Witam,
Od pewnego czasu podczas uruchomienia macbooka zapala sę na chwilę ekran startowy z jabłkiem, a następnie wygasza się niecałkowicie - tak, że ledwo widać jak ładuje się system. To co jest na ekranie jest prawie niewidoczne, ale udało mi się zauważyć, że po chwili macbook jakby usypia wygasza się całkowicie, a dioda zaczyna powoli pulsować. Po naciśnięciu jakiegoś klawisza na chwilę budzi sie do stanu zaciemnionego ekranu, po czym znów usypia.
Czasem, kiedy dłużej leży nieużywany, uruchamia sie normalnie, działa do 30 min i nagle gaśnie ekran. Raz da się go wybudzić klawiszami, a raz znów jest zaciemniony ekran i nie nadaje się do dalszego użytkowania.
Dzieję się tak i na samej baterii i na podłączonym zasilaczu, a także na zasilaczu z wyjętą baterią.
Czasem pomagało wyjęcie na dłuższą chwilę baterii - wtedy startował normalnie, ale nie sądzę, żeby było to rozwiązanie, ponieważ to nie zawsze działało.
Problem pojawił się nagle, bez uszkodzeń laptopa, mniej wiecej w tym czasie, kiedy zainstalowaliśmy internet z bezprzewodowym routerem. Pewnego dnia zostawiłem komputer z włączonym transmission i ściągającym sie plikiem na cały dzień, po powrocie nie mogłem go wybudzić, dopiero wyjęcie baterii na dłużej pomogło i od tego momentu ma takie problemy.
Znam problem z wireless i plikami, ale to transmission i używam tak bez problemu w powerbooku g4 w tej samej sieci i jest wszystko ok.
Zna ktoś może rozwiązanie? Co zrobić? Jaki jest powód?
Ew. dobry serwis w okolicach Krakowa, bądź w ogóle dobry serwis, w którym nie policzą 10 razy więcej niż jest warta nowa część i naprawa?
Myślałem o przeinstalowaniu systemu, ale czy będzie w ogóle sie dało przy tym wygaszaniu? I dane z komputera? Nie ma ich wiele, ale muszę wyczekać na chwilę, kiedy się uruchomi i zdążę przegrać na usb.
Mam nadzieję, że szczegółowo opisałem problem, z góry thx za pomoc.

Macbook usypia/wygasza się ekran
Rozpoczęty przez
MANIACki
, 19 cze 2008 11:07
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 19 czerwca 2008 - 11:07
Napisano 19 czerwca 2008 - 11:22
Miałem coś podobnego w swoim MB. Padł moduł usypiania czy coś w tym rodzaju.
Napisano 19 czerwca 2008 - 18:21
poszukaj "insomnia" czy coś takiego, zapobiega usypianiu komputera, bo ewidentnie przedmówca ma rację
Napisano 20 czerwca 2008 - 20:57
Witam,
Dzięki za odpowiedzi. Niestety insomnia nie pomogła, bądź tylko na chwilę - tzn. Przez ok 30 min laptop działał, niestety po tym czasie ekran przeszedł w stan uśpienia i wybudził się tylko zaciemniony - ledwo było widać system i choć touchpad działał, przycisk już nie. Po powtórnym uruchomieniu dzieje się tak jak przedtem.
Tu pytanie do Vasyla, jak poradziłeś sobie z tym problemem?
Napisano 21 czerwca 2008 - 02:11
najpierw spróbowałbym zresetować PRAM, SMC, naprawić przywileje z poziomu płyty systemowej i zrobić hardware test. Jak nie pomoże to jeszcze przeinstalować system. Jak nadal nie pomoże to serwis.
Napisano 21 czerwca 2008 - 15:59
MANIACki, MB ostatecznie poleciał do serwisu. Szczęśliwie SAD się szybko uwinął i cała operacja zajęła niecały tydzień (włącznie z wysyłką) - wymienili wyżej wspomniany moduł.
Wszystko w ramach gwarancji.
Napisano 21 czerwca 2008 - 23:57
Dzięki za pomoc. Ostatecznie zaczął normalnie sie uruchamiać po resecie PRAM i SMC. Zobaczymy, czy na dłużej. Jeżeli nie, pójdzie do serwisu.
Pozdrawiam!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych