Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Procedura instalacji Linuxa- proszę o kilka wskazówek

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 trelek2

trelek2
  • 223 posts

Posted 19 June 2008 - 22:41

Witam serdecznie! Muszę zainstalować Linuxa aby móc realizować program jakiegoś tam podręcznika od Fizyki. Mam płytę z tym linuxem (nie wiem zabardzo jaki to jest i czy będzie działał) Jak powinienem się za to zabrać? Oczywiście zrobię kopię zapasową dysku, ale potem powinienem kożystać z bootcamp? Tam są instrukcje tylko dotyczące windowsa... a linuxa jeszcze nigdy nie miałem:rolleyes: a nie wiem jakie są techniczne różnice... Proszę o jakieś rady. PS. Jeśli temat już był to przepraszam, ale niestety nie udało mi się znaleźć nic, co okazałoby się pomocne. Jeśli takie odpowiedzi znajdują się gdzieś w archiwum proszę uprzejmie o linki. Z góry dzięki za wszelką okazaną pomoc:smile:

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2008 - 23:19

a to nie jest live?

#3 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 20 June 2008 - 12:16

Jeśli to jest LiveCD włóż płytkę, zrestartuj maka i podczas uruchamiania przytrzymaj klawisz Option, albo przycisk Menu w pilociku. Powinno się ukazać menu wyboru pomiędzy dyskiem Mac OS X, a płytą zatytułowaną najpewniej 'Windows'. Wybierz płytę i czekaj aż się linux uruchomi. Nie wiem, czy do tego zadania potrzebujesz instalacji linuksa, chyba wystarczy tylko odpalenie z płytki, jak jednak musisz zainstalować na dysku, to wybierz opcje z Virtualboksem, albo trialem Parallels Desktop. Zainstalujesz go na wirtualnym dysku i jak już zmęczysz zadanko to po prostu skasujesz plik ;-) W przypadku odpalenia z LiveCD nie musisz tworzyć żadnych kopii zapasowych, bo linuch odpala się z płyty i nie wymaga instalacji.

#4 trelek2

trelek2
  • 223 posts

Posted 20 June 2008 - 23:26

Acha. To jest LiveCD. Nie wiedziałem o co chodzi. A mogę normalnie na tym "instalować" jakiś program czy zapisywać jakieś pliki? Czy to tylko do jednorazowego użytku i wszystko musi byc w pamięci operacyjnej?

#5 spinnaker

spinnaker
  • 232 posts

Posted 20 June 2008 - 23:35

Można zapisywać pliki. Wszystko zależy od pojemności RAM i pamięci swap. W przypadku maka, jest tylko RAM. Instalować też można, ale należy pamiętać, że po restarcie wszystko ulegnie skasowaniu. Można też podmontować makową partycję HFS+. Można na niej zainstalować programy odpalane pod linuksem. To jak to zrobić zależy od dystrybucji. Ogólnie, przy kompilacji ze źródeł, instalacja w innym katalogu jest wyjaśniona w pliku INSTALL. Oczywiście mówimy o źródłach zgodnych ze specyfikacją GNU.

#6 raptou

raptou
  • 1644 posts
  • SkądUnited Europe

Posted 09 December 2008 - 16:36

Nie wiem, czy jest jakiś sens w instalacji Linuksa na Maku natywnie, gdy chodzi tylko o jakieś proste zadanie. Proponuje instalację na maszynie wirtualnej. Bezpłatnie jest do pobrania Virtual Box i z 99% dystrybucji sobie dobrze radzi. Virtual Box zawiera także sterowniki integracyjne maszyny wirtualnej dla Linuksa. Większości dystrybucji wystarczy już 256 MB wydzielonego RAMu, choć zalecam wydzielić min. 512.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users