Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Różne klawiatury w MBP?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 16:10

Witam,

Mam pytanko, znalazłem zdjecia różnych klawiatur w MBP, które głównie różnią się kształtem klawisza ENTER.

Typ1
http://www.notebookr...ssets/15849.jpg

Typ2
http://img164.images...cbookproyu7.jpg

Skąd te różnice, czy przy zakupie możemy wybrać, który układ klawitury chcemy?

Pozdrawiam.

#2 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 16:22

Zdaje się, że jedna z nich jest typu US a druga INTERNATIONAL. W tej chwili mam Typ 2 ale z chęcią zamieniłbym się na Typ 1 - w mojej enter i lewy Shift wydają się zdecydowanie za małe. Pozdrawiam

#3 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 16:33

A gdzie kupiłeś swojego MBP?

P.S. Apple Store (U.S.) - MacBook Pro Tutaj sa 2 typy klawiatury, jeżeli typ jeden to US, to typ 2 to Western Spanish?

#4 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 czerwca 2008 - 17:09

Keyboard layout - Wikipedia, the free encyclopedia

osobiscie preferuje US layout. Podlozny Enter o wiele latwiej sie wciska :)

#5 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 17:37

Przeglądalem wikipedie i nie znalazlem takiego layout'u, w którym pod ESC jest paragraf i +/-. Co to w końcu za layout i jaki jest/powinien być sprzedawany w polsce?

#6 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 17:57

A gdzie kupiłeś swojego MBP?

W polskim iSpocie. Muszę przyznać, że te różne klawiatury przeoczyłem. Nie wiem, czy kupując w PL miałbym wybór ale gdyby tak to na pewno chciałbym US.

#7 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 18:12

Jak to właściwie jest, jakie klawiatury są oficjalnie importowane do Polski? Jest jden typ czy istnieje możliwość wyboru? Co na to Polskie standardy?

#8 mat02

mat02
  • 57 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 18:44

W moim MBP (kupiony w Polsce na początku 2007 roku) jest ten drugi układ. Natomiast w iBooku, który także był kupiony w Polsce w 2005 roku mam układ US (czyli ten pierwszy). Dla mnie nie ma żadnej różnicy, i tu i tu jest wygodnie ;)

#9 MBP_User

MBP_User
  • 78 postów
  • SkądCopenhagen

Napisano 16 czerwca 2008 - 20:05

chdzi o to ze w niektorych jezykach takich jak Dunski są 3 dodatkowe litery alfabetu które sie nie bardzo mieszczą i trzeba skrocic enter mam własnie taką z dunskimi znakami bo mieszkam w danii

#10 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 17 czerwca 2008 - 00:11

Układ, który jest sprzedawany w polsce różni się pozycją klawisza enter, ma także jeden klawisz więcej - na skutek czego lewy shift jest krótszy i ten klawisz zajmuje miejsce tyldy, a tylda jest położona obok wspomnianego shift'a... Troche zamieszałem. :P Dodadkowo w "polskim" układzie nie ma żadnych napisów w stylu: shift, option, return, enter - tylko wszystko zastąpiono symbolami. Zastanawia mnie po co to całe zamieszanie i czy wszystkie MBP sprzedawane w polsce mają właśnie taką klawature?

#11 yarosh

yarosh
  • 165 postów
Napisano 17 czerwca 2008 - 11:02

do tego trzeba jeszcze wspomniec o genialnym rozmieszczeniu jakze przydatnej w codziennym uzytku tyldy (~) na rzecz lewego shifta w ukladzie international

#12 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 18 czerwca 2008 - 00:09

W Polsce sprzedawana jest klawiatura English International.

A tutaj lista wszystkich typów:
How to identify keyboard localizations

#13 kubatyszko

kubatyszko
  • 333 postów
  • SkądTokyo

Napisano 18 czerwca 2008 - 00:45

Potwierdzam, mam MBP z pierwszej serii kupionego jak tylko dotarly do polski, mam English International. Roznica miedzy moja a U.S. jest prosta, tylda obok lewego shifta (a tam gdzie powinna byc jest ten dziwny +/- ktorego nie uzywam), chudy prawie pionowy enter (chwile mi zajelo przyzwyczajenie - teraz chyba wciskam go malym palcem jakos na wprost) i slash po lewej. W Japonii gdzie mieszkam jest kulturalnie, kupujac nowego maka mozna sobie wybrac miedzy ukladem japonskim (ktory jest tragiczny, capslock zamieniony z shiftem, krotsza spacja itp.) a U.S. ktory chyba tak naprawde jest najblizszy temu ktory maja zwykle pecetowe klawiatury. Ale w polsce chyba nie ma takiej mozliwosci - bo i roznica miedzy US a IE nie jest az tak duza zeby to mialo sens. Tak czy inaczej, przyzwyczajenie sie do klawiatury I.E. to tylko kwestia wyczucia tyldy,slasha i entera i nie jest to zbyt uciazliwe.

#14 dzaku

dzaku
  • 665 postów

Napisano 18 czerwca 2008 - 19:14

A ja mam troche inne pytanie. Czy kupujac macbooka w UK z klawiatura UK bede mial pod 3 #, jezeli bede uzywac ukladu klawiszy Polish Pro, albo US? pozdr jaceK

#15 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 czerwca 2008 - 19:27

klawiatura zalezy od ukladu klawiszy ktory mozesz zmienic w soft. mimo ze pod klawiszem ze znakiem dolara bedzie euro czy funt, zmieniajac ustawienia, mozesz ustawic aby byl dolar

#16 Optiv

Optiv
  • 188 postów

Napisano 18 czerwca 2008 - 19:30

Kupując w UK masz możliwość wyboru klawiatury US.
Apple Store (U.K.) - MacBook Pro

Jak będziesz miał brytyjska klawiature i zmienisz mapowanie to pod klawiszem 3 mozesz miec hash.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych