Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[Wideo] Czym przechwycić na Mac'a materiały video z VHS ?

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 tees

tees
  • 93 posts

Posted 18 May 2006 - 19:47

Potrzebuję nagrać na Mac'u w celu późniejszego montażu i stworzenia DVD,
materiały ze starych VHS.
Jedyne urządzenie jakie znalazłem to ADSTech PYRO A/V .
Jak widać cena jest dość wysoka jak na amatorskie działania.

Czy jest tańsza alternatywa dla tego urządzenia
lub jakieś inne rozwiązanie ?

Mam:
iMovie HD
PB G4 Tit.

#2 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 18 May 2006 - 20:56

Kamera DV/mDV/Digital8 + iMovie + FireWire w Macu - jakosc i prostota dzialania doskonala do zastosowan amatroskich. Warunek - kamera musi obslugiwac funkcje A/V -> DV - wiekszosc aktualnie sprzedawanych kamer potrafi. Oczywiscie mozesz znalesc firme ktora to umie i dac zarobic ;)

#3 ŁUKASZ1

ŁUKASZ1
  • 497 posts
  • SkądWARSZAWA

Posted 18 May 2006 - 23:40

Polecam Dazzle Hollywood DV Bridge

http://www.insanely-...ews/dazzle.html

Mam w domu, sluze pomoca :-)

#4 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 20 May 2006 - 19:59

Jeśli chodzi o kamery to MUSI ona posiadać AV IN, niestety większość kamer posiada tylko AV OUT, część ma tę opcję zablokowaną softwareowo (jako tańszy model).

#5 tees

tees
  • 93 posts

Posted 21 May 2006 - 00:38

Ciekawe ile kosztuje najtańsza kamera z AV IN. Dazzle Hollywood DV Bridge to ciekawe rozwiązanie. Ale gdzie to kupić na terenie Polski ?

#6 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7238 posts
  • Skąd3city

Posted 21 May 2006 - 09:49

Nagrywarki DVD do telewizora są teraz dosyć tanie... Te bez dysku twardego (nagrywają bezpośrednio na płytę), kosztują niewiele (przykład - 300zł).

[ Dodano: 2006-05-21, 10:50 ]
"systemy gniazd przyłączeniowych umożliwiają przegrywanie na płyty nagrań z kamery cyfrowej, kamer analogowych, magnetowidów VHS, dekoderów i innych źródeł sygnału Video oraz Audio"

No i może się przydać do innych zastowań... :D

#7 tees

tees
  • 93 posts

Posted 21 May 2006 - 20:08

To uniwersalne rozwiązanie. Pozdrawiam!

#8 mruczek

mruczek
  • 200 posts
  • SkądSosnowiec Tychy

Posted 21 May 2006 - 21:51

Nie znam się na takim sprzęcie, ale widziałem ostatnio w Vobisie takie coś: Pinnacle Dazzle Digital Video Creator 90 za 222zł. podłączsz pod USB z jednej strony, a z drugiej podłączasz magnetowid, kamerę... Karta Pinnacle Studio 10 500 PCI (400zł) w której masz wejścia: 1 x composite video (chinch) - 1 x S-Video (Y/C, mini DIN) - 1 x IEEE 1394 (FireWire/DV) Powinno się sprawdzić...a potem puścić na Allegro w obieg i odzyskać pieniądze:)

#9 tees

tees
  • 93 posts

Posted 22 May 2006 - 09:33

Dazzle Digital Video Creator nie jest kompatybilny z Mac OS X, jak wszystkie tego typu urządzenia z interfejsem USB. Działa tylko z Windą. Pozdrawiam!

#10 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 posts
  • SkądJelenia Góra, Poland

Posted 22 May 2006 - 11:25

hmmm... nie wiem jakiego oprogramowania uzywasz... jezeli chcesz pracowac na iMovie to Dazzle jest faktycznie fajnym sprzetem i dziala oki... niestety pod FCP sie nie chce sprawdzac... zakupilem to urzadzonko i... niestety na moje potrzeby jest niewystarczajace... wiec jak bys byl zainteresowany to odstapie po cenie zakupu :) niestety konwertery zewnetrzne nie beda tanie... tym bardziej te dzialajace z OS X... cannopus ktory najefektywniej dziala pod FC to koszt ok 1200 zl przy minimum... pozdrowionka

#11 tees

tees
  • 93 posts

Posted 22 May 2006 - 19:50

Tutaj napisali,
że Dazzle Hollywood DV Brigde działa również z FCP.
Czy ktoś widział Kamerę DV za mniej niż 2000 PLN,
która posiada wejście Audio Video ?

#12 baart

baart
  • 198 posts
  • SkądKazimierz W-wa Dębki Zakopane

Posted 23 May 2006 - 07:51

w europie raczej ne kupisz - co innego w USA ale część kamer ma blokadę software'ową, którą można łatwo zdjąć - poszukaj w necie, jest kilka stron (nawet polskich) gdzie są niemal pełne informacje o modelach kamer i sposobach zdjęcia blokady AV In niestety w wielu nowych modelach kamer blokada jets hardware'owa - co ciekawe w USA sprzedają niemal indentyczne modele z jedną różnicą - nie ma blokday AV in

#13 jaskulmk

jaskulmk
  • 188 posts
  • SkądJelenia Góra, Poland

Posted 23 May 2006 - 08:45

ano masz racje ze napisali ze dziala... niestety najwidoczniej u mnie nie chce albo nie umialem poradzic sobie z ustawieniem FCta co zreszta opisalem lecz nikt nie byl mi w stanie pomoc :( dziala pod iMovie wiec pod FCtem tez powinien ale jak widac to nie takie proste :( zas jezeli szukasz kamery miniDV z wejsciem ponizej 2000 to polecam przyjzec sie JVC bo mozna juz taka wylapac za 1400 - 1600 nowke... sony niestety trzyma sie w cenie pozdr

#14 tees

tees
  • 93 posts

Posted 23 May 2006 - 19:28

Sporo opcji, co chodzi o przechwytywanie video z VHS. I każda ma swoje zalety... Dzięki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users