Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

autocad

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 Lucy

Lucy
  • 104 posts
  • SkądKraków

Posted 06 June 2008 - 06:41

czy jest autocad na maca?

#2 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 06 June 2008 - 07:21

Niestety nie ma. Podobno kiedyś chodziły pogłoski, że Autodesk pracuje nad wersją Mac'ową ale jak widać nic z tego nie wyszło. Jest pare programów CAD na MAC OS X ale nie dorównują AutoCAD'owi. To jedna z dwóch aplikacji, która zmusza mnie do instalacji Windows na Mac'u.

#3 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 June 2008 - 09:08

Są różne cad - qcad, archicad, ale tak jak przedmówca, bez porównania!

#4 klakier

klakier

The Man That Walks Alone

• 1327 posts
  • SkądPiła, Poland

Posted 06 June 2008 - 09:30

czemu ? archicad 11 jest bardzo fajny

#5 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 06 June 2008 - 20:19

czemu ? archicad 11 jest bardzo fajny

Może dla architekta tak, ale ja na codzień rysuje instalacje + problemy z kompatybilnością + mam wyuczone skróty klawiaturowe.

Dawno nie próbowałem archicad'a więc może warto mu dać drugą szansę.

#6 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 10 June 2008 - 23:25

A jak ze stabilnością i płynnością działania AutoCAD'a przy zainstalowanym dodatkowo windows'ie? Noszę się z zamiarem kupna MB/MB PRO, a AC muszę mieć caly czas pod ręką.

#7 ser91e

ser91e
  • 461 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 11 June 2008 - 01:44

A jak ze stabilnością i płynnością działania AutoCAD'a przy zainstalowanym dodatkowo windows'ie? Noszę się z zamiarem kupna MB/MB PRO, a AC muszę mieć caly czas pod ręką.

Przez Parallers trochę skacze (cały czas piszę tylko o 2D) i są jaj ze środkowym przyciskiem myszy (sterownik maszyny wirtualnej jest tylko dwuprzyciskowy) i zmuszeniem go do poruszania się po rysunku.

Pod BootCamp nie zauważyłem różnicy w stosunku do zwykłego PC'ta, czyli...

trzeba często zapisywać bo może się w każdej chwili wywalić ;).

#8 Lucy

Lucy
  • 104 posts
  • SkądKraków

Posted 13 June 2008 - 22:15

to nie dobrze... ale lepiej w bootcompie ok...

#9 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 June 2008 - 23:05

to nie dobrze...

jeżeli jesteś architektem to po co się meczyć za własne pieniądze ... na Autocadzie
Różnica w komforcie użytkowania to tak jak między Windą a MAC OS :)

co do kompatybilności z ACAD to od wersji 8.1 po ustawieniu translatora (można pod konkretnego odbiorcę) jest ona przynajmniej na poziomie kompatybilności plików z ACADA pomiędzy wersjami - moja żona od wersji 8.1 przestała używać Acada nawet jak współpracowała z pracowniami na nim pracującymi i narzekań nie było.

#10 austar

austar
  • 92 posts
  • SkądGdańsk

Posted 15 June 2008 - 12:12

Pracuje w Autocad 2008 pod VMware i nie jest źle. Co prawda moje rysunki to schematy instalacji elektrycznych, rozdzielnic itp. chociaż czasami są to dość obszerne rysunki.

#11 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 19 June 2008 - 11:51

i ok w twojej branży nie potrzeba zaawansowanego programu tylko elektroniczną deskę kreślarską i Autocad się sprawdza ale cena jego jest wysoka i program nie jest twój (nie można go odsprzedać - licencja) więc w podbramkowej sytuacji masz na półce kilka kilkanaście tysięcy bez możliwości odzyskania kasy. Do takich zastosować niezłą alternatywą może być chinska podróbka Acada (ZWCad), która jakoś nie przypomina mi pod względem szybkości Intellicada (na+) na którym podobno ;) jest stworzona.

#12 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 June 2008 - 13:55

czy jest autocad na maca?

Nie ma, ale jest dużo lepszy VectorWorks i wspomniany już ArchiCAD.

CAD SYSTEM
VectorWorks 2008

Polecamy
ArchiCAD: 3D Architectural CAD Software for Architects & Designers

#13 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 27 June 2008 - 15:29

VectorWorks nie jest lepszy - kooperanci próbowali korzystać do tworzenia swoich projektów i w końcu nastąpiła przesiadka (kosztowna) na AutoCADa. A ArchiCAD jest głównie dla architektów - a nie tylko oni korzystają z AutoCAD'a - inne branże z niego po prostu nie korzystają. O problemach z kompatybilnością plików DWG przez grzeczność nawet nie wspomnę.

#14 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 27 June 2008 - 16:01

VectorWorks nie jest lepszy - kooperanci próbowali korzystać do tworzenia swoich projektów i w końcu nastąpiła przesiadka (kosztowna) na AutoCADa.

A ArchiCAD jest głównie dla architektów - a nie tylko oni korzystają z AutoCAD'a - inne branże z niego po prostu nie korzystają.

O problemach z kompatybilnością plików DWG przez grzeczność nawet nie wspomnę.

A co sądzisz o PTC Pro Engineer (na Linuksie) ?

#15 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 27 June 2008 - 16:36

Nigdy nie korzystałem. Nigdy też nie pracowałem na Linuksie ;-)

#16 BlackBox

BlackBox
  • 1026 posts
  • SkądToruń

Posted 22 November 2008 - 16:57

Sprawdzał już ktoś jak wypada współpraca Parallels Desktop 4.0 + AutoCAD?

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 22 November 2008 - 18:40

Kompatybilna z Auto CAD - em alternatywa:

CADintosh: www.lemkesoft.com/xd/public/content/index._cGlkPTE3MA_.html
W bibliotekach dostępne są dodatki: www.lemkesoft.com/content/173/cadintosh-libraries.html

#18 cooper69

cooper69
  • 1036 posts
  • SkądGdańsk

Posted 22 November 2008 - 20:53

kompatybilność plików z ArchiCADa z ACADEM jest na nie gorszym poziomie niż kompatybilność Acada z Academ (różne wersje). Miałem nawet 2 razy taką "śmieszną" sytuacje, że ArchiCAD 11 otworzył mi plik z ACAD 2007, którego sam ACAD otwierał w postaci 3 kresek :)

#19 Nefilim

Nefilim
  • 55 posts
Posted 11 March 2009 - 21:24

na szczęście świat na Autocadzie się nie kończy: jest GRAPHITE, COBALT, XENON, ARGON wszystkie działają na macu
Ashlar-Vellum Product Overview
na tych programach pracują profesjonaliści - nie wierzycie? - zobaczcie sobie listę firm z różnych branż
Ashlar-Vellum Industries
(na marginesie Apple też je wykorzystuje... ;) )
szkoda tylko że w Polsce te programy nie są wypromowane i nie ma polskiego przedstawiciela - najbliższy w Niemczech i na... Ukrainie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users