Moglibyście polecić program do defragmentacji dysku? Zastanawiam się który kupić, na razie odwiedziłem tylko stronę producenta iDisk. Prosiłbym o rady osób, które jakiś taki program posiadają.
A przy okazji, wszelkie informacje mówiące o tym, że maca nie trzeba defragmentować jest delikatnie mówiąc ściemą. Po niecałym roku użytkowana (PS, internet, czasem edycja wideo) mój macbook pro strasznie zamulił. Wstyd o tym wspominać, ale firefox i thunderbird działa zdecydowanie szybciej na staruszku blaszaku pentium4 (ma on ponad 5 lat!) niż na laptopie za 9 tyś.

Który program do defragmentacji
Started by
theiris
, 28 May 2008 10:05
4 replies to this topic
Posted 28 May 2008 - 10:05
Posted 28 May 2008 - 10:20
3 lata , odkad mam maki), zadnego nie defragmentowalem. Nauczylem sie jednak stosowac pare zabiegow higienicznych:
- na wewnetrznym ( systemowym) dysku komputera trzymac jedynie aplikacje plus to, co jest naprawde potrzebne, wszelkie pliki pomocnicze np.Final Cut, umieszczac na dyskach zewnetrznych.
-dbac , by dysk systemowy nie byl wypchany, ja utrzymuje 70% zapelnienia, mozna wiecej ale wlasnie takie proporcje u mnie sie sprawdzaja.
- gdy zaobserwujemy spowolnienie, warto zostawic komputer wlaczony na noc, system sobie sam w tle pouklada pliki.
- po sprzataniu dysku z niepotrzebnych plikow, kilka razy zrobic restart komputera, system sobie sam, podczas uruchamiania , optymalizuje dostep do danych.
Posted 28 May 2008 - 10:22
I w takim wypadku żadna defragmentacja nie jest potrzebna:)

Posted 28 May 2008 - 14:00
Moglibyście polecić program do defragmentacji dysku?
Windows XP ;-)
Tak na serio, insider wszystko już napisał.
Często spotykanym błędem jest zapełnianie dysku systemowego co ma znaczący wpływ na spadek wydajności (należy pamiętać o miejscu na plik wymiany).
Posted 28 May 2008 - 22:12
Dobra, pogadaliscie, pogadaliscie, powiedzieliscie co wiedzieliscie. A na pytanie odpowiedzi brak.
Przerazilo mnie poszatkowanie mojego polrocznego dysku gdy zobaczylem je w programie defragmentujacym. Nie az takie jak na Win, ale nie az tak male jak wszyscy mowia.
Defragmentacji musialem dokonac celem instalacji Win na BootCampie, bo mimo 3krotnie wiekszego wolnego miejsca na system - BootCamp nie chcial instalowac.
Polecam zatem program iDefrag firmy Coriolis. Nie polecam defragmentacji z poziomu aplikacji w systemie, bowiem jest to defragmentacja na szybko, niepelna, nieprzydatna. Gdzies jak poszukasz na forum jest link do jakiejs magicznej japonskiej strony, skad mozna zassac program, ktory utworzy w pelni bootowalna plyte z programem iDefrag. Wtedy odpalasz komputer z plytki i defragmentacja jest juz naprawde porzadna.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users