Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

wymiana baterii na płycie glównej w iMacu

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 mruczek

mruczek
  • 200 posts
  • SkądSosnowiec Tychy

Posted 12 May 2006 - 22:16

Skorzystałem z szukaj, ale nie pomoglo, więc postanowiłem założyć nowy temat. Mam rozladowaną baterię na płycie głównej. Komputer jeszcze startuje, ale ma problemy z kolendarzem. Ciągle mam 1957 rok:) Oryginalna bateria to: TADIRAN o napięciu 3,6V (1/2 AA) Średnica 14,5 mm Długość 24,8 mm Rozglądałem się za takimi bateriami i znalazłem: zamiennik na allegro za 22zł coś z firmy BP (nie napisali dokładniej) w Cortlandzie za 40zł. Czy koniecznie muszę wydawać tyle pieniędzy za baterię, czy mogę wsadzić, na przykład, baterię z aparatu - CR2. Jest dłuższa o 3mm i powinna się zmieścić. Też jest litowa. Niestety ma napięcie 3V. Czy są inne możliwości pokombinowania z taką baterią? Coś mi wpadło w ręce na tym forum o bateriach, ale nie mogę teraz tego znaleźć:( Pomóżcie

#2 magmac

magmac

• 1170 posts
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Posted 12 May 2006 - 22:59

imho to ogniwo baterii ma 1,5 V napiecia, wiec nie mozna uzyskac napiecia 3,6 z baterii (bez dodatkowych ukladow elektronicznych), natomiast akumulatory Ni-Cd i inne maja napiecie 1,2 V na ogniwo, wiec 3 takie ogniwa dadza 3,6 V i stad wynika ze na plycie glownej jest raczej akumulator niz bateria, a Ty znalazles na allegro baterie CR2. Baterii nie da sie w satysfakcjonujacy sposob naladowac i czasami jest to niebezpieczne bo grozi wybuchem. Ja nie mam jak sprawdzic, ale moze "baterie" montowane w plytach glownych w kompuetrach PC (kiedys) mialy wlasnie 3,6 - wtedy mialbys pewnie za grosze lub za free z jakiejs starej plyty taki akku. Pa.

#3 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 12 May 2006 - 23:04

mruczek, śmiało możesz wpakować CR2. Mieści się i nawet można założyć plastikową osłonkę.

W kilku Mac`ach taką zamontowałem i działają :)

[ Dodano: 2006-05-13, 00:06 ]
magmac, oryginalnie też jest bateria a nie akumulator.

Cytat z oryginalnej baterii.

..do not recharge...

#4 mruczek

mruczek
  • 200 posts
  • SkądSosnowiec Tychy

Posted 12 May 2006 - 23:12

Zgadza się. na oryginalnej BATERII pisze wyraźnie "lithum Battery", czyli nie jest akumulatorem. Na pomysł CR2 wpadłem dlatego, że mam ją w mojej lustrzance, jest litowa i ma 3V i do tego bardzo podobne wymiary. Dzięki za pomoc P.S. na Allegro CR2 można kupic za 7zł. 3 razy taniej od 1/2AA:)

#5 ŁUKASZ1

ŁUKASZ1
  • 497 posts
  • SkądWARSZAWA

Posted 12 May 2006 - 23:23

Ta 3V litowa na sile wchodzi i dziala ;-) Tylko nie wiem czy zamkniesz ta gorna obudowe gniazdka baterii. Testowane w PM 6100 @ 90 Mhz

#6 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 13 May 2006 - 06:56

taka bakteria starcza na ok 2lata albo i lepiej, więc wydając 22zł masz spokój za poniżej złotówki miesięcznie więc poco kombinować :?: Czasem ktoś na allegro wystawia takie baterie masowo za 16zł... zawsze możesz poczekać może znów wystawi.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users