Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro - problem z hibernacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2008 - 17:19

Witam, Moj MB Pro dziala bez zarzutu poza jedna troche denerwujaca rzecza. Kiedy musze przerwac prace i zamykam matryce komputera, to po powrocie, za powiedzmy 15 min., gdy otwieram ekran, laptop budzi sie z hibernacji, tzn. zaczyna dzialac twardy, zapala sie podswietlenie klawiatury, ALE nie wlacza sie matryca. Ekran wyswietla obraz pulpitu na granicy widzialnosci - tak jakby matryca wlaczyla sie na kilka procent mocy. Musze prawie po omacku zamknac system najezdzajac kursorem na opcje "wylacz" i nastepnie wlaczyc komputer od nowa. Potem uruchamia sie normalnie, ale kiedy znowu sprzet zapadnie w dluzsza hibernacje, problem sie powtarza. NIe dzieje sie tak, kiedy probowalem zamykac laptop na kilka chwil. Problem pojawia sie dopiero po ok. 10-ciu, 15-tu min. Czy ktos z Was spotkal sie z podobna sytuacja, a jesli tak, to jak ja rozwiazac? Z gory dziekuje za Wasze sugestie.

#2 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 06 czerwca 2008 - 17:33

możne w takiej sytuacji spróbuj podświetlić mocniej matryce?

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 czerwca 2008 - 18:09

podświetlenie z klawisza, też nie działa?

#4 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2008 - 21:48

podświetlenie z klawisza, też nie działa?

Nie chodzi tu o podswietlenie uzywane z klawiatury - po otwarciu matrycy komputer powinien gladko przejsc ze stanu hibernacji do gotowosci roboczej - tak sie dzieje, gdy zamykam go i otwieram po kilkudziesieciu sekundach, ale przeciez przerwy w pracy tyle nie trwaja. ;) Kiedy wracam po ok. kwadransie, kkomputer po otwarciu nie wlacza prawidlowo matrycy. Pozostaje ona prawie calkowicie ciemna - tu tkwi diabel pogrzebany... Czy ktos mam jeszcze jakies inne pomysly? Bede wdzieczny.

#5 daffit

daffit
  • 17 postów

Napisano 07 czerwca 2008 - 20:30

Miałem podobny problem, przy czym kilka razy zdarzyło się coś zupełnie odwrotnego: matryca była podświetlona na 100% i nie działał przycisk odpowiadający za ustawienie podświetlenia. Jedyną rzeczą, która pomagała (doraźnie) było zamknięcie pokrywy, odczekanie, aż komp przejdzie w stan uśpienia i otwarcie pokrywy. Wszystko działało wtedy bez zarzutów. Nie jest to rozwiązanie, a tylko obejście problemu.

#6 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwca 2008 - 23:25

Miałem podobny problem, przy czym kilka razy zdarzyło się coś zupełnie odwrotnego: matryca była podświetlona na 100% i nie działał przycisk odpowiadający za ustawienie podświetlenia. Jedyną rzeczą, która pomagała (doraźnie) było zamknięcie pokrywy, odczekanie, aż komp przejdzie w stan uśpienia i otwarcie pokrywy. Wszystko działało wtedy bez zarzutów.
Nie jest to rozwiązanie, a tylko obejście problemu.

...no wlasnie. Czyli chyba nie omnie mnie wizyta w (tfu...) polskim serwisie... :(

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 czerwca 2008 - 11:41

Próbowałeś postawić system na nowo? W normalnych układach nie ma sensu tego robić, ale skoro komp ma iść do serwisu... spróbować można. Głupio by było, hehe, serwis postawi system na nowo i zainkasuje kasiorkę.

#8 ultimatedj

ultimatedj
  • 127 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwca 2008 - 18:41

Mam identyczny problem z MBP, to ewidentnie wina leoparda, na tigerze nie miałem takich problemow

#9 accu

accu
  • 39 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 02:00

A moze mi ktos powiedziec dlaczego nie moge wlaczyc podswietlania klawiatury w swoim MBP kiedys wszystko dzilalo bez problemu a tu nagle wlaczam kompuer i nie moge odpalic podsiwetlania klawiatury, choc jestem pewien ze wszystko jest sprawne technicznie ? Jest na to jakis sposb aby to sprawdzic, jakies ustawienia w systemie ? nawet jak zaznacze w Preferencjach System opcje wlaczenia podswietlania to ta skubanan sie nie uruchami z klawiszy.

#10 balsam

balsam
  • 13 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 listopada 2008 - 13:32

niestety, to znany problem w mbp. U mnie zdarza się to na szczęscie rzadko. Z tego co wiem to problem systemowy, który pojawił się w leopardzie. Ponoć reset PRAM pomaga, przeinstalowanie systemu tez moze pomoc. Gdzieś czytałem, że Istat też powoduje ten problem, więc jeśli go masz spróbuj odinstalować. W ostateczności: Na necie można znaleźć instrukcje jak wyłączyć hibernacje, kiedy składasz matryce, to ponoć rozwiązuje problem. Natomiast nie jestem pewien czy serwis coś pomoże ale zawsze można spróbować :) Pozdrawiam, R

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 listopada 2008 - 17:51

A moze mi ktos powiedziec dlaczego nie moge wlaczyc podswietlania klawiatury w swoim MBP kiedys wszystko dzilalo bez problemu a tu nagle wlaczam kompuer i nie moge odpalic podsiwetlania klawiatury, choc jestem pewien ze wszystko jest sprawne technicznie ? Jest na to jakis sposb aby to sprawdzic, jakies ustawienia w systemie ? nawet jak zaznacze w Preferencjach System opcje wlaczenia podswietlania to ta skubanan sie nie uruchami z klawiszy.

Podswietlana klawiatura w MB Pro wielu osobom sprawia problemy, ja to mam od nowosci. Moza nieco zaleczyc problem (ale nie uleczyc) za pomoca programiku Lab Tick:
Lab Tick

Uwaga! Po zainstalowaniu programiku najlepiej wylaczyc w preferencjach systemu podswietlanie. Moze sie zdarzyc ze Lab Tick wejdzie w konflikt z systemem co przyniesie nam ostre, szybkie migotanie klawiatury.

Moim zdaniem to problem softowy, bo po postawieniu Leoparda do 2 uruchomienia kompa wszystko bylo git ale juz potem zaczely sie problemy. To samo po postawieniu nowego profilu uzytkownika - wszystko chodzilo dobrze ale po pewnym czasie zaczelo sie pieprzyc.

#12 accu

accu
  • 39 postów

Napisano 11 listopada 2008 - 21:58

Kurde restartowalem MBP i nic dalej nie mogłem wyłączyć podświetlania wyłączyłem go na cala noc ... ochlonol chyba ... włączam i wszystko działa podświetlanie się elegancko włącza i nie ma problemów, dziwne ?!

#13 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 11 listopada 2008 - 22:10

Kurde restartowalem MBP i nic dalej nie mogłem wyłączyć podświetlania wyłączyłem go na cala noc ... ochlonol chyba ... włączam i wszystko działa podświetlanie się elegancko włącza i nie ma problemów, dziwne ?!

Nie, normalne ;) Dzisiaj bedzie dzialac, jutro znowu sie sprdli i tak na okraglo... Co jakis czas bedziesz z ulga stwierdzal ze juz chyba ok, ale za jakis czas to znowu zacznie sie pieprzyc. Przyzwyczaj sie.

#14 poko

poko
  • 17 postów

Napisano 18 stycznia 2009 - 14:49

U mnie to samo, podobno to wina Leoparda. Ja w zasadzie dzialam na Viscie 64 Ultimate (bootcamp), ale mam ten sam problem. Po zamknieciu klapy Macbooka Pro, nawet po 5min. komputer nie wychodzi z hibernacji. Wczesniej bylo ok, teraz coraz czesciej restaruje go recznie. Dopiero teraz zaczelo mnie to tak naprawde wkurzac, co powoduje, ze szukam rozwiazania. Jak cos znajde to dam znac. Pozdrawiam. PO.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych