Witam serdecznie!
Muszę zainstalować Linuxa aby móc realizować program jakiegoś tam podręcznika od Fizyki.
Mam płytę z tym linuxem (nie wiem zabardzo jaki to jest i czy będzie działał)
Jak powinienem się za to zabrać?
Oczywiście zrobię kopię zapasową dysku, ale potem powinienem kożystać z bootcamp?
Tam są instrukcje tylko dotyczące windowsa... a linuxa jeszcze nigdy nie miałem:rolleyes: a nie wiem jakie są techniczne różnice...
Proszę o jakieś rady.
PS. Jeśli temat już był to przepraszam, ale niestety nie udało mi się znaleźć nic, co okazałoby się pomocne. Jeśli takie odpowiedzi znajdują się gdzieś w archiwum proszę uprzejmie o linki.
Z góry dzięki za wszelką okazaną pomoc:smile:

Procedura instalacji Linuxa- proszę o kilka wskazówek
Rozpoczęty przez
trelek2
, 19 cze 2008 22:41
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 czerwca 2008 - 22:41
Napisano 19 czerwca 2008 - 23:19
a to nie jest live?
Napisano 20 czerwca 2008 - 12:16
Jeśli to jest LiveCD włóż płytkę, zrestartuj maka i podczas uruchamiania przytrzymaj klawisz Option, albo przycisk Menu w pilociku. Powinno się ukazać menu wyboru pomiędzy dyskiem Mac OS X, a płytą zatytułowaną najpewniej 'Windows'. Wybierz płytę i czekaj aż się linux uruchomi.
Nie wiem, czy do tego zadania potrzebujesz instalacji linuksa, chyba wystarczy tylko odpalenie z płytki, jak jednak musisz zainstalować na dysku, to wybierz opcje z Virtualboksem, albo trialem Parallels Desktop. Zainstalujesz go na wirtualnym dysku i jak już zmęczysz zadanko to po prostu skasujesz plik ;-)
W przypadku odpalenia z LiveCD nie musisz tworzyć żadnych kopii zapasowych, bo linuch odpala się z płyty i nie wymaga instalacji.
Napisano 20 czerwca 2008 - 23:26
Acha. To jest LiveCD. Nie wiedziałem o co chodzi. A mogę normalnie na tym "instalować" jakiś program czy zapisywać jakieś pliki? Czy to tylko do jednorazowego użytku i wszystko musi byc w pamięci operacyjnej?
Napisano 20 czerwca 2008 - 23:35
Można zapisywać pliki. Wszystko zależy od pojemności RAM i pamięci swap. W przypadku maka, jest tylko RAM. Instalować też można, ale należy pamiętać, że po restarcie wszystko ulegnie skasowaniu. Można też podmontować makową partycję HFS+. Można na niej zainstalować programy odpalane pod linuksem. To jak to zrobić zależy od dystrybucji. Ogólnie, przy kompilacji ze źródeł, instalacja w innym katalogu jest wyjaśniona w pliku INSTALL. Oczywiście mówimy o źródłach zgodnych ze specyfikacją GNU.
Napisano 09 grudnia 2008 - 16:36
Nie wiem, czy jest jakiś sens w instalacji Linuksa na Maku natywnie, gdy chodzi tylko o jakieś proste zadanie. Proponuje instalację na maszynie wirtualnej. Bezpłatnie jest do pobrania Virtual Box i z 99% dystrybucji sobie dobrze radzi. Virtual Box zawiera także sterowniki integracyjne maszyny wirtualnej dla Linuksa.
Większości dystrybucji wystarczy już 256 MB wydzielonego RAMu, choć zalecam wydzielić min. 512.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych