Witam
Przedwczoraj mój MB oszalał w bardzo dziwny sposób. Normalnie pracowałam, edytując tekst, i zamiast hhh zaczęło mi się pojawiać ķķķķķ. Sprawdziłam co jest grane, niby wszystko OK, ale coś dziwnego stało się z klawiaturą, widac to na podglądzie wciśniętych klawiszy, no i oczywiście przy pracy:
- jak wcisnę lewy ALT, to pokazuje że wcisnięte też jest h (lub odwrotnie) - tym samym nie mam h, tylko ķ, i lewy alt tez wpisuje ķ
- jak wcisnę prawy ALT, to pokazuje, że wciśnięta jest też spacja (i odwrotnie) - tym samym, przed wszystkimi polskimi literami mam spację
- ukośnik / oprócz ukośnika robi mi włącz/wyłącz głos, no i F10 analogicznie oprócz głosu wpisuje ukośnik
Sprawdziłam - nie mam żadnych dziwnych skrótów klawiatury (zresztą to od razu zresetowałam do ustawień domyślnych, bo to był pierwszy pomysł), język polski, klawiatura polska pro. Na innym uzytkowniku jest to samo, w safe mode jest to samo, nie da się zrobic resetu PRAM, bo jak wciskam alt, to on myśli że spacja jest wcisnięta i mu pewno sekwencja klawiszy nie pasuje. Firmware klawiatury jest OK, system 10.5.3 od początku (komputer ma całe 3 miesiące). Zewnętrzna klawiatura na USB działa zupełnie normalnie. Macie jakiś pomysł, czy to cholewka jakieś sensory padły czy inne mikrostyki, nie wiem co tam w środku jest.....?

problem z klawiaturą w MB - "spięte" klawisz?
Rozpoczęty przez
babazgaga
, 10 cze 2008 17:47
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 czerwca 2008 - 17:47
Napisano 10 czerwca 2008 - 19:14
hmm jedo wyjscie zawsze jest
albo i dwa
1. Pracujj na zew. klawiaturze
2.Przeinstaluj system tzn. zainstaluj odnowa.
a no i jest jeszcze numerek 3. Oddaj maćka do SAD-u czego ci nie polecam
pozostaje opcja nr 2!! powodzenia!!

Napisano 10 czerwca 2008 - 19:24
opcja nr 4 - możesz się jeszcze przejść do pobliskiego iSpotu - może oni będą wiedzieli co jest grane...
Napisano 10 czerwca 2008 - 19:53
Opcja nr 1 doraźnie właśnie jest wprowadzona w życie, ale na dłuższą metę porazka, no bo jak, chce w pociągu popracować, to wyciągam maka i klawiaturę? W sumie nie po to mi laptop, kurde......
Ano planuje opcję nr 2 z przeinstalowaniem, ale moje płyty z systemem chwilowo mieszkają za oceanem, i czekam aż do mnie trafią:/ To sprawdzę czy to coś pomoże.... Wolałabym zeby to był jakis szpas programowy, bo fakt, słabo mi sie widzi wysyłac do serwisu...
Co do serwisu, to od dwóch dni prowadzę telekonferencje z iSource, i naprawdę zachowują się pomocnie - to oni też serwisują, czy to sa osobne dwie firmy czy jak?.... bo się zgubiłam.....
Opcję nr 4, z iSpotem, wprowadze jutro w życie... może faktycznie:)
Dzięki za rady
---- Dodano 11-06-2008 o godzinie 17:21 ----
Ech, nowe doniesienia
To na pewno nie system, przemili Panowie w iSpocie w Magnolii puścili system z płyty i było to samo, czyli klawiatura padła:/\
Czyli docelowo czeka mnie bliższy kontakt z SADem, buuuu
Ano planuje opcję nr 2 z przeinstalowaniem, ale moje płyty z systemem chwilowo mieszkają za oceanem, i czekam aż do mnie trafią:/ To sprawdzę czy to coś pomoże.... Wolałabym zeby to był jakis szpas programowy, bo fakt, słabo mi sie widzi wysyłac do serwisu...
Co do serwisu, to od dwóch dni prowadzę telekonferencje z iSource, i naprawdę zachowują się pomocnie - to oni też serwisują, czy to sa osobne dwie firmy czy jak?.... bo się zgubiłam.....
Opcję nr 4, z iSpotem, wprowadze jutro w życie... może faktycznie:)
Dzięki za rady
---- Dodano 11-06-2008 o godzinie 17:21 ----
Ech, nowe doniesienia
To na pewno nie system, przemili Panowie w iSpocie w Magnolii puścili system z płyty i było to samo, czyli klawiatura padła:/\
Czyli docelowo czeka mnie bliższy kontakt z SADem, buuuu
Napisano 13 czerwca 2008 - 20:46
ad.2. ach te nawyki z "innych" systemów ;-)
Napisano 15 czerwca 2008 - 11:21
Hmmm nie wiem czy to tak na pewno nawyk z innych systemów - dokładnie to mi powiedzieli w asyście technicznej w iSighcie .... jak się okazało, wystarczyło puścić system z płyty, żeby wiedzieć że to nie to.
---- Dodano 15-06-2008 o godzinie 12:22 ----
tfu, Isoursie
---- Dodano 15-06-2008 o godzinie 12:22 ----
tfu, Isoursie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych