Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone i zewnetrzny moduł GPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 proweb

proweb
  • 10 postów

Napisano 22 czerwca 2008 - 14:53

Witam,

Mam pytanie odnośnie Iphone ( Obecnie wersja 1.1.4 ) i współpracy z innymi zewnętrznymi urządzeniami, w tym przypadku konkretnie modułem GPS.
Konkretny model pod adresem :
[url=http://allegro.pl/item380798780_gps_32sat_pentagram_pathfinder_3101_wysylka_0_zl.html]GPS 32sat PENTAGRAM PathFinder 3101 WYSYŁKA 0 zł (380798780) - Aukcje internetowe Allegro[/url]

1. Czy istnieje możliwość wgrania popularnego oprogramowania : [url=http://www.naviexpert.pl/]NaviExpert: Nawigacja GPS na komĂłrkę. SprawdĹş jak działa nawigacja bez korkĂłw na Twoim telefonie.[/url]
na obecny Iphone i zintegrowanie całości ze wspomnianym zewnętrznym modułem GPS ?

Jeżeli tak to proszę o krótką informację, jak to zrobić. Jeżeli nie to proszę o info, czy upgrade softu iphone do 2.0 pozwoli na taką uslugę ? Jak ew. inaczej mogę wykorzystąć posiadany modul GPS z Iphone.

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

#2 norbertcala

norbertcala
  • 1 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 czerwca 2008 - 16:02

iPhone nie współpracuje z zadnym modułem GPS za wyjątkiem Holux M1000b a i to za pomocą specjalnego kabla. Nie da się wgrać tej nawigacji. Ale poczekaj do premiery nowego softu 2.0 i aplikacji z AppStore napewno jakieś nawigacje się pojawią. Premiera softu juz na poczatku lipca.

#3 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 22 czerwca 2008 - 17:05

Jeżeli tak to proszę o krótką informację, jak to zrobić. Jeżeli nie to proszę o info, czy upgrade softu iphone do 2.0 pozwoli na taką uslugę ? Jak ew. inaczej mogę wykorzystąć posiadany modul GPS z Iphone.

Upgrade softu do 2.0 i sam soft 2.0 w iPhone 3G pozwolą na korzystanie z wbudowanego odbiornika GPS w iPhone bez wsparcia dla zewnętrznych urządzeń, jak tu opisane poza wspomnianym Holux M1000b.

Posiadany moduł GPS nie da się wykorzystać z iPhone. Co więcej, uważam że pojawienie się TomTom'a na iPhone zaowocuje tylko tym, że będzie można z niego skorzystać w iPhone 3G, z wbudowanym odbiornikiem GPS.

#4 cjdave

cjdave
  • 38 postów

Napisano 22 czerwca 2008 - 17:28

http://www.myapple.p...enia-w-usa.html

http://www.myapple.p...a-miesiecy.html

cos kombinuja z tym gps na starego iphone moze niedlugo cos pojawi sie na rynku

#5 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 22 czerwca 2008 - 22:59

A mam pytanie czy ten tomtom ktory ma sie ukazac dla iphona bedzie dedykowany tylko dla iphona 3G czy dla starego rowniez? Moze dla niektorych to oczywiste ale ja mam jednak watpliwosci wiec prosze o ich rozwianie :)

#6 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 22 czerwca 2008 - 23:12

Umm, TomTom korzysta z GPS. Skoro go nie masz w starym iPhonie to po co Ci TomTom? Zapewne pójść pójdzie, bo to w końcu ten sam sprzęt (minus 3G i GPS) ale to równie dobrze mógłbyś oglądać sobie Google Maps.

#7 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 22 czerwca 2008 - 23:39

No też tak mi się wydawało ale ktoś tutaj na forum rzucił hasło, że tomtom sam w sobie będzie miał moduł GPS. Ja w temacie GPSów jestem zielony więc chciałem zapytać czy coś takiego jest w ogóle możliwe?

#8 fellippe

fellippe
  • 35 postów

Napisano 22 czerwca 2008 - 23:42

Nie jest...

#9 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 23 czerwca 2008 - 01:32

No też tak mi się wydawało ale ktoś tutaj na forum rzucił hasło, że tomtom sam w sobie będzie miał moduł GPS.

TomTom to software (oprogramowanie) a moduł GPS jest przedmiotem - tak najprościej to ująć. Nie może oprogramowanie mieć w sobie sprzętu - to tak, jakby kupując oprogramowanie w komplecie był nowy procesor - nie ma tak.

#10 krayzie

krayzie
  • 64 postów

Napisano 07 lipca 2008 - 21:41

Ale przecież może powstać możliwość dołączenia do zestawu odbiornika GPS współpracującego w 100% z iPhone'em. Wtedy zakup map TomTom'a jest uzasadniony. Coś takiego powinno się moim zdaniem pojawić oficjalnie. Nawet PSP ma swój odbiornik GPS.

#11 pjanet

pjanet
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lipca 2008 - 22:07

Predzej czy pozniej pojawia sie takie odbiorniki GPS. Firmy ktore sie tym zajmuja pewnie czekaja na oficjalna wersje soft 2.0. Swoja droga to czesto ludzie dokupuja do telefonow dodatkowe moduly GPS, poniewaz ogolnie wiadomo iz te montowane w telefonach nie sa nadzwyczaj dobre. Owszem dzialaja ale mogly by byc lepsze. Glosno jest ciagle o module GPS montowanym w Nokiach. Modul GPS jest ale do jego pracy jest bardzo wiele uwag.

#12 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 01:01

Obyś miał racje bo to pojawianie się jest od pół roku zapowiadane. Niby wyszedł jeden ale nikt tutaj go chyba nie testował. Zastanawia mnie jednak kwestia czy rzeczywiście firmom bedzie się chciało coś takiego robić dla starego iphona skoro wyszedł nowy.

#13 pjanet

pjanet
  • 288 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 lipca 2008 - 04:37

stary czy nowy to kwestja wg mnie marginesowa. KIedys chcialem kupic Nokie N95 i bardzo zachecila mnie opcja wbudowanego GPSa. Jednak po poczytaniu okazalo sie iz ow GPS jest ale technologicznie nie dosiega nawet piet modulom ktore sa produkowane w postaci zewnetrznej. Ilosc satelit z jakimi sie laczy, czulosc itp rzeczy sa wazne ale nikt niewie jaki GPS bedzie w iPhone. Ja osobiscie niechce miec telefonu ktory trzeba bedzie unosic w gore mowiac w kolo iz to ma GPS i dlatego lapie sie sygnal. Pozyjemy, zobaczymy. Ja jestem dobrej mysli.

#14 plnukeR

plnukeR
  • 191 postów

Napisano 16 lipca 2009 - 10:20

Odgrzewam wątek: Soft 3.0 mam ponoć poprawiana funkcje komunikacji przez bluetooth. testował ktoś z jakimi (o ile w ogóle) zewnętrznymi odbiornikami się łączy?? dodatkowo W Cydii od niedawna jest aplikacja pozwalająca na podpięcie zewnętrznych modułów GPS. Nazywa się GPS Serial z. repo ModMyI ps. głownie chodzi o użytkowanie w 2G

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych