Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

przeniesienie użytkownika na inne konto

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 12 maja 2006 - 21:02

Witam, chciałbym przenieść konto użytkownika, gdyż to którego dotychczas używam jest kontem administratora, co nie jest najmądrzejszym rozwiązaniem, jak to zrobić, by przenieść wszystkie ustawienia i pliki na konto nowego użytkownika, które nie będzie kontem administratora.

#2 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maja 2006 - 21:04

moze tak - zrobic nowe konto z prawami dla administratora a z tego konta te prawa zbarac?

#3 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 12 maja 2006 - 21:12

No nieeee, po raz kolejny wyszła moja piecowa przeszłość :D Think diffrent, think simple :)

#4 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 12 maja 2006 - 21:15

zdaje sie xe trzeba przekopiować bibliotekę użytkownika do pustej biblioteki nowego użytkownika- biblioteka zapełnia się z chwilą pierwszego odpalenia programów i jeśli zastanie tam np teczkę adres book to automatycznie przekopiuje/odtworzy konfigurację. Co do nowego konta z prawami admina tak, czy głównemu użytkownikowi moxna prawa zabrać :?: Wątpię... ale może można :?

#5 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maja 2006 - 21:18

Co do nowego konta z prawami admina tak, czy głównemu użytkownikowi można prawa zabrać :?: Wątpię...

mozna, tylko trzeba to zrobic z konta 2 admina :wink:

#6 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 12 maja 2006 - 21:25

JSG, można, właśnie to zrobiłem :)
To jest tak proste jak pynieq napisał!!!!!!

#7 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 12 maja 2006 - 21:33

elrobsono, [URL=http://www.myapple.pl/viewtopic.php?t=4252&highlight=zmiana+konta]gdybys poszukal to bys dawno o tym wiedzial :)[/URL]

#8 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 12 maja 2006 - 22:14

jbwm, a wiesz, że ja czytałem ten wątek, tylko jakoś mi ta cześć umknęła !!!

#9 gray

gray
  • 103 postów

Napisano 12 maja 2006 - 22:20

Ja bym prosił o łopatologiczną instrukcję jak to zrobić na panthe'rze (jestem trochę zielony :oops:) Wiem,że to ma znaczenie również dla bezpieczeństwa, by nie pracować na koncie admina - wytłumaczycie mi dlaczego? Więc tak: 1.Tworzę nowe konto 2.Co mam ustawić w zakładce "security" 3.--------II----------------------"limitations"? 4.O co chodzi z kopiowaniem biblioteki i gdzie je znajdę? 5.Następnie zawsze pracuję na drugim koncie a na konto admina wchodzę kiedy?

#10 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 12 maja 2006 - 22:38

5 tworzysz konto do pracy żeby nie miec dostępu do zaawansowanych opcji systemu żeby nic nie na mieszać... moim zdaniem bzdura b jak ci wyskakuje zapytanie o hasło admina to je przecież znasz :? . 4 nie musisz kopiować bibliotek jeśli nie chcesz mieć np przeniesonych kontaktów, kont ichat, gg i innych jak chcesz mieć to wchodzisz w HD>usser>library> aplicatin suport i kopiujesz do podobnego folderu nowego użytkownika tamtejsze foldery poszczególnych aplikacji. 2/3 przy tworzeniu konta zaznaczasz allow usre to administer this computer i już.. cała filozofia nowy użytkownik ma pełen dostęp do ustawień itp itd... rzeczywiście da się odjąć co nie co użytkownikowi głównemu... z poziomu innych użytkowników administracyjnych... :?

#11 gray

gray
  • 103 postów

Napisano 13 maja 2006 - 11:28

2/3 przy tworzeniu konta zaznaczasz allow usre to administer this computer i już.. cała filozofia nowy użytkownik ma pełen dostęp do ustawień itp itd...

Myślałem ,że tworzy się konto bez uprawnień..... :roll:

5 tworzysz konto do pracy żeby nie miec dostępu do zaawansowanych opcji systemu żeby nic nie na mieszać... moim zdaniem bzdura b jak ci wyskakuje zapytanie o hasło admina to je przecież znasz Confused .

Sorry... :? ale nadal nie rozumiem jaki ma sens tworzenie nowego konta z uprawnieniami admina- czyli dublowanie go? Chyba tylko po to by na tym poprzednim koncie je zdjąć tak?
Tak jak pisał pynieq, ???? To wtedy na jakim koncie pracuje - bo się pogubiłem... :wink:

#12 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 13 maja 2006 - 12:00

teraz pracujesz na koncie admina. robisz 2 konto admina. na kompie MUSI byc konto admina bo inaczej sie nie da. z konta na ktorym pracowales zdejmujesz uprawnienia admina. pracujesz na koncie uzytkownika ktore jest bezpieczniejsze ale masz zachowane wszystkie inne dotychczasowe ustawienia ulatwiajace Ci prace. panimaju? :)

#13 gray

gray
  • 103 postów

Napisano 13 maja 2006 - 12:06

Da! Panimaju! :D Dzięki!

#14 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 13 maja 2006 - 21:45

A ja mam trzy konta i wszystkie mają uprawnienia admina Jedno jest moje drugie Ukochajki a trzecie firmowe. Nie zniósł bym gdybym miał za każdym razem wpisywać nazwę użytkownika i hasło kiedy chce sobie przestawić Energy Saver :twisted:

#15 lathander

lathander
  • 305 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2006 - 10:05

a ja mam inne pytanie apropo przeniesienia konta, chodzi mi o to ze chce zalorzyc nowe konto ale z zachowaniem ustawien z tego poprzedniego, czyli to co mam w pasku (choc niekoniecznie) itp itd. aha i zeby pliki ktore nalerza do konta aktualnego mozna bylo przeniesc na to nastepne konto. da rade czy nie?

#16 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2006 - 12:52

a ja mam inne pytanie apropo przeniesienia konta, chodzi mi o to ze chce zalorzyc nowe konto ale z zachowaniem ustawien z tego poprzedniego, czyli to co mam w pasku (choc niekoniecznie) itp itd. aha i zeby pliki ktore nalerza do konta aktualnego mozna bylo przeniesc na to nastepne konto. da rade czy nie?

tzn chcesz zdublowac konto tak?

#17 lathander

lathander
  • 305 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2006 - 13:57

cos w tym stylu tylko bez przenoszenia wszystkich smieci jakie sa na koncie a tylko plikow i ustawien.

#18 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2006 - 18:20

Jesli masz drugiego maka (lub ktos znajomy whatever) to mozna sie bawic z miggration assistant'em :wink: tzn gdy bedziesz chcial skopiowac uzytkownika na 2 maczka zaznaczyc tylko to co chcesz zeby sie przegralo, tam zmienic nazwe tegoz uzytkownika, i znowu migracja uzytwkonika spowrotem na maczka. (jesli nie wiesz jak to zrobic, moge to dokladniej opisac)

Drugi sposob to nic innego jak reczne kopiowianie ... zeby bylo latwiej to mozna to zrobic przez program SilverKeeper

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych