Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

mat vs gloss

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: mat vs gloss (0 użytkowników oddało głos)

1. MAT (19 głosów [52.78%])

Procent z głosów: 52.78%

2. GLOSS (17 głosów [47.22%])

Procent z głosów: 47.22%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 14 czerwca 2008 - 21:04

Zamawiam macbooka pro ( od cizu :P ) tylko nie wiem, jaką matryce wybrać gloss czy mat. Proszę powiedzcie mi plusy i minusy obu z nich i który wy byście wybrali?

#2 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 czerwca 2008 - 21:09

ja wybrałem matową, ponieważ mam drugi komputer z błyszczącą i fajnie to wygląda ale tylko w ciemności, na dworze zupełnie nic nie widać, wszystko sie w niej odbija, mnie to denerwuje.

#3 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 czerwca 2008 - 21:16

Ja wybrałem Glossy ponieważ jakość wyświetlanych kolorów względem matowej bardziej mi odpowiada.

#4 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 14 czerwca 2008 - 21:24

Glossy lepiej odzwierciedla kolory ;)

#5 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 14 czerwca 2008 - 22:32

To mi pomagacie wyborze 50% na 50% no super :P

#6 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 14 czerwca 2008 - 22:34

GLOSS, lepiej odzwierciedla kolory

#7 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 14 czerwca 2008 - 22:39

Matowa, brak refleksów czyli odbić światła. Idziesz do biblioteki, czy siedzisz w kawiarence świtło pada na matryce i jest nie ciekawie. Oczywiście ja swojego MBP mam z matową matrycą i nastepny także będzie z mat.

#8 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 14 czerwca 2008 - 22:42

Glossy może i czasem fajnie wygląda, ale jak zaświecisz w matrycę to nie jest już tak fajnie. W promieniach słonecznych ledwo co widać. Mam matową. ;]

#9 racuchy

racuchy
  • 673 postów

Napisano 14 czerwca 2008 - 23:03

niedawno się przesiadłem z matowej na glossy. troche przez przypadek bo nie dogadalem sie ze sprzedawca ;) i powiem, ze mimo negatywnego podejscia na poczatku, jestem zadowolony. Zawsze slysalem narzekania na glossy, a w rzeczywistosci nie jest zle. Moje odczucia sa takie: przede wszystkim jest jasniej (ale moze dlatego ze uzywalem dosc starego modelu - CD 1,83) ma zywsze, mocniejsze kolory. i wlasnie tutaj wg mnie glossy ''falszuje'' troche rzeczywistosc, ale moze to tylko moje odczucie. generalnie, dosc czesto spotykalem sie z opiniami, jesli pracujesz z grafika to lepiej kupuj matowy. Zaznacze tylko ze ja nie uzywam mbp do niczego pro :> do 'normalnego' uzywania super ;) Najlepiej, to idz poprostu do sklepu i popatrz na dwa stojace kolo siebie. i porownaj. Wg mnie kwestia osobistych preferencji, ;)

#10 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 00:27

Idź do salonu i porównaj sobie :) Ja tak zrobiłem. Na początku byłem przekonany że glossy będzie mi przeszkadzać, ale okazało się że nie i właśnie taką matrycę posiadam. W słońcu jeśli ustawię jasność na maxa widzę wszystko bez problemów.

#11 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 14:02

Matowa, w lapku mam glossy, to mnie czasem az odrzuca tak odbicia swiatla przeszkadzaja, w Imaku matowa i... sama przyjemnosc.

#12 subs

subs
  • 860 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 czerwca 2008 - 21:06

błyszcząca odbija światło więc na dworze lepiej na takiej widać jest lepszy kontrast mimo odbić, mat pochłania światło nie ma odbić ale na słońcu robi się mleko i nic nie widać. Co do kolorów błyszcząca przekłamuje, wszystko wygląda niby "lepiej" jaskrawiej, ale w pracy nad grafiką to trochę przeszkadza. Generalnie do grafiki podłącza się monitor więc do mobilnej pracy polecam gloss.

#13 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 19 czerwca 2008 - 23:05

Wybrałem mat. Mam nadzieje, że będę zadowolony. Główny powód, dlaczego go wybrałem to komfort pracy to znaczy: nie brudzi się tak szybko(główny powód) i nie odbija światła. Dziękuje wszystkim za pomoc

#14 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 22 czerwca 2008 - 16:18

Polecam glossy....ladniej odzwierceidla kolory...na codzien dla mnie jest lepsza

#15 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 22 czerwca 2008 - 18:10

Ja zagłosowałem na glossy. Obecnie mam monitor z matową powłoką i ogólnie jest tragedia - muszę obracać monitor tak, aby nigdy nie był zwrócony w stronę jakiegokolwiek źródła światła. Kiedy pada na niego światło LCD kompletnie traci kontrast, robi się jedna wielka rozmazana plama. Natomiast kiedy światło nie pada, kolory są strasznie wyblakłe i nijakie.

#16 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 22 czerwca 2008 - 22:13

Ja zagłosowałem na glossy. Obecnie mam monitor z matową powłoką i ogólnie jest tragedia - muszę obracać monitor tak, aby nigdy nie był zwrócony w stronę jakiegokolwiek źródła światła. Kiedy pada na niego światło LCD kompletnie traci kontrast, robi się jedna wielka rozmazana plama. Natomiast kiedy światło nie pada, kolory są strasznie wyblakłe i nijakie.

buahahaha, a używałeś kiedyś monitora glossy? Dopiero trzeba odwracać monitor by żadne światło na niego nie padało :P Poza tym zainteresowany wybrał już matryce :)

#17 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 23 czerwca 2008 - 00:26

Tak, używałem glossy. Mój tata ma laptopa Asusa z glossy i u niego jest o niebo lepiej. Może i odbija się od niej światło [a co za tym idzie i własna twarz] ale i tak widać o niebo lepiej to, co jest na monitorze. Poza tym [nie wiem jak to jest przy MBP, ale przy moim monitorze się tak dzieje] matową powłokę strasznie łatwo ubrudzić, a pozbycie się smug jest o wiele trudniejsze niż przy glossy. I tak na koniec dodam, że forum jest od wymiany prywatnych doświadczeń, więc nie rozumiem tego komentarza powyżej. Takie są moje odczucia w stosunku do tego tematu i niech nikt nie próbuje ich naprostowywać.

#18 pao

pao
  • 138 postów

Napisano 23 czerwca 2008 - 07:41

A czy ktoś wie jak usunąć ślad po żywicy na ekranie. Mój synek chciał mi coś pokazać i zostawił odcisk (byliśmy w lesie :) Acha mam glossy, po przesiadce z matowej i jak dla mnie na plus.

#19 kakalaka

kakalaka
  • 72 postów
  • Skądwawrzyszew

Napisano 23 czerwca 2008 - 09:57

A czy ktoś wie jak usunąć ślad po żywicy na ekranie. Mój synek chciał mi coś pokazać i zostawił odcisk (byliśmy w lesie :)

Wujek dobra rada mowi ze na zywice dobra jest terpentyna, pytanie czy polubi sie z matryca?
:roll:

Odnosnie sondy - do tej pory 'jechalem' na macie, po blizszym zapoznaniu sie z lapkiem brata z blyszczaca buzka, swojego MBP tez wybralem glossy. Dla mnie mat w mocnym swietle robi sie mydlany, fakt ze glossy ostro odbija ale od czego mamy ledy ;) Inna sprawa ze uzywam komputera glownie do wideo, gdybym pracowal nad grafika wybor bylby jeden - mat. 8-)

#20 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 23 czerwca 2008 - 11:03

To że glossy lepiej oddaje kolory to bzdura, owszem, podkręca trochę kontrast i nasycenie, ale to nie jest lepsze tylko "ładniejsze".

#21 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 23 czerwca 2008 - 11:46

Dla zwykłego użytkownika w sam raz. Przeciętnemu Kowalskiemu chodzi o to, żeby monitor ładnie wyświetlał obraz niekoniecznie dokładnie odwzorowując rzeczywistość.

#22 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 23 czerwca 2008 - 12:56

Racja....ale tak prawde mowiac o widocznosci na sloncu to w moim MB ja tam widze.Fakt nie jest najlepiej,ale da sie zniesc :)

#23 tobiasz

tobiasz
  • 28 postów

Napisano 27 czerwca 2008 - 12:27

jesli pracujesz w jednym miejscu to polecam glossy. jesli sie czesto przemieszczasz to odradzam, mam cos takiego w notebooku hp i na dworze nie da sie pracowac, w przeciwienstwie do pracy na powerbooku, ktory z matem radzi sobie prawie wszedzie.

#24 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 czerwca 2008 - 14:51

glossy - lepsze kolory

#25 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 27 czerwca 2008 - 15:37

Hmm..ja jak mowilem....wzialbym glossy na lepsze,bardziej nasycone barwy..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych