Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Xp i "hal.dll" pomocy!!!!!!!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 08 czerwca 2008 - 18:58

witam Zakupiłem mojego pierwszego maca - MBP. Leoś jest oczywiście świetny, ale musze mieć Xp-ka. Zainstalowałem przez boot campa , wszystko ładnie i pięknie ,system resartuje się i... komunikat ,że system nie może znaleźć pliku "system32/hal.dll". co mam zrobić. próbowałem z Xp professional i home edition (wersje orginalne z SP2). Vista weszła bez problemu, ale ja jej nie trawie. co mam zrobić. Z góry dziękuję

#2 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 czerwca 2008 - 10:38

Po zainstalowaniu systemu jak nie wstaje to: zaloguj sie do konsoli odzyskiwania (startujesz z plyty z winda), dalej nie instalujesz tylko "Napraw", logujesz się do swojej instalacji na dysku C (będzie to 1) i wklepujesz: expand (litera cd-romu):\i386\hal.dl_ C:\Windows\system32\hal.dll

#3 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 09 czerwca 2008 - 21:51

niestety ta opcja nie zadziałała. są jeszcze jakieś inne sposoby?????? pomocy

#4 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 czerwca 2008 - 08:40

Search Results

#5 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 20:37

ja np: nie mam możliwości sformatowania dysku w systemie fat. może to ma jakiś związek???

#6 dead

dead
  • 425 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 09:35

1. robisz partycje bootcampem 2. Podczas instalacji windowsa jeszcze raz formatujsze partycje (przez instalator) jako fat32 3. instalujesz windows 4. po problemie

#7 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 13 czerwca 2008 - 19:21

nie mam możliwości formatowania przez fat32. jedyna możliwość to NTFS

#8 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 13 czerwca 2008 - 20:24

A jaki dales rozmiar partycji dla Windows?;)

#9 KAMIL LABUSGA

KAMIL LABUSGA
  • 48 postów

Napisano 14 czerwca 2008 - 13:18

ok. ponad 32GB , ale dzisiaj dla próby dałem 32 i sformatowałem dysk fatem. - problem ten sam. Ps. sory,że pod innym pseudonimem. pisałem od kolegi i zapomniałem przelogować

#10 szakil13

szakil13
  • 1 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 21:24

cześć jestem totalnym nowicjuszem z imackiem. zainstalowałem wiste, i mogę tylko ją uruchomić. po włączeniu kompa uruchamia się wista. a gdzie leopard ????????????? jak go uruchomić ??? ratujcie:confused:

#11 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 16 czerwca 2008 - 23:01

przy załączaniu kompa ( po gongu) przytrzymujesz alt i po chwili masz do wyboru viste i leosia. ja już poradzilem sobie z instalacją XP-ka

#12 ALFPL

ALFPL
  • 76 postów

Napisano 17 czerwca 2008 - 10:25

przy załączaniu kompa ( po gongu) przytrzymujesz alt i po chwili masz do wyboru viste i leosia.

ja już poradzilem sobie z instalacją XP-ka

Witam jak poradziles sobie z tym bledem hal.dll bo ja jakos nie moge:(?

#13 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 18 czerwca 2008 - 23:34

robiłem błąd tego typu, że zamiast formatować partycje boot camp to ją kasowałem i potem formatowałem. Trzeba poprostu słormatować partycje pod nazwą BOOT CAMP na fat32 lub NTFS

#14 ALFPL

ALFPL
  • 76 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 12:24

Wobec tego jak sformatowac partycje BOOTCAMP w instalatorze windy mam tylko do wyboru "D usun partycje" i "C utworz partycje na nie przydzielonym dysku"??

#15 KAMIL LABUSGA

KAMIL LABUSGA
  • 48 postów

Napisano 19 czerwca 2008 - 21:09

ani nie kasujesz partycji ani nie tworzysz, tylko nachodzisz (przy pomocy kursorów) na partycje boot camp i wciskasz enter. po chwili masz do wyboru rodzaje formatowani i wybierasz FAT32 lub NTFS (w zalerzności od wielkości partycji. powyrzej 32GB możesz wybrać tylko NTFS)

#16 p.leszkiewicz

p.leszkiewicz
  • 95 postów
  • SkądPodkowa Leśna, PL

Napisano 20 czerwca 2008 - 17:38

Hej, miałem ten sam problem. Zainstalowany Leo na 1 partycji i vista na drugiej, do tego parallels który pobierał dane z boot campa. Niestety pewnego pięknego dnia przy uruchamianiu Visty w boot campie zauważyłem komunikat o braku hal.dll . Nic nie znalazłem w necie co byłoby pomocne w rozwiązaniu tego problemu. Pomogło format Visty i instalacja jej jeszcze raz. Żadne naprawianie Visty z płyty instalacyjnej nie pomogło :) Taki urok Visty :) Dobrze, że zrobiłem kopię tego pliku, bo teraz przy takim samym problemie może pomoże skopiowanie go do katalogu system32, chociaż nie dam sobie ręki uciąć :) Powodzenia z problemem

#17 ALFPL

ALFPL
  • 76 postów

Napisano 20 czerwca 2008 - 19:26

ani nie kasujesz partycji ani nie tworzysz, tylko nachodzisz (przy pomocy kursorów) na partycje boot camp i wciskasz enter. po chwili masz do wyboru rodzaje formatowani i wybierasz FAT32 lub NTFS (w zalerzności od wielkości partycji. powyrzej 32GB możesz wybrać tylko NTFS)

Zrobilem jak kolega mowil jednak zaden wybor formatowania partycji mi sie nie ukazal tylko odrazu sprawdzenie dysku i kopiowanie na niego, po kopiowaniu i restarcie wyskoczyl "Blad dysku" i :( ktos ma pojecie jak to zwalczyc:(

#18 PrzemoPro

PrzemoPro
  • 134 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 czerwca 2008 - 08:39

Pisałem wyżej, nawet link jest do szukajki na stronie M$ i jest tam rozwiązanie problemu...

#19 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 12:47

to zrób tak. zainstaluj na partycji boot camp bez formatowanie. potem pokarze Ci się błąd dysku.Zrestartuj kompa, przytrzymaj alt przy włączaniu, wybierz płyte z windą. Daj jeszcze raz instalację i teraz spróbuj sformatować partycje boot camp

#20 ALFPL

ALFPL
  • 76 postów

Napisano 24 czerwca 2008 - 14:03

Niestety chyba jestem zbyt tepy na instalke windy albo z moim maczkiem cos nie tak:(( bo nadal nie moge zainstalowac, a moze jest jakis sposob zeby z poziomy osx wkleic do partycji windy ten plik? rozumiem ze partycja musi byc w fat32 ale jak zrobic reszte?

#21 iKamil

iKamil
  • 293 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 16:39

to w takim razie spróbuj z innej płyty z xp-kiem , albo ściągnij winde z jakiś torrentów

#22 ALFPL

ALFPL
  • 76 postów

Napisano 26 czerwca 2008 - 20:30

Sprawa rozwiazana, przyczyna zla wersja instalacyjna windy. Dzieki za pomoc i sugestie:)

#23 Olivia

Olivia
  • 716 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 listopada 2008 - 16:53

Witam
Przez jakiś czas miałam Vistę. Niestety jest ona koszmarna do wirtualizacji. Dzisiaj stwierdziłam, że chce wrócić do XPka. Usunęłam partycje z Vistą a potem utworzyłam nową, FAT 32 dla XPka.
Po instalacji jak jej użyje to pokazuje się błąd: "Błąd dysku", a jeśli w trakcie instalacji utworzę jeszcze raz partycje to wyskakuje "brak lub uszkodzony (...) hal.dll".
Zauważyłam , że po Viście już któryś raz mi się tak stało.

Jak mogę zainstalować XP? Miał ktoś już taki problem?

PS. Płytkę sprawdzałam, na vmware bez problemu się system zainstalował. I różne sposoby wyżej opisane też nie działają.

#24 xpress

xpress
  • 78 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 listopada 2008 - 19:16

Biblioteka HAL.DLL odpowiada za jedną z warstw obsługi sprzętu w Windows 2000/XP (dokładnie za tzw. Hardware Abstraction Layer). Winnym zaistniałej sytuacji może być zbiór boot.ini. Aby go naprawić, stosujemy następującą procedurę: - ustawiamy w BIOSie opcję uruchamiania komputera z krążka CD - wkładamy do napędu bootowalną płytę CD z Windows XP i uruchomić komputer z jej użyciem - wchodzimy do konsoli odzyskiwania systemu - wpisujemy polecenie: bootcfg /rebuild - przywracamy w BIOSie uruchamianie z dysku twardego - wyjmujemy krążek z napędu CD i restartujemy komputer źródło: google.pl

#25 Fatso

Fatso
  • 9 postów

Napisano 31 grudnia 2008 - 18:15

wlacz kompa i trzymaj alt - znajdzie sie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych