktycznie nieslyszalne. Nie zwrocilbym na nie uwagi gdyby tutaj o tym nie pisano. Polozylem laptopa obok acera. Moj cichutenki, a Acer to istny wiatrak. 2. Nagrzewanie wystepuje. Nie drazni mnie to tak strasznie, ale faktycznie obudowa zaraz pod ekranem potrafi byc goraca 3. Zdarzylo mi sie ze podczas pracy z klawiatury wyskoczyl klawisz (chyba 2 czy 3 razy), ale juz nie pamietam ktory. to tyle. Podziekowania dla wszystkich, ktorzy zechcieli przeczytac cala wiadomosc. Zdaje sobie sprawe, ze troche nalalem wody. Ogromne dzieki dla wszystkich którzy postanowią pomóc mi w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam! Tomek

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 23 maja 2006 - 11:37

A ile masz tego RAMu? Zainwestuj conamniej w 1GB - dopiero wtedy zacznij uruchamiać największe kombajny jakimi są Adobasy... ;-)

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 23 maja 2006 - 11:40

Rosetta jest winna.

#4 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 maja 2006 - 11:52

A poszerzając wypowiedz code, Rosetta to wbudowany w system mechanizm tłumaczenia w locie programów napisanych na platformę PowerPC na Twojego Intela. Ponieważ Adobe nie śpieszy się z wydaniem uniwerslanych programów (czyli działających bez Rosetty), to na razie pozostaje powiększenie ilości RAMu i czekanie na uniwerslane wersje.

Oczywiście RAMu warto dołożyć tak czy inaczej.

[ Dodano: 2006-05-23, 12:53 ]
http://www.apple.com/rosetta/
i po polsku http://www.apple.com.pl/rosetta/

#5 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 23 maja 2006 - 11:54

farm, czy czytałeś o tym że aplikacje Adobe NIE są NATYWNE ! co znaczy są emulowane dla procesora Intel ! ! ! Ludzie czytajcie najpierw, czyli z zalożenia są wolneeeeee, bo emulowane! Jest to szeroko znany fakt. Niestety wersje dla Intel'a pakietu Adobe CS będzie dopiero w przyszłym roku z wersją CS 3 (na wiosne!, wkurzające, niestety...).

Wiem pewnie jesteś nieźle wkurzony, ale tak jest, aplikacje emulowane nie działające natywnie będą działały z założenia wolniej niż wersje napisane pod ten procesor, niestety. Z mojej strony mogę doradzić korzystanie z jednego emulowanego programu na raz, może pomoże, nie wiem, ja siedzę dalej na PPC z tego właśnie względu, bo sam mam dużo pracy w Adobe CS.

#6 farm

farm
  • 6 postów

Napisano 23 maja 2006 - 11:54

Ramu standardowo 512. Chcialem tylko zauwazyc ze Te same programy na tej samej maszynie z tym ze na windows xp dzialaja duzo szybciej niz na moim starym laptopie, nie mowiac juz o tym o ile szybciej niz na tigerze an tej maszynie. Rozumiem, ze Tiger ma tak duze wymagania i malo ramu zostawia dla kombajnow?

#7 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 23 maja 2006 - 11:57

farm, przeczytaj jeszcze raz nasze wypowiedzi! Na windzie masz soft w wersji na Intela, a na OSX masz soft w wersji na procesor PPC, a że masz Intela, to Rosetta emuluje PPC dla ciebie! Przez to spadek prędkości!

Zauważ że na maku masz pakie Adobe w wersji na procesor PPC a nie Intel!!! Przez to spadek wydajnóści, twój system i pakiet iLife jest w wersji dla Intela!, czyli działa natywnie (bez emulacji).

#8 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 maja 2006 - 11:57

Programy które zainstalowałeś na XP są właśnie NATYWNE, w tym rzecz. Wersje na Win zawsze były pisane dla procesorów x86. Dlatego działa szybciej.

A nad RAMem się nawet nie zastanawiaj tylko kupuj kość (jak nie dwie) 1GB.

[ Dodano: 2006-05-23, 12:58 ]
Przemion, nie krzycz tak na człowieka.

#9 farm

farm
  • 6 postów

Napisano 23 maja 2006 - 11:58

No to wszystko wydaje sie juz jasne. Sorry chlopaki, ale nie wiedzialem ze sa emulowane. W takim razie faktycznie pozostaje mi zainwestowanie w ram. Bylem przekonany, ze to wlasnie illustrator czy photoshop na osxie i jesczcze macbooku powinny smigac jak marzenie, ale jednak sie mylilem. No nic zobaczymy za rok jak wydadza wersje korzystajace w pelni z mozliwosci tego sprzetu. Dzieki za pomoc.

#10 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 23 maja 2006 - 12:02

njet, nie krzycze, sorki, za ton, może wyszedl krzyczący, ale nie miałem takiego zamiaru, nie bierz tego do siebie.

farm, poszukaj sobie softu w wersji natywnej, zerknij na to, to jest soft w wersji tzw. Universal, czyli pisanej dla PPC i Intel'a:

http://www.versiontr...r.com/macintel/

#11 wirus

wirus
  • 398 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 23 maja 2006 - 12:05

Potrzeba ci wersji Universalbinary pakietu adobe :D a takowa może wyjdzie za rok.Wtedy będzie śmigał twój macbook pro jak szalony. Pozdrawiam

#12 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 23 maja 2006 - 16:37

Aby uświadomić Ci jaka jest różnica w działaniu Maców na Intelu w aplikacjach UNIVERSAL oraz NON - UNIVERSAL zapraszam na stronę: http://www.barefeats.com/imcd.html

Wnioski nasuwają się same - zakupem InteloMaca wyprzedziłeś rozwój oprogramowania - to się mogło zdarzyć tylko u Apple. Długowieczność sprzętu w Macach jest porażająca, ale tu chyba przesadzili ;-)

#13 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 23 maja 2006 - 17:30

Mniej wiecej tak, jakbys w roku panskim 2006 kupil sobie samochod na wodor albo z napedem hybrydowym :) Chyba nawet bardziej hybryda, bo masz klasyczny silnik (Rosetta) no i ten drugi, tyle ze stacji z pradem jeszcze brak.

#14 Przemion

Przemion
  • 2 465 postów
  • SkądAmsterdam

Napisano 23 maja 2006 - 17:41

pemmax, ciekawa opinia - "...zakupem InteloMaca wyprzedziłeś rozwój oprogramowania - to się mogło zdarzyć tylko u Apple..."

#15 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 maja 2006 - 17:44

pemmax, ciekawa opinia - "...zakupem InteloMaca wyprzedziłeś rozwój oprogramowania - to się mogło zdarzyć tylko u Apple..."

To było dyplomatyczne ujęcie innej myśli: "dałeś się zrobić w konia przez Apple" :D

#16 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 23 maja 2006 - 17:45

To było dyplomatyczne ujęcie innej myśli: "dałeś się wydym...ć przez Apple" :D

Nie nie ... pozostaję przy komentarzu Przemiona ;-)

#17 farm

farm
  • 6 postów

Napisano 25 maja 2006 - 13:46

Dzieki Wam wszystkim za pomoc! Dorzucilem 1GB i troche przyspieszylo, ale i tak nie jestem do konca zadowolony z efektu. Ponoc jest jakas aktualizacja Adobe, ktora czesciowo rozwiazuje ten problem. Musze poszukac...

#18 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 25 maja 2006 - 19:09

Farm-jakbys tak w przechodzeniu miedzy aplikacjami robil kilka lykow browarka a nie herbaty to czas bieglby ci zupelnie inaczej i napewno przyjemniej :lol: .Ja kupujac swojego mini w standartowej konfiguracji tez stwierdzilem porownujac z pc z pracy ze 4 letni celeron z 256MB dziala szybciej jak moj mini,ale sie przyzwyczailem,bo mini chodzi nieprzerwanie od 4 kwietnia i dziala ZAWSZE,robiac cokolwiek wiem ze jak zaczne od "a" do zakoncze na "z"i nic mi sie po drodze nie stanie,zadnych glupich komunikatow typu error cos tam :lol:

[ Dodano: 2006-05-25, 20:13 ]
No wlasnie jak zaimportowales z miniaka aplikacje to sa one w wersji PPC wiec zamula ci Rosetta

[ Dodano: 2006-05-25, 20:21 ]
no widzisz ty zrobiles ten blad ktorego ja nie popelnilem,ty najpierw zmieniles platforme z pc na mac a potem z klopotami udezyles do nas na forum,ja zrobilem odwrotnie,chyba rok na forum a potem nie mialem juz watpliwosci ze musi byc PPC,z jakis czas gdy Intelomaci pozbeda sie chorob wieku dzieciecego kupie jakiegos iMaca

#19 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 maja 2006 - 19:44

Mniej wiecej tak, jakbys w roku panskim 2006 kupil sobie samochod na wodor albo z napedem hybrydowym :) Chyba nawet bardziej hybryda, bo masz klasyczny silnik (Rosetta) no i ten drugi, tyle ze stacji z pradem jeszcze brak.

Hybrydowe samochody ładują sobie baterie w trakcie pracy silnika spalinowego i hamowania. Nie trzeba ich wcale podłączać do gniazdka z prądem.

#20 farm

farm
  • 6 postów

Napisano 01 czerwca 2006 - 02:00

Jedi, ale popatrz na to ze strony nowego uzytkownika. Apple sprzedaje produkt pieknie: 4x szybszy, elegancka prezencja, duzo usprawnien (wskaznik baterii, podswietlana klawiatura, mega jasny ekran). Nowy klient (ja) nie koniecznie musi znac takie miejsca jak myapple.pl - poznalem dopiero po zakupie. Mozna powiedziec, ze padlem ofiara marketingu apple'a. Niemniej jednak nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo, bo: 1. musialem zmienic laptopa, a tutaj windows na boot campie smiga mi szybciej niz kiedykolwiek (prawde mowiac nie pracowalem na tak szybkim kompie). Zreszta z tego co wyczytalem w niektorych testach na forach to Adobe Photoshop chodzi najszybciej na windowsie wlasnie na macbooku. Nie wiem jak to sie ma do innych komputerow, bo testu nie przeprowadzalem, ale z mojego dotychczasowego doswiadczenia i pracy na roznych stacjach moge stwierdzic, ze szybciej w photoshopie nie pracowalem niz wlasnie na xp na boot campie. 2. aplikacje na osxie sa naprawde przyjemne. Filmy dvd z pilotem sie swietnie oglada. Kamerka i album znajomych sa naprawde niezle 3. Na tak cichym komputerze nie mialem okazji pracowac 4. Poczekamy chwile, a software zostanie uaktualniony do wersji universal binary i bedzie git 5. Opcja 2 systemow na jednym laptopie jest genialna. Z jednej strony mistrzowski osx z bardzo uzytecznymi aplikacjami i programami, ktore na dzien dzisiejszy zamulaja przez rosette. Z drugiej strony mega szybko chodzacy windows na ktorym spokojnie wgrywam sobie aplikacje biurowe i trzaskam faktury, nie wspominajac o pewnych uzytecznych aplikacjach do mailingu czy watermarkow , za ktore kiedys zaplacilem i szkoda tak zaprzepascic licencji. Jesli chodzi o RAM to rozbudowalem swojego maca o kosc 1GB i faktycznie troche przyspieszyl, ale nie powiedzialbym zeby to byl jakis duzy skok w predkosci. Spotkalem kolesia w sklepie, ktory mowil o jakims update adobe do intela, ale szybko sie zmyl, a ja zapomnialem zrodla skad moge taki update zassac. Ktos cos wie na ten temat?

#21 joan miro

joan miro
  • 108 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 czerwca 2006 - 18:21

1GB niewiele ci pomoże , mam ten sam problem i...cierpliwie czekam aż liście zaczną padać z drzew bo wtedy ma spaść nowy Adobe dla Intela a tymczasem.. ciesz się,że masz sprzęt nowszy od programów dla niego:-))))

#22 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 14 czerwca 2006 - 17:06

MacBook Pro 5x faster ... with Windows XP ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych