Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pages zamiast Word-a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 stalot

stalot
  • 190 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 18:47

Witam, 1. Czy można jakoś automatycznie włączyć funkcję (jakiś script), aby każdy plik tekstowy otrzymywany w Mail-u był otwierany za pomocą Pages i każdy zapisywany w nim automatycznie (a nie po eksporcie) zapisywany w .doc-u? 2. A może znacie jakiś program który by umożliwiał użytkownikom PC-a otwarcie pliku w formacie Pages w ich Word-zie? 3. Jak włączyć żeby linijka i Layout otwierały się w każdym dokumecie Pages? Wielkie dzięki...:roll: Stalot

#2 terran

terran
  • 269 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 czerwca 2008 - 19:44

ja dodam pytanie 4. Jak wygląda kompatybilność*iWork <-> Office tak jak z OO czy coś lepiej ?

#3 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 czerwca 2008 - 20:50

ja dodam pytanie
4. Jak wygląda kompatybilność*iWork <-> Office tak jak z OO czy coś lepiej ?

Według mnie Pages jak i Neooffice/OpenOffice mają podobną kompatybilność z MS Wordem. Pages ma jednak przewagę jeśli chodzi o prędkość uruchamiania i ogólną wydajność pracy z aplikacją.

Najlepiej jednak pobierz triala i sprawdź sam:
Apple - iWork - Trial

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2008 - 21:25

Pages może się szybciej uruchamia, ale to OO zapisuje do *.doc Zapisuje, nie eksportuje.

#5 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 czerwca 2008 - 21:38

Pages może się szybciej uruchamia, ale to OO zapisuje do *.doc
Zapisuje, nie eksportuje.

Pages przy eksporcie/imporcie łatwiej gubi też wykresy, tabele i inne elementy formatowania. OO i NeoOffice są mułowate, racja, ale oferują chyba najlepszą kompatybilność z MSOffice, ponadto możliwość eksport/import w wielu innych formatach. Z procesorów bardzo mi się podoba Mellel, ale co z tego, jego możliwości w zakresie kompatybilności z innymi formatami zapisu są bardzo ubogie.

#6 tomek.o

tomek.o
  • 58 postów

Napisano 25 września 2008 - 09:04

Mnie również zainteresował Mellel + Bookends. Tylko jak "zmusić" Mellela do sprawdzania ortografii i gramatyki dla j.polskiego?.... Ktoś wie?... W katalogu słowników jest i polski, lecz w menu spelling nie widzę polskiego... :(

#7 Smutny

Smutny
  • 109 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 października 2008 - 16:00

Nie chce tworzyć nowego tematu aby nie zaśmiecać wiec napiszę moje małe pytanie tutaj czy wie ktoś jak napisać cm3 w pages z tym ze 3 ma być mniejsze i wyżej. Nie wiem nawet jak to nazwać dlatego nie wiem gdzie szukać pomocy :P dziękuje za każdą pomoc

#8 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 05 października 2008 - 16:30

Chodzi Ci o superscript i szczerze mówiąc nie wiem bo przed chwilą odpaliłem może 2 raz w życiu Pages ;) i znalazłem takie coś: zaznacz 3-kę odpal Inspektora, kliknij ikonkę "T" następnie zakładkę "Więcej" i na dole znajdziesz opcję "przesunięcie linii". Na koniec zmień rozmiar czcionki i po sprawie :) Chętnie się dowiem czy jest jakiś automat, który to robi :P

---- Dodano 05-10-2008 o godzinie 15:33 ----
O, znalazlem ;) Zaznacz "3" następnie menu Format->Czcionka->Linia bazowa->Indeks górny ;) Proste jak nie powiem co :D

#9 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 05 października 2008 - 16:33

Chodzi Ci o superscript i szczerze mówiąc nie wiem bo przed chwilą odpaliłem może 2 raz w życiu Pages ;) i znalazłem takie coś: zaznacz 3-kę odpal Inspektora, kliknij ikonkę "T" następnie zakładkę "Więcej" i na dole znajdziesz opcję "przesunięcie linii". Na koniec zmień rozmiar czcionki i po sprawie :) Chętnie się dowiem czy jest jakiś automat, który to robi :P

---- Dodano 05-10-2008 o godzinie 15:33 ----
O, znalazlem ;) Zaznacz "3" następnie menu Format->Czcionka->Linia bazowa->Indeks górny ;) Proste jak nie powiem co :D

Format -> Font -> Baseline lub skróty ctrl cmd +, ctrl cmd -

#10 lupar

lupar
  • 10 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 października 2008 - 16:39

Witam. Menu: Format -> czcionka-> linia bazowa -> indeks górny (dolny) - w spolonizowanym iWorku. Skrót: Jabłko i ctrl oraz + lub - (zależy czy indeks górny czy dolny) Ikona: prawym klawiszem myszki na pasku narzędzi -> dostosuj pasek narzędzi a następnie przenieść ikonkę z indeksem na pasek narzędzi. Pozdrawiam. PS: Hm. Mam słaby refleks. ;-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych