Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook sam się WŁĄCZA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 qbas123

qbas123
  • 29 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 08:46

Tak jak w temacie. Coś dziwnego się stało z lapkiem. Wieczorem wyłączyłem go normalnie. Dzisiaj rano budzę się i akurat jak wstawałem z łóżka usłyszałem charakterystyczny dźwięk napędu który się odzywa przy włączaniu laptopa. Kiedy go otworzyłem Mac był już*prawie załadowany. Tak jakby ktoś*nacisnął guzik POWER:shock: Może Mac potrafi czytać w myślach :P Niedawno się przeniosłem na Maca i jestem nowym użytkownikiem. Jeszcze wielu kwestii nie rozgryzłem ale chyba takie zachowanie nie jest normalne??????:confused: To było jego pierwsze zachowanie ale nie chciałbym mieć sytuacji kiedy mam go wyłączonego, jest na baterii, jestem podróży a on mi się włącza i ciągnie energię z baterii. Ktoś wie co to może być ? Mój Mac: MacBook 13,3" Intel Core 2 Duo 2,16 1 Gb RAM 667 Mhz DDR2 SDRAM Mac OS X 10.4.11 Dzięki za informację.:grin:

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2008 - 09:04

ustawienia, oszczędny komputer -> harmonogram co tam masz?

#3 qbas123

qbas123
  • 29 postów

Napisano 15 czerwca 2008 - 11:30

Zależy na jakich informacjach Ci zależy. Zaczne od góry: Ustawienia dla: zasilacz Optymalizacja: custom W zakładce Sleep: Uśpij komputer kiedy jest nieaktywny przez: nigdy Uśpij ekran kiedy komputer jest nieaktywny przez: 30 min Odznaczone jest opcja żeby usypiać HDD kiedy to możliwe. Zakładka opcje: Wake for Ethernet network administration access (Nie wiem co to może dokładnie znaczyć "Obudz dla dostępu do internetu administrtora???") Zaznaczona opcja żeby zmniejszać redukcję jasności wyświetdlacza przed uśpieniem Odznaczony restart Zaznaczona opcja aby pokazywć status baterii w pasku menu. To by było na tyle z "Energy Saver" Zastanawiam się czy na to "samowłączanie" się może mieć wpływ to, że zostawiam lapa przypiętego do zasilacza, nawet wtedy kiedy jet naładowany? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam

#4 _PeKiN__

_PeKiN__
  • 9 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 07:06

Tak jak w temacie. Coś dziwnego się stało z lapkiem. Wieczorem wyłączyłem go normalnie. Dzisiaj rano budzę się i akurat jak wstawałem z łóżka usłyszałem charakterystyczny dźwięk napędu który się odzywa przy włączaniu laptopa. Kiedy go otworzyłem Mac był już*prawie załadowany. Tak jakby ktoś*nacisnął guzik POWER:shock: Może Mac potrafi czytać w myślach :P Niedawno się przeniosłem na Maca i jestem nowym użytkownikiem. Jeszcze wielu kwestii nie rozgryzłem ale chyba takie zachowanie nie jest normalne??????:confused: To było jego pierwsze zachowanie ale nie chciałbym mieć sytuacji kiedy mam go wyłączonego, jest na baterii, jestem podróży a on mi się włącza i ciągnie energię z baterii. Ktoś wie co to może być ?

Mój Mac:
MacBook 13,3"
Intel Core 2 Duo 2,16
1 Gb RAM 667 Mhz DDR2 SDRAM
Mac OS X 10.4.11

Dzięki za informację.:grin:

moj mac po nakladce systemu ktora robilem 2 dni temu tez sam sie wlacza tyle ze w nocy cos kolo 3 ... do tego dochodzi sprawa tego typu, jak ustawie by sie wylaczyl sam to sie nie wylacza w ogole nawet nie reaguje na to polecenie ;/ help : )

#5 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 22 lipca 2009 - 07:34

Może z innej strony? Po co je w ogóle wyłączać? Mac dobrze sobie radzi ze stanem uśpienia a i zużycie baterii w tym trybie minimalne, a czas dostępu dużo szybszy.

#6 _PeKiN__

_PeKiN__
  • 9 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 09:01

Może z innej strony? Po co je w ogóle wyłączać? Mac dobrze sobie radzi ze stanem uśpienia a i zużycie baterii w tym trybie minimalne, a czas dostępu dużo szybszy.

no tak to prawda jednak chcialbym wiedziec co jest nie tak by w przyszlosci nie miec tego typu problemu

#7 deepimage

deepimage
  • 25 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 12:13

kiedyś poprzestawiałem sobie coś w harmonogramie i mimo wyłączenia opcji wył./wł w tym panelu codzienne o 1ej w nocy komputer robił mi pobudkę...znalazłem coś na forum apple że wystarczy wykasować bodajże plik com.apple.AutoWake.plist, w którym zapisane są dane z harmonogramu i zresetować PRAM.
http://support.apple.com/kb/TS1831

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych