Chyba znów odzywa się tęsknota na do linuksowego systemu we mnie :sad: .
Chciałbym wiedzieć czy da się odpalić programy wraz z argumentami z lini poleceń, tak jak w "Pingwinowym świecie"?
Miałem zamysł żeby poprostu dodać ścieżko skąd startują do zmiennej "$PATH", działałoby w linuksie gdzie aplikacje są zawarte w jednym pliku wykonywalnym, ale w OSX dzielą się na katalogi nie da się chyba tak tego zrobić..
Jest polecenie "open" ale nie pozwala na wywołanie programu z atrybutem.
Kolejnym rozwiązanie jest "symlink" wszystich wykonywalnych programów do scieżki w aktualnie zdefiniowanej zmiennej "$PATH", ale to mozolna robota.
Chciałbym się dowiedzieć czy jest na to jakiś sposób, chętnie spróbuje czegoś "nowego"

Uruchamianie programów przez Terminal
Rozpoczęty przez
studente
, 31 maj 2008 21:00
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 31 maja 2008 - 21:00
Napisano 31 maja 2008 - 21:28
Oczywiscie, np. aby odpalic kalkulator zapodajesz w shellu:
Macintosh:~ grooby$ /Applications/Calculator.app/Contents/MacOS/Calculator
Tak samo jesli masz aplikacje z argumentami , za linia polecen podajesz argumenty
G.

Napisano 31 maja 2008 - 21:31
Oczywiscie, np. aby odpalic kalkulator zapodajesz w shellu:
Macintosh:~ grooby$ /Applications/Calculator.app/Contents/MacOS/Calculator
Tak samo jesli masz aplikacje z argumentami , za linia polecen podajesz argumenty
G.
Tak, wiem:) Mnie jednak chodziło o to aby w jakiś sposób te długie ścieżki "zaaliasować",
tak abym mógl odpaić każdy program wpisując poprostu jego nazwe - Tak jak w Linuksie.
Oczywiście, mogę zrobić alias do każdego z osobna, ale może jest jakiś inny, ciekawszy sposób..
Napisano 31 maja 2008 - 21:36
nie ma
Wez pod uwage ze program na OSx jest w postaci katalogu z rozszerzeniem .app i odpowiednia struktura, to nie /bin gdzie binarki leza ci luzem
musial bys chyba do $PATH wrzucic kazda scierzke do kazdej binarki w /Applications/*.app/
G.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych