Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X 10.5.3 tuż tuż [UPDATE:] 10.5.3 już do pobrania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
266 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Mac OS X 10.5.3 tuż tuż [UPDATE:] 10.5.3 już do pobrania (0 użytkowników oddało głos)

1. Na lepsze (122 głosów [27.92%])

Procent z głosów: 27.92%

2. Na gorsze (30 głosów [6.86%])

Procent z głosów: 6.86%

3. Nie zauważyłem żadnych zmian (250 głosów [57.21%])

Procent z głosów: 57.21%

4. Nie zamierzam instalować 10.5.3 (35 głosów [8.01%])

Procent z głosów: 8.01%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 przemekspider

przemekspider
  • 1 793 postów
  • SkądSosnowiec/Kraków

Napisano 27 maja 2008 - 21:12

Dołączona grafika

UPDATE: 10.5.3 JUŻ DO POBRANIA

Długo oczekiwana aktualizacja systemu operacyjnego Mac OS X Leaopard do wersji 10.5.3 będzie wydana w najbliższej przyszłości, najprawdopodobniej jeszcze przed konferencją WWDC. Apple zakończyło właśnie testowanie wersji 9D34, która naprawiała tylko jeden błąd znaleziony podczas poprzednich testów.

Apple pracuje nad 10.5.3 od lutego kiedy to wydano wersję 10.5.2. Najnowsza aktualizacja naprawiać będzie ponad 200 błędów. Najpoważniejsze z nich dotyczą Back To My Mac oraz Time Machine. Aktualizacja ważyć będzie około 300MB.

Źródło: Mac OS X 10.5.3 about to hit

AKTUALIZACJA: 10.5.3 jest już dostępne z poziomu "uaktualnienia programów". Update waży 198MB w przypadku MacBook Pro oraz 420MB w przypadku MacBooków.

SZCZEGÓŁY UPDATE'A W JĘZYKU ANGIELSKIM:

General

Fixes a font issue that could result in Helvetica Narrow being used in applications instead of Helvetica.
Addresses an issue with stuttering video and audio playback in certain USB devices.
Resolves stability issues with Word of the Day, iTunes Artwork, and Slideshow screen savers.
Fixes an issue in which certain attached hard drives may not show up in the Finder.
Addresses an issue with .Mac syncing of Dashboard widgets over multiple Macs that use different screen resolutions.
Includes additional RAW image support for several cameras.
Improves the accuracy of the Software Update progress bar indicator.
Addresses an issue in which Finder may not be available if the computer name is blank in Sharing preferences.
Improves Active Directory binding and login.
Eliminates a delay when logging in as an Active Directory user in a .local domain.
Improves Spotlight searches on a AFP file server volumes.
Clients can now change their password at the login window when bound to a Mac OS X 10.4 Open Directory server.
Improves Safari reliability when connecting to the Internet through a Microsoft ISA proxy.

Address Book

Addresses reliability issues when searching for contacts using built-in search.
Resolves issues with mapping addresses that contain an ampersand character (&).

AirPort

Improves 802.1X behavior and reliability.
Improves reliability when using Time Capsule.
Automator

Addresses an issue in which some actions may not work with the "Show When Run" option enabled.
Resolves an issue in which the "New iCal Event" action may not work.
Resolves an issue that prevents workflows from being saved in the Finder's contextual menu.
Fixes reliability issues for Automator scripts that search for files by date.
Resolves an issue that prevents workflows from being saved in the Finder's contextual menu.
Addresses an issue in which Automator workflows as Finder plugins do not work when the workflow begins with the "Get Selected Finder Items" action.
Fixes an issue in which the "Copy Files" action does not reliably work when added from Automator’s warning dialog.

iCal

Addresses potential privacy issues by allowing events to be marked as private.
Resolves an issue in which the inspector does not show capacity and availability info for conference rooms within a building.
Addresses an issue in which the current day could appear in the left-most column of the weekly view.
Addresses reliability issues with meeting alarms, invitations and attachments.
Resolves issues with reliability when restoring from iCal backups.
Fixes accuracy issues with auto-completion, availability data and location names.
Resolves an issue in which iCal may send cancellation notices for events in the past after a calendar is deleted.
Fixes reliability issues with iCal syncing.

iChat

Addresses reliability issues with screen sharing.
Resolves an issue in which saved chat transcripts may reported as "still in use" after opening and closing them in iChat.
Resolves an issue with group chats not being indexed in Spotlight.
Only the last 250 messages of an active chat are saved. Fixed to save unlimited number of lines.
Addresses issues with echo cancellation that may occur on portable Macs.
Mail

Resolves an issue in which Mail may prevent idle sleep when set to automatically check for new messages every minute.
Addresses stability issues that may be encountered when dragging large attachments into an email message.
Fixes an issue that could occur if two compose windows are open when dragging a file to the Mail icon in the Dock.
Addresses reliability issues when changes are made to a mailbox while offline.
Resolves wrapping issues that may be found with consecutive spaces in plain text.
Fixes issues with certain web pages appearing garbled when emailed from Safari.
Fixes an issue in which the Sent, Drafts, and Outbox mailboxes incorrectly list the "cc" recipients in the "To" column.
Addresses reliability issues with attachments added to plain text notes.
Fixes reliability issues with authenticated RSS feeds.
Resolves an issue in which attaching an alias to an email message may not send the actual file.

Parental Controls

Addresses reliability issues with application logging and time limits.
Resolves an issue in which Parental Controls may prevent forced sleep.
Addresses performance issues with web content filters.
Fixes an issue with managed accounts in which iChat transcripts may not be created.
Addresses issues with 4-byte files and whitelist.

Spaces

Resolves an issue in which switching to a different space and returning back to the original space may reorder the application windows with a different active window.
Resolves an issue in which activating an application from the Dock switches to a different space, even if there is a window for that application in the current space.
Fixes an issue in which Command-Tab may incorrectly switch to a new space.
Addresses reliability issues with Spaces when syncing preferences over .Mac.

Time Machine

Includes fixes for Time Machine compatibility with Time Capsule.
Resolves certain issues when backing up a portable Mac that is on battery power.
Addresses compatibility issues with Aperture 2.
Addresses reliability issues when performing a full restore from a Time Machine backup.
Fixes an issue in which certain function keys may be disabled after using Time Machine.
Fixes a possible alert message that incorrectly states a backup volume does not have enough space.
Updates Time Machine to reliably restore attachments and messages in Mail.

VoiceOver

Includes Braille Update 1.0 which enables GW Micro, HandyTech, HIMS, Nippon, and Papenmeier Refreshable Braille displays.
Addresses an issue with Braille dot 7 and 8 underlining.
Fixes an issue in which HTML page anchors may be ignored by the VoiceOver cursor.
Fixes an issue that prevented Hot Spots from being used in text areas.
Resolves an issue with spell checking in which VoiceOver may only announce the first misspelled word if there are multiple words spelled incorrectly.

#2 mars

mars
  • 64 postów

Napisano 27 maja 2008 - 21:17

Tu piszą, że tuż tuż to może potrwać do 6 czerwca :/

#3 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 27 maja 2008 - 21:20

mnie też się wydaje że aktualizacja pojawi się na wwdc wraz z iphonem 3g (oraz być może mb aluminium)

#4 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 maja 2008 - 21:21

mars - to jest "tuż tuż" i przed 9 czerwca (WWDC)

#5 dzigi

dzigi
  • 241 postów
  • SkądSK [PL]

Napisano 27 maja 2008 - 21:36

Może wreszcie zainstaluje LEOPARDA, bo pudełeczko sie już zakurzyło :)

#6 gocur

gocur
  • 573 postów

Napisano 27 maja 2008 - 21:50

Ja chyba tez przejde na Leo... Jak tylko go zalataja :)

#7 cza_gda

cza_gda
  • 430 postów
  • Skądgdansk

Napisano 27 maja 2008 - 22:11

mi to nie robi do wwdc se poczekam tyle moge wytrzymac , ale to prawda klopoty sa z TM

#8 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów
  • SkądBobry Podchalańskie

Napisano 27 maja 2008 - 22:40

Kocham Software Update, ale czekam na 11.0 to będzie coś :P (mam nadzieję), bo jakoś Apple musi odpowiedzieć na nachodzący już 7 lat system Microsoftu , który nie skończyli i zamiast tego wypuścili Viste :P

#9 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 27 maja 2008 - 22:43

A ja mam Tigera i nadal nie widzę żadnego powodu, żeby zastępować go Leopardem. Ale może w końcu się przekonam.

#10 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów

Napisano 27 maja 2008 - 22:52

Nie no leo jest OK ale TIger to dla mnie och najlepszy system, który miał innowacje dla mnie przydatne...

---- Dodano 27-05-2008 o godzinie 22:55 ----
Apple musi pomyśleć o OS 11 bo dziś Redmond ma pokazać coś z Windows 7 na konferencji "all things D"

#11 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maja 2008 - 01:03

Moim zdaniem OS 11 to za 4-5 lat moze byc, na chwile obecna leopard jest trudny do pobicia jako system.

Wywiad ze Stevenem Sinofskim - garść informacji o Windows 7

I windows 7 moze byc odpowiedzia na leoarda i szczerze Apple moze tylko zrobic myk i pokazac cos wiecej niz caly windows 7 tylko, CO?

#12 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów

Napisano 28 maja 2008 - 01:27

Co jak co... Microsoft nigdy nie zrobi czegoś porządniejszego i lepszego niż Apple, ale u nich też jest chociaż jakaś garstka ludzi z pomysłami... myślę więc, że ta Winda 7 może być ciekawa... pewnie będzie dalej tak samo się wieszała itp(chociaż jak ją od nowa niby napisali..)... nie na tyle ciekawa, żeby ja zainstalować na Mac'u.. no ale może zachęcić Apple do walnięcia czymś na prawdę rewolucyjnym...bo Leo nie jest niesamowicie rewolucyjny w stosunku do Tiger'a... Time Machine się nie liczy... takie programy już były.. Apple wcisnęło to tylko zgrabnie do systemu

#13 scooby_3

scooby_3
  • 32 postów
  • SkądGliwice

Napisano 28 maja 2008 - 03:07

jak wyczytalem z linka powyzej, to jadro 7 jest oparte na viscie i server 08... czyli to samo bagno...

#14 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maja 2008 - 03:27

moze cos bedzie ladnego w 7, ale optymalizacje by musieli niezla zrobic..

#15 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 28 maja 2008 - 07:37

Kocham Software Update, ale czekam na 11.0 to będzie coś :P (mam nadzieję), bo jakoś Apple musi odpowiedzieć na nachodzący już 7 lat system Microsoftu , który nie skończyli i zamiast tego wypuścili Viste :P

watpie aby bylo cos takiego jak 11.0. Mac OS XI? mac os eleven? Mac OS jedenascie?

To nie przejdzie, wymysla cos innego, a poki co X bedzie dochodzilo moze i do .9

#16 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 28 maja 2008 - 07:41

Widziałem już nieoficjalne zdjęcia Windowsa 7 i muszę Wam powiedzieć, że żadnych innowacji tam nie widzę. Aero jak jest, tak jest. Zmienili trochę układ ikon i innych pierdółek i muszę powiedzieć, że w tym całym wyglądzie doszukałem się wielu zapożyczeń z Leoparda i Linuksa. Poza tym sam Microsoft deklaruje, że Windows 7 będzie miał mniejsze wymagania niż Vista... Ciekawe.

#17 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 postów
  • Skądwołomin

Napisano 28 maja 2008 - 07:46

mam nadzieje ze ten update troche porprawi pare apikacji, np safari, bo zawiesza sie bardzo czesto.... a w windows7 ma byc cos podobnego do OSXowskiego DOCKa....

#18 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów

Napisano 28 maja 2008 - 09:29

Oni cyfrę zmieniają, jak coś rewolucyjnego robią, jakąś rewolucję a nie ewolucję, dlatego życze sobie i wszystkim OS XI :P, a jądro ma być nowe właśnie, jak by było oparte na Viście to by było oparte na XP z tego co ja wiem.... Vista to Produkt zastępczy.... to co ma się nazywać 7 miało wyjść teraz ale nie zdążyli i Vistę wyrzucili tak o!

---- Dodano 28-05-2008 o godzinie 09:18 ----
Microsoft Chairman Bill Gates, CEO Steve Ballmer and Windows 7 Preview | D6 Highlights | AllThingsD
Tu jest wideo z UI Windows 7..... bez komentarza... iPhone na Viście... rewolucji nie będzie... i jeszcze czas oczekiwania... za 18 miesięcy...eeeeeee 4 lata bardziej :P

#19 razr

razr
  • 1 664 postów
  • SkądKatowice, SI

Napisano 28 maja 2008 - 13:17

Nie no leo jest OK ale TIger to dla mnie och najlepszy system, który miał innowacje dla mnie przydatne...

Odkąd mam Leopard'a nie mogę rozstać się z Spaces i jak pracuję na Tiger'rze to brakuje mi tego.

#20 Laborman

Laborman
  • 397 postów
  • SkądDeep Space 9

Napisano 28 maja 2008 - 14:17

Widziałem już nieoficjalne zdjęcia Windowsa 7 i muszę Wam powiedzieć, że żadnych innowacji tam nie widzę. Aero jak jest, tak jest. Zmienili trochę układ ikon i innych pierdółek i muszę powiedzieć, że w tym całym wyglądzie doszukałem się wielu zapożyczeń z Leoparda i Linuksa. Poza tym sam Microsoft deklaruje, że Windows 7 będzie miał mniejsze wymagania niż Vista... Ciekawe.

To co widziałeś to dopiero początek drogi Windows 7. Pierwsze bulidy XP wyglądały jak Windows 2000 i dopiero Beta 2 miała już interface Luna. Nie można po pierwszych, screenach oceniać postępu prac. W internecie jest wiele screenów Windowsa 7, które są tylko "prezentacjami" wykonanymi przez internautów.

Wracając do tematu to zapowiadanych poprawek w 10.5.3 jest sporo i może w końcu wszyscy, którzy niechętnie spoglądali na Leoparda teraz przekonają się do niego i zainstalują na swoich komputerach.

#21 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów

Napisano 28 maja 2008 - 14:23

Prawdziwy UI Win 7 jest pokazany pod linkiem z mojego poprzedniego wpisu... Wczoraj, a właściwie dziś nad ranem to pokazali... no i jak napisałem... iPhone... wygląda na to, że nie przeskoczą Apple... a szkoda, bo Steve może by pokazał co mają schowane "na później"... bo na pewno mają już plan jak kolejne wersje systemu będą wyglądały i co ma, albo może w nich być...

#22 loskamillos

loskamillos
  • 247 postów
  • SkądHeilbronn, DE

Napisano 28 maja 2008 - 15:24

Nie można po pierwszych, screenach oceniać postępu prac.

Obyś miał rację. Ale jakoś nie wróżę sukcesu 'siódemce' skoro Microsoft musi zapożyczać elementy do swojego systemu od innych. Czas pokaże...

Zrobił się mały off-top, wróćmy do tematu :)

#23 koolavy

koolavy
  • 628 postów
  • SkądKrosno, Poland

Napisano 28 maja 2008 - 18:33

Właśnie pojawił się 10.5.3 ;)

---- Dodano 28-05-2008 o godzinie 17:35 ----
Szczegóły: About the Mac OS X 10.5.3 Update

#24 qubu

qubu
  • 143 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 maja 2008 - 18:39

instalujcie i dawajcie znac czy wstał ;)

#25 vjbeng

vjbeng
  • 768 postów

Napisano 28 maja 2008 - 18:44

ściąga się na dwóch :P

---- Dodano 28-05-2008 o godzinie 17:45 ----
wszyscy muszą ściągać bo wolniej się ściąga niż potrafi mój internet :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych