Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Opcja szukaj nie znajduje pliku mimo ze jest

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 17:11

Problem z funkcjonowaniem opcji szukaj z pendriva. NIe wyszukuje mi pliku mimo ze wskazuje katalog w ktorym plik sie znajduje. Link o filmiku ponizej, co robie zle?

szukaj

Jescze pytanie czy na tym forum da sie zamieszczac te filmiki bezposrednio na frum jak JPG czy tylko poprzez link jak powyzej?

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2008 - 18:01

pewnie spotlight nie zaindeksowało jeszcze tego dysku i tyle faktycznie, to może być irytujące...

#3 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 18:39

Mam wylaczonego spotlighta strasznie mi zamulal przy pracy archicada, pisalem o tym wczesniej. Nie da sie go zmusic jakos inaczej by wyszukiwal mi z pendriva?

#4 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 19:19

polecenie find w Terminalu :).

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2008 - 19:23

yyy... a spotlight to nie jest wyszukiwanie przypadkiem? sorry ale jak wyłączyłeś SL to trudno chyba oczekiwać żeby cokolwiek ci znalazło? to jak wyłączyć kolory i mówić - "mam czarno-biały obraz, co mogę z tym zrobić" ;)

#6 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 20:05

wylaczylem bo raz na jakis czas poruszanie sie w archicadzie na ktorym prcuje byla wolniejsza niz na moim PCecie. Przyczyna byl spotlight wlasnie. Wylaczenie spotlight powoduje ze wyszukuje dluzej przynajmniej z dysku twardego bo z niego bezproblemowo znajduje kazde pliki. Jakby z zadny dyskiem sobie nie mogl poradzic to okej rozumiem ale tu jest kwestia tylko pendriva... DLa zainteresowanych tu jest link jak przyspieszycz swojego Maca i wylaczyc spotlighta N.E.R.D.: How to turn Spotlight OFF (and ON Again)....

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2008 - 09:02

bo może twój twardy dysk ma już zaindeksowany a ty nie wyczyściłeś mu bazy? i nowych plików z dysku nadal może nie widzieć? a pena nie ma jak zaindeksować, skoro wyłączyłeś SL?

#8 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 09:21

Lipa wlaczylem spotlighta i nic dalej na pendrivie nie znajduje (pendrive to dysk zewnetrzny 60GB podlaczony prze USB) jak zmusic Maca by to znajdowal przeciez to żenada w wykonaniu appla....

#9 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2008 - 09:25

ach, no tak, bo pewnie dałeś mu całe 2s na zaindeksowanie tego? jak bardzo ci zależy to otwórz preferencje sys, idź do spotlight i zrób drag&drop tego dysku na to co ma indeksować to od razu ci go zaindeksuje

#10 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 10:43

nie da sie drag&drop na to co ma indeksowac nic sie wtedy nie dzieje. nie dalem mu 2s jest wpiety od jakiejs godzinki. Ale moze przyczyna jest fakt ze jest w systemie NTFS?

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2008 - 11:22

hm, a coś takiego?
Spotlight: How to re-index folders or volumes

OS X w ogóle widzi NTFS? czy widzi ale nie pozwala na zapis?
w sumie jak nie pozwala na zapis, to i tak nie utworzy na nim ukrytego folderu .Spotlight-V100 gdzie ma zindeksowane pliki które są na tym dysku...

#12 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 11:25

nie pozwala na zapis... - Dzieki i wszystko jasne :-)

#13 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2008 - 13:44

możesz spróbować 'wgrać' do systemu wsparcie dla nfst, było o tym parę wątków może wtedy zadziała

#14 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 14:39

nie pozwala na zapis... - Dzieki i wszystko jasne :-)

Dziwne, bo W tigerze nie było takich problemów nawet z dyskami z NTFS.

#15 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 16:15

to tu jest kapa ogolna z dyskami NTFS nie da sie ich edytowac pare razy zdarzylo mi sie ze znajomy przyniosl pendriva albo dysk przenosny w NTFS z tekstem wez mi przegraj zdjecia z twojego nowego maca. A ja mu na to kurcze wiesz co niestety masz system w NTFS a cudny mac nie radzi sobie z tymi partycjami.... jak dla mnie to zenada - apple sie tu nie popisalo...

#16 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 18:17

to tu jest kapa ogolna z dyskami NTFS nie da sie ich edytowac pare razy zdarzylo mi sie ze znajomy przyniosl pendriva albo dysk przenosny w NTFS z tekstem wez mi przegraj zdjecia z twojego nowego maca. A ja mu na to kurcze wiesz co niestety masz system w NTFS a cudny mac nie radzi sobie z tymi partycjami.... jak dla mnie to zenada - apple sie tu nie popisalo...

To ciekawe jak by on idczytal HFS...

Do odczytu i zapisu ntfs masz to:

NTFS-3G: Stable Read/Write NTFS Driver

do uzycia wraz z tym:
macfuse - Google Code

#17 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 17 czerwca 2008 - 10:59

jak dla mnie to zenada - apple sie tu nie popisalo...

każdy sobie rzepkę skrobie - windows w ogóle nie widzi OS X'owego systemu plików
i jakoś mnie to specjalnie nie dziwi

#18 arkadiusm

arkadiusm
  • 544 postów
  • SkądKraków / StalowaWola

Napisano 04 grudnia 2008 - 12:38

Mimo wszystko ja uważam, że spootlight i jego brak zaawansowanej dłuższej opcji wyszukiwania bez indeksowania, to żenada czy zna ktoś program który może i długo ale za to skutecznie przeszukuje dysk??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych