Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z EEPROM, restore

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 moojin

moojin
  • 7 postów

Napisano 23 czerwca 2008 - 21:08

Witam, Kupiłem iphona, prawie nowego. Używanego przez kilka dni z jedną wadą: został odłączony podczas aktualizacji przez itunes z wersji 1.3 do 1.4. Z numeru seryjnego wynika, że jest z 2007 r., 45 tydz. produkcji, czyli 1.2OTB. Jedyne co udało mi się zrobić, to restore niepełny do 1.3. Musiałem go przerwać po 30 minutach bo sie notorycznie zawiesza. Korzystałem z iliberty, ziphone 3 i za każdym razem na ekranie telefonu widoczny był komunikat "Reading EEPROM (...) Invalid calibration date in device". Po czym niemożliwy był unlock. Żeby było weselej, telefon ładuje mi się na pierwszy rzut oka normalnie, a dolna część ekranu nie reaguje na dotyk (gorna reaguje). Wyskakuje komunikat, że telefon trzeba naprawić. Coś czuję, że kupiłem cegłe.. :/ a miało być tak pięknie. Pozdrawiam,

#2 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 07:52

kiedyś spotkałem się z takim przypadkiem jak opisujesz, telefon podczas restore został odłączony od kompa, w wyniku tego za nic na świecie nie można było zdjąć simlocka ani wgrać softu który próbował zmienić wersję modemu na wyższą, innymi słowami na prosty rozum w jakiś sposób nie ma komunikacji z modemem [BB] co powoduje błąd przy restore i niemożliwość zdjęcia simlocka, co prawda udało się wgrać soft i zrobić działającego iPhona jednak już tylko jako iPod Toucha :(

#3 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 12:03

No to tylko smutek.

#4 moojin

moojin
  • 7 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 13:04

LoBo, co myślisz o tym:
[url=http://iphone.unlock.no/bootloader_downgrade.htm]Unlock the iPhone - a simple tutorial![/url]
szczególnie punkt 3.

[url=http://64.233.183.104/search?q=cache:FEfIG7lHFzQJ:www.hackint0sh.org/forum/showthread.php%3Ft%3D33566+unbrick+baseband+iphone&hl=pl&ct=clnk&cd=11&gl=pl&client=firefox-a][solution][112/113OTB] Unbrick Repair Needed,NO IMEI, NO WIFI, NO BASEBAND - Hackint0sh[/url]

#5 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 24 czerwca 2008 - 14:13

Próbowałeś robić restore w trybie DFU? Nie chodzi mi tu o standardowy tryb awaryjny z wtyczką i ikonką iTunes, ale o specjalny tryb w którym nic na ekranie się nie wyświetla (czarny ekran) a komputer iPhone'a wykrywa jako "DFU Device" (czy coś w tym stylu).

#6 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2008 - 14:38

to ja zapytam: czym się różni taki tryb o trybu z wtyczką? i jak wprowadzić ip w taki stan, bo ja miałem ostatnio coś takiego przy restore, trzymałem standardowo home.sleep, później home i nic mi się na ekranie nie pojawiło a itunes dał info o trybie awaryjnym.

#7 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 15:12

to ja zapytam: czym się różni taki tryb o trybu z wtyczką? i jak wprowadzić ip w taki stan, bo ja miałem ostatnio coś takiego przy restore, trzymałem standardowo home.sleep, później home i nic mi się na ekranie nie pojawiło a itunes dał info o trybie awaryjnym.

dla jasności są 2 tryby :)

1. Restore - na ekranie nic nie ma [czarny]
2. DFU - na ekranie wtyczka i kabelek iTunes
3. DFU [ja nazywam special] - biały ekranik :)

#8 moojin

moojin
  • 7 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 15:32

Próbowałem na te 3 sposoby wymienione przez LoBo.

#9 bbolss

bbolss
  • 461 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 15:47

a kupiles go jako działającego czy uszkodzonego? ja juz 4klientów(spośród 300gdzies) miałem z takimi objawami i wszystkie poszły dalej na allegro jako "uszkodzone" nie do zrobienia próbowałem wszystkiego łacznie z jakimis fixami dev teamu czy innego autora , pwnage na wszelkich wersjach softu łącznie z berami 2.0 itp itd nawet jednego miałem co 2 razy u mnie był raz robiłem przez pulpit zdalny z gosciem z 2 końca polski potem go sprzedał i kupił gosc pare km odemnie i przywiózł mi go ;]

#10 moojin

moojin
  • 7 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 15:52

Kupiłem uszkodzonego, sprzedawca z Łodzi. Z tego co się orientuję, jedyne wyjście to kupić nowego logic boarda.

#11 bbolss

bbolss
  • 461 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 16:00

nie logic tylko com boarda jak juz cos ewent mozesz próbować sposobu z zamrażarką ;] jedyne czego nie sprawdzałem a na hackintoshu paru osobom niby pomogło ;]

#12 moojin

moojin
  • 7 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 16:08

możesz napisać o co chodzi z tą zamrażarką?bo hackintosh coś ostatnio kiepsko działa :]

#13 bbolss

bbolss
  • 461 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 19:16

oni to tłumaczyli jakoś ze cs w tym basebandzie sie zapentla i temu nie mozna nic z nim zrobic i ze sposobem na to jest rozładowanie do zera i takiego pustego na jakies 2/3dni do zamrazarki owinientego w gazety... ze wtedy bateria rozładuje sie całkowicie a nie tylko do 5% bo przy 5% iphon sie wyklacza poprostu nie rozładujesz bardziej i jak nie ma zasilania petelka siłą zeczy przestaje działac i potem paru osobom dfu restor pomogl...

#14 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2008 - 19:29

ok, a czy są również trzy różne sposoby na ich wprowadzenie? (ja zawsze robię home/sleep przy podpiętym fonie, a później sleep). w jaki sposób można sobie "wybrać", którego chce się użyć? i czy któryś z nich jest lepszy od drugiego? przy pierwszym restore miałem kabel, ostatnio jak robiłem czarny ekran. czy to zależy od tego jak "popsuje" się fon i to on ustala jaki tryb?

#15 moojin

moojin
  • 7 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 19:30

Rozważam takie rozwiązanie, jak nic innego nie pomoże...

#16 quest

quest
  • 248 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 24 czerwca 2008 - 20:23

jak przejsc w special DFU? (pkt 3)
bo pkt 2 zaraz sobie szukajka znajde :)

#17 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 20:41

ok, a czy są również trzy różne sposoby na ich wprowadzenie? (ja zawsze robię home/sleep przy podpiętym fonie, a później sleep). w jaki sposób można sobie "wybrać", którego chce się użyć? i czy któryś z nich jest lepszy od drugiego? przy pierwszym restore miałem kabel, ostatnio jak robiłem czarny ekran. czy to zależy od tego jak "popsuje" się fon i to on ustala jaki tryb?

jak przejsc w special DFU? (pkt 3)
bo pkt 2 zaraz sobie szukajka znajde :)

włączony iPhone, trzymamy home + sleep to wyłączenia iP i puszczamy sleep trzymając home, iTunes poinformuje o trybie recovery

włączony iPhone, trzymamy home + sleep to wyłączenia iP, trzymamy dalej az iP się włączy i puszczamy sleep trzymając home, iTunes poinformuje o trybie DFU

trzeci tryb uzyskujemy przez program iBrickr i raczej jest wykorzystywany w cięższych przypadkach gdy iTunes się buntuje, wchodzimy w DFU, włączany iBrick i naciskamy "begin downgrad to 1.0.2" UWAGA, za 11 razem będzie ściągał soft więc proponuje odłączyć iPhona i poczekać aż ściągnie, gdy jest 100% wyłączamy iBrickr i ponownie podłączamy iP i "begin downgrad to 1.0.2" w iB spowoduje biały ekranik w iPhonie kolejna UWAGA, robimy restore 2 razy !!!

#18 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 24 czerwca 2008 - 20:48

Umm... LoBo, albo mi się wydaje albo coś pomieszałeś :). Wg moich informacji tryb Recovery to standardowy tryb z wtyczką, a DFU to czarny ekran, a Ty napisałeś odwrotnie.

#19 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2008 - 20:50

dzięki za info - którego lepiej używać w przypadkach np. jak fon się nie chce włączyć po, dajmy na to zainstalowanej aplikacji? ja np. ostatnio zainstalowałem isms, zrestartowałem i fon się już nie włączył, stał na jabłku. w takiej sytuacji lepiej recovery czy dfu? który bardziej i dokładniej "czyści" fona z poprzedniego softu?

#20 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 21:01

Umm... LoBo, albo mi się wydaje albo coś pomieszałeś :). Wg moich informacji tryb Recovery to standardowy tryb z wtyczką, a DFU to czarny ekran, a Ty napisałeś odwrotnie.

nie, raczej nie, podłączony nowy iPhone do kompa wchodząc w kabelek i ikonkę iTunes zawsze wykrywa mi DFU, w Recovery gdy jest czarny

#21 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2008 - 21:11

to więc, Panowie, który lepiej użyć?

#22 LoBo

LoBo
  • 3 695 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 21:36

tego z kabelkiem i ikonką iTunes :)

#23 hasos

hasos
  • 2 164 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 czerwca 2008 - 21:41

ok, dzięki. ostatni zrobiłem z czarnym ekranem, bo nie chciało się ukazać z kabelkiem, ale fon śmiga więc chyba ok. i jeszcze dla porządku: jakie info daje itunes przy, kolejno, trybach dfu i recovery? zakładam, że są różne? bo nie zwróciłem na to uwagi

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych