Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

P o m o c y - klawiatura mi nie dziala

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 maja 2008 - 19:49

Hey! Zepsulam komputer?! Bawilam sie moim appelkiem i cos zaczelam grzebac w ustawieniach [w preferencjach systemowych] wszystkie ustawienia przelcialam kalwiatuyre, myszki, dysk, wygaszacze itd... pozmienialam to co chcialam... teraz nie pamietam... w pewnym momencie chce cos napisac i nie dziala mi klawiatura... nie zalałam jej ani nic nie robilam... stwierdzilam ze wylacze komputer... wylaczylam i po jakims czasie na tym jasnym okienku pojawia mi sie, a raczej miga globus... kula ziemska... o co chodzi? prosze pomozcie mi jestem prerazona... :o/ :o( mam appla od dwoch tygodni wiec sie nie znam az tak... rany julek... :o(

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 30 maja 2008 - 19:52

wystartuj z altem i wybierz dysk Mac oS X -a w preferencjach Dysk startowy ustaw by startował z Mac OS X

#3 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 maja 2008 - 20:02

Ok dzieki dziala uruchomilo sie. ale klawiatura mi nie dziala... a dzialala gdy wpisywalam haslo do kompa... ale mi bootcomp nie dziala bo go chyba usunelam, ale mam boot asistent ale gdy kilikam i chce zainstalowac pojawiaja sie: Tego dysku startowego nie można podzielić na partycje lub odtworzyć do pojedynczej partycji. Dysk startowy musi być sformatowany jako pojedynczy wolumin Mac OS Extended (Journaled), lub już podzielony na partycje przez Asystenta Boot Camp do zainstalowania Windows.

#4 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 30 maja 2008 - 20:04

sorki przeczytaj jeszcze raz - chodziło o Preferencje systemowe - dysk startowy! tam ustaw dysk z Mac OS X Globus się pojawia bo ustawiłaś wcześniej Start z sieci

#5 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 30 maja 2008 - 20:19

Dołączona grafika

Temat Globusu był juź wałkowany 1000 razy i za kaźdym razem reakcja jak by komputer conajmniej sie palić zaczą

#6 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 30 maja 2008 - 21:40

6,

zmieniłem temat wątku na bardziej pomocny "P o m o c y - klawiatura mi nie dziala"

I proszę bez nerwów.

Bo będzie interwencja.

:wink:

#7 nicomsw

nicomsw
  • 728 postów

Napisano 30 maja 2008 - 22:27

Hmm przelecieć myszkę, rozumiem. Ale jak można przelecieć klawiaturę? :gun: A tak na poważnie to jak to klawiatura 'nie działa" nie wpisuje żadnych znaków, czy wpisuje inne jakieś?

#8 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 maja 2008 - 07:46

Klawiatura normalnie nie działa. Ale nie zalałam jej ani nic, bo jak jest okno logowania to normalnie mogę wpisać hasło. Myszka na USB i gładzik działają bardzo dobrze. Prawdopodobnie coś ustawiłam... hmm.. :o/ Teraz piszę z mojego starego PieCa.

#9 Gregory

Gregory

• 2 734 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 31 maja 2008 - 08:37

Spróbuj tak: zaloguj się na swoje konto, kliknij w ikonę Findera w Docku (pierwsza od lewej),
powinno otworzyć się okno z podświetloną po lewej stronie Twoją nazwą użytkownika (w grupie
„Miejsca”). Otwórz w nim katalog Biblioteki/Preferences.

Następnie znajdź w tym katalogu plik o nazwie com.apple.systempreferences.plist. Wyrzuć go
do kosza.

Teraz znajdź w tym katalogu inny katalog o nazwie ByHost. Otwórz go. Znajdź w nim plik
o nazwie zaczynającej się od com.apple.HIToolbox (po nazwie będą jakieś liczby). Wyrzuć go.

Uruchom komputer ponownie. Może pomoże.

Bardziej hardkorowym rozwiązaniem może być przeniesienie całego katalogu Preferences w inne
miejsce (np. na biurko), wtedy po ponownym uruchomieniu wyzerowane zostaną wszystkie
ustawienia na swoim koncie. Tylko pamiętaj, żeby przenosić ten katalog ze swojego katalogu
domowego, czyli gdy otwierasz „Biblioteki”, to po lewej stronie okna Findera musi być zaznaczona
Twoja nazwa użytkownika.

#10 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 maja 2008 - 08:58

niestety tak zrobiłam i nic sie nie zmien iło.. zrobiłam tym pierwszym sposobem.
buu

---- Dodano 31-05-2008 o godzinie 10:00 ----
a gdy chciałam przenieść na biurko cały katalog preferences to wykakuje mi napis: nie można modyfikować lub usunąć "preferences", gdy ta rzecz jest niezbędna w Mac OS X

#11 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 31 maja 2008 - 10:23

@lucy kopiujesz z wcisnietym altem bez alta przenosisz cale pliki/foldery.
ja mialem probelm taki z klawiatura jak zainstalowalem doublecommand (moze instalowalas) jak tak to AssistiveWare - KeyStrokes for Mac OS X virtual keyboard scinac i wpisac w spotlighcie doublecommand i usunac WSZYSTKO co ci wyskoczy z nazwa doublecommand u mnie zadzialalo.

#12 Lucy

Lucy
  • 104 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 maja 2008 - 11:18

skopiowałam na biurko preferences i nic sie nie zmieniło :o/

ale dziwne bo na kalwiaturze dzialaja przyciski do dashboard i te inne...

---- Dodano 31-05-2008 o godzinie 12:39 ----
co ciekawe jak weszłam na konto gościnne, to bardziej prawa część klawiatury zamiast liter które wstukuję pojawiają się cyferki... lewa część nie pisze nic... co jest grane? co mam ustawić, żeby mi wszystko działało.. na moim koncie na koncie admnstratora nie dzała w ogole klawatura - nawet cyferki...

---- Dodano 31-05-2008 o godzinie 17:16 ----
sciagnelam na ekranowa klawiature i wpisalam doublecommand i nic... wiec to nie jest to... :o( pomocy... zycie bez klwiatury to nie zycie...

---- Dodano 01-06-2008 o godzinie 08:36 ----
PROSZę O POMOC! A jak nie to gdzie w Krakowie mogę iść z takim problemem skoro gwarancję mam amerykańską

#13 MarcinTomaszG

MarcinTomaszG
  • 73 postów

Napisano 08 czerwca 2008 - 15:13

Mam taki sam problem. Najpierw (trzy miesiące temu) pojawił mi się przy klawiaturze BT (jest gdzieś wątek nt. klawiatury i BT). Teraz po reinstalacji systemu na MBA stało się dokładnie TO WSZYSTKO o czym piszesz.... Mam wrażenie, że ten cały apple to jedne wielkie G...... Co więcej serwis fatalny - jak w Microsoft, ale i problemy nie tak częste - ze względu na małą liczbę userów. Ukłony dla forumowiczów, bo starają się pomóc, jak umieją. Ale często i forumowicze nie wiedzą... I wtedy kanał. WYWALIĆ to jabłko w cholerę... i wrócić do WIN....

#14 Wiktak

Wiktak
  • 18 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 17:43

Witam Wróciłem wczoraj do domu po paru dniach i odpalam imaca. Po czym nie działa ani klawiatura ani myszka. Mrugają światełka a potem wszystko ustaje i nie ma światełek i nawet zalogować sie nie da. Wymieniłem baterię i nadal to samo :( Proszę pomóżcie :neutral:

#15 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 17:49

Na początek: 1. Sprawdź czy bezprzewodowa jest obecna w Profilu Systemu. 2. Podepnij jakąkolwiek inną przewodową i sprawdź czy ona będzie działać.

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 15 lipca 2011 - 18:18

@Wiktak: i masz niby Tigera? Nie sądzę. Dzięki za odkopanie starocia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych