Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Sieć w domu MacBook Pro + IMac + Iphone. Czy to realne?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krewetka

Krewetka
  • 62 postów

Napisano 31 maja 2008 - 10:40

Witajcie, właśnie stałem się posiadaczem drugiego Maczka. Chodzi MacBooka Pro. Chciałbym stworzyć sieć na moim Imacu i udostępniać Internet do MacBooka oraz Iphona, ale bez kabli i żadnych switchy. Czy jest to możliwe i jak to zrobić? Pisałem już wcześniej o problemie z Iphonem który jednak nie chce się łączyć z iMackiem za żadne skarby, natomiast MacBook bez trudu z Imackiem łączy, ale nie "odbiera netu" (widzi dropboxa). Napiszcie mi to proszę, łopatologicznie, bo ja już walczę z tym tematem od dłuższego czasu i nic wskórać nie mogę Reasumując- Chciałbym mieć net na wszystkich trzech urządzeniach! :) -------- i jeszcze taki "drobiazg"----------- "The folder "Drop Box could not be opened because you do not have sufficient acces privileges" Takie coś mi też wyskakuje po próbie wejscia z MacBooka do Imaca. Jak zmienić te przywileje? Serdeczne dzięki za podpowiedzi ! Odwdzięczę się punkcikiem w autorytecie!:razz:

#2 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 maja 2008 - 15:37

Inetrnet musi być podłączony do iMaka kablem. - Preferencje systemowe - Udostępnianie - Udostępnienie internetu ODZNACZONE - ustawiasz udostępnij połączenie z portu Ethernet - dla komputerów przez porty: zaznacz AirPort - dopiero teraz postaw haczyk przy udostępnianiu internetu Tada! sprawdzone, działa. Przywileje w Udostępnianiu plików zmieniasz. Punkcikiem w myślach, bo na forum już ich nie ma ;) Aha no i oczywiście na iMaku robisz sieć - ikonka AirPort (wachlarz) na belce na górze - Utwórz sieć

#3 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 31 maja 2008 - 15:39

Zakup najtańszego AP wystarczy i masz niezaleznie net na kaźdym kompie, oczywiście moźna zrobić Ad-Hoc ale jak dla mnie sie nie opłaca.

#4 Krewetka

Krewetka
  • 62 postów

Napisano 01 czerwca 2008 - 09:33

Dzięki serdeczne, wszystko śmiga aż miło:) !!!! Tylko nie wiem jeszcze jak to udostępnianie internetu zabezpieczyć hasłem??? Samą utworzoną sieć wiem, ale netu nie mogę jakoś...

#5 KubaG

KubaG
  • 535 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 01 czerwca 2008 - 12:21

Cieszę się :) Samego internetu nie możesz zabezpieczyć z tego co mi wiadomo.. Jedyne (i wystarczające?) co możesz zrobić to zabezpieczyć sieć utworzoną na iMaku.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych