Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro - problem z hibernacja

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 June 2008 - 17:19

Witam, Moj MB Pro dziala bez zarzutu poza jedna troche denerwujaca rzecza. Kiedy musze przerwac prace i zamykam matryce komputera, to po powrocie, za powiedzmy 15 min., gdy otwieram ekran, laptop budzi sie z hibernacji, tzn. zaczyna dzialac twardy, zapala sie podswietlenie klawiatury, ALE nie wlacza sie matryca. Ekran wyswietla obraz pulpitu na granicy widzialnosci - tak jakby matryca wlaczyla sie na kilka procent mocy. Musze prawie po omacku zamknac system najezdzajac kursorem na opcje "wylacz" i nastepnie wlaczyc komputer od nowa. Potem uruchamia sie normalnie, ale kiedy znowu sprzet zapadnie w dluzsza hibernacje, problem sie powtarza. NIe dzieje sie tak, kiedy probowalem zamykac laptop na kilka chwil. Problem pojawia sie dopiero po ok. 10-ciu, 15-tu min. Czy ktos z Was spotkal sie z podobna sytuacja, a jesli tak, to jak ja rozwiazac? Z gory dziekuje za Wasze sugestie.

#2 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 posts
Posted 06 June 2008 - 17:33

możne w takiej sytuacji spróbuj podświetlić mocniej matryce?

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 June 2008 - 18:09

podświetlenie z klawisza, też nie działa?

#4 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 June 2008 - 21:48

podświetlenie z klawisza, też nie działa?

Nie chodzi tu o podswietlenie uzywane z klawiatury - po otwarciu matrycy komputer powinien gladko przejsc ze stanu hibernacji do gotowosci roboczej - tak sie dzieje, gdy zamykam go i otwieram po kilkudziesieciu sekundach, ale przeciez przerwy w pracy tyle nie trwaja. ;) Kiedy wracam po ok. kwadransie, kkomputer po otwarciu nie wlacza prawidlowo matrycy. Pozostaje ona prawie calkowicie ciemna - tu tkwi diabel pogrzebany... Czy ktos mam jeszcze jakies inne pomysly? Bede wdzieczny.

#5 daffit

daffit
  • 17 posts

Posted 07 June 2008 - 20:30

Miałem podobny problem, przy czym kilka razy zdarzyło się coś zupełnie odwrotnego: matryca była podświetlona na 100% i nie działał przycisk odpowiadający za ustawienie podświetlenia. Jedyną rzeczą, która pomagała (doraźnie) było zamknięcie pokrywy, odczekanie, aż komp przejdzie w stan uśpienia i otwarcie pokrywy. Wszystko działało wtedy bez zarzutów. Nie jest to rozwiązanie, a tylko obejście problemu.

#6 sliwek1976

sliwek1976
  • 14 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 June 2008 - 23:25

Miałem podobny problem, przy czym kilka razy zdarzyło się coś zupełnie odwrotnego: matryca była podświetlona na 100% i nie działał przycisk odpowiadający za ustawienie podświetlenia. Jedyną rzeczą, która pomagała (doraźnie) było zamknięcie pokrywy, odczekanie, aż komp przejdzie w stan uśpienia i otwarcie pokrywy. Wszystko działało wtedy bez zarzutów.
Nie jest to rozwiązanie, a tylko obejście problemu.

...no wlasnie. Czyli chyba nie omnie mnie wizyta w (tfu...) polskim serwisie... :(

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 10 June 2008 - 11:41

Próbowałeś postawić system na nowo? W normalnych układach nie ma sensu tego robić, ale skoro komp ma iść do serwisu... spróbować można. Głupio by było, hehe, serwis postawi system na nowo i zainkasuje kasiorkę.

#8 ultimatedj

ultimatedj
  • 127 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 June 2008 - 18:41

Mam identyczny problem z MBP, to ewidentnie wina leoparda, na tigerze nie miałem takich problemow

#9 accu

accu
  • 39 posts

Posted 11 November 2008 - 02:00

A moze mi ktos powiedziec dlaczego nie moge wlaczyc podswietlania klawiatury w swoim MBP kiedys wszystko dzilalo bez problemu a tu nagle wlaczam kompuer i nie moge odpalic podsiwetlania klawiatury, choc jestem pewien ze wszystko jest sprawne technicznie ? Jest na to jakis sposb aby to sprawdzic, jakies ustawienia w systemie ? nawet jak zaznacze w Preferencjach System opcje wlaczenia podswietlania to ta skubanan sie nie uruchami z klawiszy.

#10 balsam

balsam
  • 13 posts
  • SkądKraków

Posted 11 November 2008 - 13:32

niestety, to znany problem w mbp. U mnie zdarza się to na szczęscie rzadko. Z tego co wiem to problem systemowy, który pojawił się w leopardzie. Ponoć reset PRAM pomaga, przeinstalowanie systemu tez moze pomoc. Gdzieś czytałem, że Istat też powoduje ten problem, więc jeśli go masz spróbuj odinstalować. W ostateczności: Na necie można znaleźć instrukcje jak wyłączyć hibernacje, kiedy składasz matryce, to ponoć rozwiązuje problem. Natomiast nie jestem pewien czy serwis coś pomoże ale zawsze można spróbować :) Pozdrawiam, R

#11 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 November 2008 - 17:51

A moze mi ktos powiedziec dlaczego nie moge wlaczyc podswietlania klawiatury w swoim MBP kiedys wszystko dzilalo bez problemu a tu nagle wlaczam kompuer i nie moge odpalic podsiwetlania klawiatury, choc jestem pewien ze wszystko jest sprawne technicznie ? Jest na to jakis sposb aby to sprawdzic, jakies ustawienia w systemie ? nawet jak zaznacze w Preferencjach System opcje wlaczenia podswietlania to ta skubanan sie nie uruchami z klawiszy.

Podswietlana klawiatura w MB Pro wielu osobom sprawia problemy, ja to mam od nowosci. Moza nieco zaleczyc problem (ale nie uleczyc) za pomoca programiku Lab Tick:
Lab Tick

Uwaga! Po zainstalowaniu programiku najlepiej wylaczyc w preferencjach systemu podswietlanie. Moze sie zdarzyc ze Lab Tick wejdzie w konflikt z systemem co przyniesie nam ostre, szybkie migotanie klawiatury.

Moim zdaniem to problem softowy, bo po postawieniu Leoparda do 2 uruchomienia kompa wszystko bylo git ale juz potem zaczely sie problemy. To samo po postawieniu nowego profilu uzytkownika - wszystko chodzilo dobrze ale po pewnym czasie zaczelo sie pieprzyc.

#12 accu

accu
  • 39 posts

Posted 11 November 2008 - 21:58

Kurde restartowalem MBP i nic dalej nie mogłem wyłączyć podświetlania wyłączyłem go na cala noc ... ochlonol chyba ... włączam i wszystko działa podświetlanie się elegancko włącza i nie ma problemów, dziwne ?!

#13 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 11 November 2008 - 22:10

Kurde restartowalem MBP i nic dalej nie mogłem wyłączyć podświetlania wyłączyłem go na cala noc ... ochlonol chyba ... włączam i wszystko działa podświetlanie się elegancko włącza i nie ma problemów, dziwne ?!

Nie, normalne ;) Dzisiaj bedzie dzialac, jutro znowu sie sprdli i tak na okraglo... Co jakis czas bedziesz z ulga stwierdzal ze juz chyba ok, ale za jakis czas to znowu zacznie sie pieprzyc. Przyzwyczaj sie.

#14 poko

poko
  • 17 posts

Posted 18 January 2009 - 14:49

U mnie to samo, podobno to wina Leoparda. Ja w zasadzie dzialam na Viscie 64 Ultimate (bootcamp), ale mam ten sam problem. Po zamknieciu klapy Macbooka Pro, nawet po 5min. komputer nie wychodzi z hibernacji. Wczesniej bylo ok, teraz coraz czesciej restaruje go recznie. Dopiero teraz zaczelo mnie to tak naprawde wkurzac, co powoduje, ze szukam rozwiazania. Jak cos znajde to dam znac. Pozdrawiam. PO.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users