Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

AGPS w iPhone

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 12 czerwca 2008 - 20:09

Witam nie mam zbyt dużej wiedzy w tym temacie więc chciałem zasięgnąć opinii osób mających wiedze w dziedzienie technologii GPS. Czy ten AGPS jest czymś uboższym w stosunku do normalnego GPS czy też jest to unowoczesniony system? Na wikipedii troche poczytalem ale chciałem spytać kogoś kto sprawdzał to w praktyce. Czy z tym systemem nie ma problemu z działaniem w Polsce? Pozdrawiam :)

#2 JerzyG

JerzyG
  • 146 postów
  • SkądOstrzeszów

Napisano 12 czerwca 2008 - 21:40

AGPS - Wikipedia, wolna encyklopedia
Pozdrawiam

#3 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 12 czerwca 2008 - 21:48

AGPS - Wikipedia, wolna encyklopedia
Pozdrawiam

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Adrianopel napisał, że "Na wikipedii troche poczytalem ale chciałem spytać kogoś kto sprawdzał to w praktyce", a ty odsyłasz go na stronę Wikipedii?
Bezsens jak na moje rozumowanie...

#4 JerzyG

JerzyG
  • 146 postów
  • SkądOstrzeszów

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:04

Przecież wszystko tam pisze! twoja wypowiedź nie powinna być skierowana do mnie

#5 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 12 czerwca 2008 - 22:06

Przenoszę kontakt z JerzyG na PRV.

#6 akkarin

akkarin
  • 15 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:07

Przecież wszystko tam pisze!

"jest napisane"

słownik sie klania ;)

#7 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:08

Spotkałem się z tym, że to co jest na wikipedii nie zawsze jest w 100% zgodne z prawdą (jak chociażby było z sytuacją, który operator będzie rozprowadzał iphona u nas w kraju) wiec pytam usera a nie tworce artykulu na wiki.

#8 pusiaty

pusiaty
  • 23 postów
  • SkądZakopane

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:11

przeciez Adrian jasno i wyraznie prosi o opinie na temat dzialania tego systemu w polsce kogos kto ma lub mial z nim do czynienia w jakims urządzonku..... a tego to nie ma w Wikipedii.... ja niestety nie pomoge..nie spotkalem sie jeszcze z AGPS ;p

#9 akkarin

akkarin
  • 15 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:13

AGPS nie jest za dokladny. potrafi sie pomylic o kilka ladnych kilometrow, w wiekszych miastach jest w miare ok, ale po za nie jest przydatny. jest to tylko namiastka GPS.

#10 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:19

iTomTom już będzie tak zrobiony, alby na maxxxa wykorzystać tego GPSa w iPhone wiec spox :)

#11 akkarin

akkarin
  • 15 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 czerwca 2008 - 22:26

iTomTom już będzie tak zrobiony, alby na maxxxa wykorzystać tego GPSa w iPhone
wiec spox :)

chodzi Ci o GPS w iphone 3g tak?

#12 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwca 2008 - 01:06

iTomTom już będzie tak zrobiony, alby na maxxxa wykorzystać tego GPSa w iPhone
wiec spox :)

iTomTom będzie uzależniony od bibliotek Core Location ;> rezultaty będą podobne jak w google maps

#13 TaZZ

TaZZ
  • 49 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 01:28

OMG.. a-gps to nie jest zaden "ulepszony" gps, ani w pelni gps(!) A-GPS sluzy JEDYNIE do okreslenia twojego polozenia, badz w przypadku, kiedy sprzet posiada gps, przyspieszeniu zlapania tzw. FIXa (inaczej polaczenia z satelitami), korzystajac z satelit(?)/serwerow operatora. Taki A-GPS nie poprowadzi cie z miejsca startowego do docelowego :P
GPS i A-GPS to dwie rozne rzeczy i to, ze urzadzenie posiada A-GPS nie oznacza, ze ma rowniez GPS.
Nie wiem jak prosciej mozna wytlumaczyc ta kwestie:P

---- Dodano 13-06-2008 o godzinie 00:37 ----
aha i zeby bylo jasne, bo jeden taki mod tutaj zapieral sie jak mogl i czym mogl, ze iP 3G posiada w pelni funkcjonalny GPS - mysle, ze oficjalna strona APPLE nie klamie, wiec wniosek jest jeden:

iPHONE 3G obsluguje WYLACZNIE A-GPS!!!

Edit by M4v3R: Nie pisz wielkimi literami jeśli nie jesteś pewien tego co piszesz, a w tym wypadku to co piszesz jest niezgodne z prawdą.

#14 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 13 czerwca 2008 - 02:25

OMG.. a-gps to nie jest zaden "ulepszony" gps, ani w pelni gps(!) A-GPS sluzy JEDYNIE do okreslenia twojego polozenia, badz w przypadku, kiedy sprzet posiada gps, przyspieszeniu zlapania tzw. FIXa (inaczej polaczenia z satelitami), korzystajac z satelit(?)/serwerow operatora. Taki A-GPS nie poprowadzi cie z miejsca startowego do docelowego :P
GPS i A-GPS to dwie rozne rzeczy i to, ze urzadzenie posiada A-GPS nie oznacza, ze ma rowniez GPS.
Nie wiem jak prosciej mozna wytlumaczyc ta kwestie:P

Może tak: AGPS - Wikipedia, wolna encyklopedia

Zastanówmy się przez chwilę... czy przypadkiem "stary" iPhone nie pokazywał już Waszego położenia... czasami z dokładnością do kilometrów?

Jeżeli w planach jest TomTom na iPhone - to wniosek z tego jest prosty - będzie mógł poprowadzić z miejsca startowego do docelowego - bo to nie GPS prowadzi, a aplikacja. GPS jaki by nie był (w dużym uproszczeniu) odczytuje położenie a aplikacja ma zawsze wspomóc korzystanie z niego - wyświetlać np. nazwy ulic, sugerować drogę, pokazywać szacowany czas pozostały do końca trasy itd.

Jaki okaże się GPS ... aGPS w iPhone tego nie wiemy - bo o ile się nie mylę nikt z forumowiczów nie miał go jeszcze w ręku.

#15 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 13 czerwca 2008 - 07:45

B][/SIZE][/COLOR]

no ale hola hola
przecież aGPS posiada jeszcze spora lista tel np n95
do któtej jest tomtom i sprawuje się dobrze, więc o co kaman

#16 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 13 czerwca 2008 - 08:54

Assisted-GPS jest rozszerzeniem systemu nawigacji satelitarnej GPS. Jego zadaniem jest poprawa dokładności określania pozycji w warunkach lokalizacyjnych, w których sygnał z satelitów GPS jest słaby (np. obszar między wysokimi budynkami, pochmurna pogoda itp.).

jak dla mnie wszystko jasne...

#17 Ultrasonic

Ultrasonic
  • 102 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 19:51

Tylko dlaczego nikt nie wspomina o tym że do aGPS będzie potrzebne aktywne połączenie GPRS lub WiFi (tak jak obecnie w starych iPhonach).

#18 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 20:29

A da sie tak zrobic zeby dzialal sam GPS, bez wspomagania przez triangulacje? Edit: No tak, skad mozemy to wiedziec, skoro iPhone'a 3G jeszcze nie ma. A jak to jest w innych urzadzeniach?

#19 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 13 czerwca 2008 - 20:51

Nokia N95 ma trzy metody pozycjonowania: wspomaganie GPS, zintegrowany GPS i bazująca na sieci. Zatem można wyłączyć aGPS i korzystać z normalego GPSa tylko wtedy dłużej trwa ustalanie pozycji (tylko przy pierwszym połączeniu) :)

#20 M4v3R

M4v3R
  • 2 043 postów
  • Skąd/usr/pl/Konin

Napisano 13 czerwca 2008 - 23:49

Już raz to tłumaczyłem, ale jak widać nie do wszystkich dotarło (a niektórzy nawet rozpowszechniają niesprawdzone informacje jako pewnik).

1. iPhone 3G posiada pełnoprawny moduł GPS taki jak np. w N95 czy nawigacjach typu Garmin.
2. iPhone 3G wspiera poza tym technologię AGPS ulepszającą działanie modułu GPS.
3. Obejrzyjcie sobie filmik na tej stronie a może wszystko się rozjaśni. Po naciśnięciu przycisku "Lokalizuj" działa znana nam technologia triangulacji (mniej lub więcej - właśnie wasz AGPS), a następnie następuje lokkalizacja przy pomocy modułu GPS - zlokalizowany obszar zawęża się do małej kropki o szerokości ulicy.

Dziękuję za uwagę.

@tonymontana: A dlaczego wyłączać coś co pomaga?
@Ultrasonic: Bo twórcy iPhone'a zakładają że dla jego użytkowników to nie problem, bo przecież mają nielimitowany plan danych (mowa tu o legalnych użytkownikach oczywiście).

PS. Jeśli chodzi o Wikipedię - na angielskiej całość jest o wiele lepiej i przejrzyściej wyjaśniona.

#21 TaZZ

TaZZ
  • 49 postów

Napisano 14 czerwca 2008 - 01:26

no ale hola hola
przecież aGPS posiada jeszcze spora lista tel np n95
do któtej jest tomtom i sprawuje się dobrze, więc o co kaman

no i co z tego, ze np taka N95 ma aGPS? na samym A-GPS TomTom bylby malo przydatny.

Assisted-GPS jest rozszerzeniem systemu nawigacji satelitarnej GPS. Jego zadaniem jest poprawa dokładności określania pozycji w warunkach lokalizacyjnych, w których sygnał z satelitów GPS jest słaby (np. obszar między wysokimi budynkami, pochmurna pogoda itp.).

jak dla mnie wszystko jasne...

nastepny... to zadne rozszerzenie, ludzie zrozumcie... podac przyklady telefonow posiadajacych tylko A-GPS?
dopiero ostatnimi czasy upowszechnil sie gps w urzadzeniach mobilnych i zazwwyczaj te tez obsluguja A-GPS.

#22 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 14 czerwca 2008 - 08:17

no i co z tego, ze np taka N95 ma aGPS? na samym A-GPS TomTom bylby malo przydatny.

nastepny... to zadne rozszerzenie, ludzie zrozumcie... podac przyklady telefonow posiadajacych tylko A-GPS?
dopiero ostatnimi czasy upowszechnil sie gps w urzadzeniach mobilnych i zazwwyczaj te tez obsluguja A-GPS.

widzę, że racja kolegi jest najmojsza i nic go nie przekona. M4v3R wszystko dobrze wytłumaczył, a tu jak krew w piach... :)

#23 maqs77

maqs77
  • 213 postów

Napisano 14 czerwca 2008 - 10:28

w noki n95 był aGPS.... różni się to tym, że żaden znany program typu TomTom czy AutoMapa nie chciał chodzić na nim i trzeba było dokupić zewnętrzny albo użyć mniej znanych ;) Jak miałem tę nokie to TomTom już zapowiadał specjalną wersję dostosowaną do wewnętrznego odbiornika typu aGPS w telefonach. Tak najogólniej aGPS aby działać potrzebuje trochę zmodyfikowanego programu. W e90 tak samo, ja używam Route66 i nie jest najgorszy ;)

#24 Nasedo

Nasedo
  • 1 743 postów
  • SkądLondyn

Napisano 14 czerwca 2008 - 10:35

w noki n95 był aGPS.... różni się to tym, że żaden znany program typu TomTom czy AutoMapa nie chciał chodzić na nim i trzeba było dokupić zewnętrzny albo użyć mniej znanych
Jak miałem tę nokie to TomTom już zapowiadał specjalną wersję dostosowaną do wewnętrznego odbiornika.

W iPhone będzie na pewno Google Maps i dodatkowo, za dodatkową opłatą będzie również TomTom. TomTom będzie wersją dla iPhone, wersją która będzie działała na wbudowanym odbiorniku GPS.

Jeżeli nie jest to żadna kaczka dziennikarska, a uważam że należy wierzyć w obietnice TomTom'a to będzie możliwa normalna nawigacja, będzie możliwe dotarcie od punktu A do punktu B. Chyba nikt sobie nie wyobraża, że takowa nawigacja korzystałaby tylko z HotSpot'ów lub nadajników telefonii.

#25 maqs77

maqs77
  • 213 postów

Napisano 14 czerwca 2008 - 10:51

TomTom deklarował nawigację dla tel już kilka miesięcy temu. Ale wiadomo, apple przewiduje taką sprzedaż a z 70% posiadaczy iPhone zainwestuje w nawigację.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych