Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

burza, piorun i teraz problem.... HELP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 18:39

Niestety burza była szybsza, nie zdążyłem wszystkiego powyłączać no i trach. Piorun i coś zaiskrzyło w modem-routerze (LinkSys). Komputer na szczęście cały, wszystko działa ale nie ma netu. Wymieniłem więc modem-router na nowy (identyczny) ale po podłączeniu nie działa i diodka w preferencjach pali się na czerwono. Nie mogę nic skonfigurować. Czy możliwe żeby coś strzeliło w porcie ethernetowym? Ktoś znajdzie chwilę żeby pomóc? pozdr

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 maja 2006 - 18:56

Czy możliwe żeby coś strzeliło w porcie ethernetowym?

Bardzo możliwe

#3 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 19:14

jak stestować ten port ethernetowy? Poza modem-routerem ie mam nic co możnaby testowo podłączyć...

#4 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 maja 2006 - 19:16

podlacz ten modem-router do innego komputera i już będziesz wiedział

#5 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 19:24

modem router myślę że jest ok, bo jest prosto ze sklepu :) pytanie czy da się to zdiagnozować w systemie... a skoro diodka w preferencjach czerwona to jest to na 100% wina ethernetu? Czy też istnieje czarodziejska metoda na to żeby komputer "zobaczył" modem-ruter? pozdr

#6 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 maja 2006 - 19:30

a skoro diodka w preferencjach czerwona to jest to na 100% wina ethernetu?

Nie na 100% bo zawsze może być wina kabla.

#7 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 19:33

modem router myślę że jest ok, bo jest prosto ze sklepu :)

może to głupie, ale jak prosto ze sklepu to wpisałes spowrotem wszystkie ustawienia? adresy IP itd. ?

da sie z nim połączyc przez usb?

#8 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 19:42

no właśnie nie wpisałem...
Poprzednio podpiąłem router, zrobiłem konfigurację ze ściągawki w necie http://homepage.mac....ksys_setup.html
zadziałało bez kłopotu.
Nowy router podpinam, przechodzę tą samą procedurę i nic. Coś trzeba wykasować związanego ze starym, czy inne czary? Sorry za kretyńskie pytania ale w kwestii sieci zielonym :)
Za pomoc będę wdzięczny bardzo.

pozdr

aha - przez usb nie da się połączyć, tylko ethernet...

#9 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 19:57

no to widzę, że chcesz uzyskać IP przez DHCP, ale czy w standardowej konfiguracji tego rządzenia jest domyślnie włączony serwer DHCP? czy koło tej czerwonej kropki przy karcie sieciowej, po odznaczeniu i powtórnym zaznaczeniu "Using DHCP" pokazują się jakieś cyferki typu 192.16x.xxx.xxx ? czy wogóle na ruterze migają lampki obok gniazdka przez które łączysz ruter z makiem ?

#10 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 20 maja 2006 - 20:07

wyrzuc router, podepnij siec bezposrednio do maka, skonfiguruj maka tak jak kaze Twoj ISP, zobacz czy dziala i bedzie jasne.

Pa.

[ Dodano: 2006-05-20, 21:12 ]
wyrzuc w sensie tymczasowego odlaczenia go ofkoz ;)

#11 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 maja 2006 - 20:16

Aby router zobaczył się z Twoim komputerem musi znajdować się w tej samej podsieci, sprawdź w dokumentacji od routera z jakiej klasy adresowej powienien posiadać IP Twój komputer.

#12 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 20:28

a po podłączeniu maka z roterem, możesz wejść przez jakąś przeglądarkę na adres 192.168.1.1 ? i jak byś mógł do daj screena z Network>>network status "tak żeby było widać tą czerwoną kropkę koło statusu karty sieciowej" i network>>show>>built in ethernet

#13 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 20:56

o rany :)... używacie jakichś bardzo fachowych pojęć, a ja jestem prostym palaczem c.o. więc nie kumam... Nie bardzo wiem co to jest ISP, DHCP itp... ze screenem problem bo piszę z peceta (z wiadomych względów). Oczywiście w dokumentacji routera ani słowa o konfiguracji maca. Koło czerwonej lampki nie ma nic poza tekstem "the cable of Built in Ethernet is not plugged in". Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć co gdzie kliknąć po kolei (chodzi mi o tłumaczenie w stylu "jak sołtys krowie"). Na logikę gniazdo ethernetowe i karta sieciowa (zintegrowana przecież) nie powinna się zfajczyć od pioruna... Bo spaliłaby się jednocześnie cała płyta główna..Więc problem tkwi raczej w tych uatwieniach...

[ Dodano: 2006-05-20, 22:02 ]
sprawdziłem - przez przeglądarkę nie da się wejść nigdzie, na modem-routerze pali się dioda "power" i dioda "DSL". W zakładce "built-in ethernet " jest załączone "using DHCP".

#14 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 21:08

wbrew pozorom, byłaby taka możliwość, że karta sieciowa uległa uszkodzeniu i nadal jest widoczna przez system, ale zostawmy te czarne myśli na koniec:)

1.podłącz ruter do gniazdka telefonicznego i prądu tak żeby się włączył, ale nie podpinaj kabla od komputeru
2.poczekaj 1 minute
3.włącz powerbooka
4.przejdź do system pref>network

show: network status

i pod tym powinienes mieć czerwone kółeczko obok "built in ethernet"

czy tak jest u Ciebie?

[ Dodano: 2006-05-20, 22:12 ]
możesz podać model tego routeru ?

#15 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 20 maja 2006 - 21:20

hehe ja tez sie na tym nic nie znam a nic. ale jak gdzies chce maca do sieci podlaczyc gdzie sa pcty to wchodze w polaczenie sieciowe peceta i te wszystkie numerki co tam sa przepisuje do "system pref->network->build in ethernet->tcp ip-> manually" tylko ze ip zwiekszam o jeden nr niz w pececie. mi zawsze dzialalo :)

#16 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 21:24

dzięki za zainteresowanie :) dokładnie - jest czerwone kółeczko. Model to LinkSys ADSL2 Gateway. I co z tym robić dalej?

#17 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 21:41

robisz tak:
włączasz router i komputer(jak już włączone to przejdź dalej)
podłączasz komputer kablem sieciowym do ruteru

1.wchodzisz do system preferences>>network

2.show>>"built in ethernet" (jeżeli masz kłódkę w rogu okienka to ją klikasz żeby mieć możliwość zmiany ustawień, ale tego chyba u Ciebie nie ma)

3.zakładka PPoE
opcja" connect using PPoE" --nie zaznaczona!!!

4.zakładka AppleTalk
make appleTalk active--nie zaznaczone!!!

5.zakładka proxies
configure proxies: "manualy"

6. zakładka ethernet
configure: "automatically"

7.zakładka TCP/IP
configure IPv4: "Using DHCP"
KLIKASZ na APPLY, i zamykasz wszystkie okna

teraz już chyba sieć powinna działać, o ile na routerze działa serwer dhcp

wiec otwierasz safari lub firefoxa i wchodzisz na strone:

http://192.168.1.1:88

lub na tą: http://192.168.1.1

napisz czy działa

#18 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 21:53

niestety - nie działa. Czy nie powinno być tak, że przed tą operacją dioda przy "Built-In Ethernet" powinna palić się na zielono?

#19 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:00

przed tą operacja powinno chyba palić się na czerwono i powinno pisać: cable not plug in, itd. co dokładnie pisze obok tej diody? czekaj jeszcze chwilę

#20 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:05

"the cable for built-in ethernet is not plugged in"
a wpisuje się gdzieś namiary dostępowe neostrady, czy to w konfiguracji przez przeglądarkę?
Ja wcześniej nie konfigurowałem przez przeglądarkę tylko wszystko ustawiłem w Networku...

[ Dodano: 2006-05-20, 23:08 ]
aha - w zakładce "proxies" nie mam włącznika "manually" (system 10.3.9) a tylko tabelkę z ftp proxy, web proxy itp itd - żaden z nich nie zaznaczony - coś zaznaczyć?

#21 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:14

w proxies ma być manually, ftp proxy, web proxy i cała reszta nie zaznaczona

napewno wszystko ustawiłeś przez network? nie wchodziłeś przez przeglądarke na router i nie podawałes tam danych?

[ Dodano: 2006-05-20, 23:15 ]
do tego panelu administracyjnego nie wchodziłeś?

http://homepage.mac....ys_setup_2.html

#22 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:17

no to w proxies nie zaznaczałem czyli prawidłowo
a poprzednio nie wchodziłem w przeglądarkę tylko normalnie wg linka który podałem (tylko nie airport a ethernet) zaświeciło się i poszło... A za drugim razem już nie. No i bądź tu mądry...
Jest jakaś inna metoda?

[ Dodano: 2006-05-20, 23:18 ]
a do tego nie wchodziłem...

#23 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:22

a masz możliwość sprawdzenia organoleptycznie czy po ustawieniu "using dhcp" i jednocześnie wyłączonym "connect using ppoe" i kliknięciu na Apply mryga dioda na routerze obok gniazdka do którego jest dołączony mak?

[ Dodano: 2006-05-20, 23:32 ]
ale gdzie wogóle podawałeś login i hasło dostępu do internetu?

#24 mergelinked

mergelinked
  • 40 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:38

co do diody - nic nie mruga kiedy robię te ustawienia. Tylko power i DSL. Zero reakcji. A safari mówi że nie może się połączyć z czymkolwiek. Sam się zastanawiam jak to możliwe że się odpaliło wtedy bez konfiguracji, ale miałem wpisane "using PPPoE" i tam dane. I poszło. Nad tym kompem wisi chyba jakaś klątwa... Długo nie mogłem załączyć netu przez sagema więc kupiłem router i działało przez 2 tygodnie po czym jedyna burza (jak się okazało) w kraju i jeden jedyny piorun który walnął akurat gdzieś niedaleko. Załamać się można... Jak to ugryźć...

#25 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 20 maja 2006 - 22:43

jak nie wchodziłeś wogóle na stronę panelu administracyjego to może tak zrób: 1.wchodzisz do system preferences>>network 2.show>>"built in ethernet" 3.zakładka PPoE opcja" connect using PPoE" zaznaczasz 4. zakładka ethernet configure: "automatically" 5.zakładka TCP/IP configure IPv4: "Using PPP" i w odpowiednie miejsca podajesz dane do neostrady, login i hasło KLIKASZ na APPLY, i zamykasz wszystkie okna chociaż sam nie wiem czy da się ustanowić połączenie przez router nie podając mu danych typu login i hasło do neostrady, ale spróbuj skoro wcześniej działało napisz czy coś się ruszyło

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych