Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Rozkłady jazdy na iPhone w przygotowaniu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
105 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 27 maja 2008 - 19:23

Dołączona grafika

Twórcy portalu PasjaGSM (autorzy rozkładów jazdy na telefony komórkowe) nieoficjalnie ujawnili dzisiaj informacje o rozpoczęciu prac nad rozkładami jazdy komunikacji miejskiej na telefon iPhone.

O szczegółach specjalnie dla MyApple mówi Piotr Baranowski, koordynator projektu:

Dołączona grafika

-Skąd wziął się pomysł na tworzenie programu na iPhone?

Cały czas poszerzamy ilość platform na które dostępna jest Ginger. W tej chwili testujemy rozkłady przez komunikator Gadu-Gadu i protokół Jabber. Decyzja o wydaniu wersji specjalnie dla iPhone powstała dokładnie przed dwoma tygodniami. Przyglądaliśmy się jak szybko zwiększa się ilość użytkowników tych urządzeń w Polsce. Nie ukrywam, że naszą decyzje przyspieszyło oficjalne potwierdzenie przez Orange wprowadzenia tego telefonu do swojej oferty na terenie kraju.

-Co to wogóle jest iGinger? Możesz pokrótce opisać możliwości?

iGinger to ta sama aplikacja tylko działająca w środowisku iPhone'a, a nie Javy. Zamierzamy do niej wdrożyć wszelkie funkcje, które dostepne są dla posiadaczy "zwykłych" telefonów. Jeżeli nie dodamy czegoś extra to z pewnością niczego nie ujmiemy :-)

- Jakie miasta będą dostępne w początkowej fazie projektu i czy dodawane będą następne?

W testowej fazie dostępne będą 3 miasta z którymi stale współpracujemy i z którymi podpisaliśmy umowy, na mocy których rozwijamy dla nich rozwiązania mobilne. Są to Poznań, Białystok oraz Tychy. W momencie zakończenia testów udostępnimy format wejściowy i pozwoli użytkownikom na tworzenie rozkładów dla swoich miast. My oczywiście będziemy w przyszłości oficjalnie wspierać wszystkie miasta z którymi podpisaliśmy i podpiszemy stosowne umowy.

- Czy zamierzacie, oprócz rozkładu jazdy komunikacji miejskiej, powołać do życia inne projekty związane z iPhone?

Wszystko uzależniamy od rozwoju tego projektu. Jeżeli użytkownicy postanowią, że nasze produkty spełniają ich oczekiwania i oczekują na kolejne usługi to z pewnością zaangażujemy się w kolejne projekty. Będą to zapewne głównie projekty regionalne pozwalające użytkownikom na interakcję z najbliższym otoczeniem. Przy okazji zapraszam do kontaktu wszystkich polskich developerów. Jeżeli masz ciekawy pomysł i wiesz jak go wykonać od strony technicznej to możemy pomóc promocyjnie/marketingowo czy nawet biznesowo (np. opracowując tło biznesowo i powodując, że projekt na siebie zarobi). Wiele osób boi się komercjalizować swoje projekty, a jak widać na przykładzie Ginger usługa może być w pełni darmowa, a przy okazji przynosić zyski.

-Kiedy możemy liczyć na premierę iGinger?

Premierę planujemy w przeciągu 3-4 tygodni. Wcześniej jednak nastąpią testy do których zaprosimy wybraną grupę osób. Będą to z całą pewnością użytkownicy forum MyApple :)

-Jak będzie można zainstalować iGinger na iPhone?

iGinger będzie instalowana standardowo za pomocą Installera bądź Cydia. W ten sam sposób będzie następować aktualizacja rozkładów jazdy czy samej aplikacji.

Myapple i PasjaGSM z przyjemnością ogłasza rozpoczęcie współpracy. Wykorzystując wzajemne doświadczenia, oba portale mają zamiar współpracować w zakresie tworzenia nowych aplikacji dla iPhone. O szczegółach będziemy informować na bieżąco.

Przy rozwoju wersji dla iPhone współpracuje Slyv (autor mGadu).

#2 kle-kot

kle-kot
  • 145 postów
  • SkądCieszyn

Napisano 27 maja 2008 - 19:32

Często podróżuję środkami komunikacji mieskiej, mogę testować. Z chęcią nawet ;-)

#3 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 27 maja 2008 - 19:33

Ciekawe :) Milo, ze firmy trzecie juz interesuja sie iPhone. Jak aplikacja na iPhone to i na iPod Touch to ten sam iPhone OS ;)

#4 Macwolx

Macwolx
  • 209 postów

Napisano 27 maja 2008 - 19:40

Tychy :D Brawko! Jeszcze Katowice i bede 100% zadowolony :P Btw, ta fotka jest w "Rondzie Sztuki"? :D

#5 sebek...

sebek...
  • 26 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 27 maja 2008 - 19:43

Białostocki rozkład jazdy autobusów? I do tego na iPhonie? Bardzo chętnie! ;) Mam nadzieję, że z iPodem Touch również będzie kompatybilny..

#6 AkD

AkD
  • 250 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 19:50

A ja mam nadzieje, że miasta będą szybko dodawane do projektu, bo przydało by się dać choćby te największe ;)

#7 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 19:56

No właśnie. Czekamy na podpisanie umowy z warszawskim ZTM'em. Co prawda można to przeglądać w internecie, ale to nie to samo co mieć do tego osobną aplikację. ;-)

#8 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 27 maja 2008 - 19:57

Mam nadzieje, że będzie to porządny program. iGinger? Dobrze że nie iRozkład...

#9 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 27 maja 2008 - 20:02

No właśnie. Czekamy na podpisanie umowy z warszawskim ZTM'em. Co prawda można to przeglądać w internecie, ale to nie to samo co mieć do tego osobną aplikację. ;-)

fajnie by było, ale potrzebna by była synchronizacja właściwie codziennie.

#10 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 20:11

fajnie by było, ale potrzebna by była synchronizacja właściwie codziennie.

No niestety. Ale wiesz - wolę zsynchronizować bazę programu u siebie w domu przez Wi-Fi, niż później na mieście płacić za połączenie EDGE (lub np 3G w następnej generacji iPhone'a - teoretycznie).

#11 gocur

gocur
  • 573 postów

Napisano 27 maja 2008 - 20:19

Szkoda, ze niemam Ip... Moze go kupie skoro beda na niego takie cuda... :) A tak swoja droga to do niedawna bylem aktywnym userem forum PasjaGSM.PL

#12 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 27 maja 2008 - 20:25

nastepny bedzie przypominacz zmieniania skarpetek.

#13 AkD

AkD
  • 250 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 20:31

nastepny bedzie przypominacz zmieniania skarpetek.

a co zapominasz zmieniać ?

IMO fajnie by było właśnie gdyby dało się baze aktualizować przez neta tak jak np. pogode, by być na bieżąco

#14 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 27 maja 2008 - 20:33

Oho, znalazł się sceptyk. Powiedz mi, po jasną cholerę (przepraszam za wyrażenie) próbujesz na forum Makowo - iPodowo - iPhonowym siać wręcz nienawiść do Apple? Ja tego na prawdę nie rozumiem. Czy ja idę na forum PeCetowe i mówię, że windows to g...o? Nie. To po co to robisz, możesz mi wytłumaczyć? Jak tak ci się nie podoba iPhone, to o nim zapomnij i korzystaj ze swojego telefonu. I żeby ci żyłka nie pękła. A tak wracając do tematu, to nie mogę się już doczekać :) Tak zawsze miałem rozkład paru lini w szkrzynce mailowej, teraz dedykowana aplikacja do tego będzie niezwykle przydatna :)

#15 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 27 maja 2008 - 20:34

ztm;u rozkladu chyba do tej pory nie można zrobić - mają jakis strasznie dziwny sposob publikacji rozkladow - nigdy nie ma takiej samej ścieżki do aktualnego rozkładu

#16 maslow84

maslow84
  • 215 postów
  • SkądDębica/Kraków

Napisano 27 maja 2008 - 20:35

Iphone problem ;/ Witam .. mam problem z IP ;/ jestem wk**$&@ ladowal sie i bylo wlaczone gg ... i teraz sie tak zawiesil ze koniec nic nie da sie zrobic ciagle sie swieci ;/ Co mam zrobic zepsul sie calkiem ?? ;/ Pozdrawiam szczesliwych uzytkownikow iP Sorry ze na tym watku ;/

#17 b_jan

b_jan
  • 683 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 20:36

a co zapominasz zmieniać ?

IMO fajnie by było właśnie gdyby dało się baze aktualizować przez neta tak jak np. pogode, by być na bieżąco

Zauważ, że w treści postu masz napisane, że będzie możliwość aktualizacji m.in. poprzez Installera (czyli internet).

#18 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 20:37

nie pasuje mi te nieoficjalnie - skoro kordynator odpowiedzial nawet na pytanie o premier .. to slowo nieoficjalnie jest nie na miejscu.

#19 maslow84

maslow84
  • 215 postów
  • SkądDębica/Kraków

Napisano 27 maja 2008 - 20:42

Prosze o odpowiedz w sprawie mojej odpowiedz sorry ze tak sie wj%&^ na WASZ WATEK ... CO MAM ZROBIC JAK MAM GO ZRESETOWAC ?:| W ITUNES GO NIE WYKRYWA NAWET ;/ JESTEM ZALAMANY :)

#20 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 27 maja 2008 - 20:47

Prosze o odpowiedz w sprawie mojej odpowiedz sorry ze tak sie wj%&^ na WASZ WATEK ... CO MAM ZROBIC JAK MAM GO ZRESETOWAC ?:| W ITUNES GO NIE WYKRYWA NAWET ;/ JESTEM ZALAMANY :)

Wprowadź w tryb DFU.

Home + Sleep przez około 10 sekund. Podłącz do komputera przez USB. Zrób restore i odblokuj (iLiberty, ZiPhone...)

I... Nie zaśmiecaj nieodpowiednich wątków.

#21 monis

monis
  • 480 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 maja 2008 - 20:59

nareszcie :D przed iPhonem nałogowo używałam Gingera i może przestanę się teraz znowu na tramwaje spóźniać :P

#22 bre

bre
  • 214 postów

Napisano 27 maja 2008 - 21:00

Oho, znalazł się sceptyk. Powiedz mi, po jasną cholerę (przepraszam za wyrażenie) próbujesz na forum Makowo - iPodowo - iPhonowym siać wręcz nienawiść do Apple? Ja tego na prawdę nie rozumiem. Czy ja idę na forum PeCetowe i mówię, że windows to g...o? Nie. To po co to robisz, możesz mi wytłumaczyć? Jak tak ci się nie podoba iPhone, to o nim zapomnij i korzystaj ze swojego telefonu. I żeby ci żyłka nie pękła.

cos Ci sie przywidzialo i niczego nie trzeba siac. niechec sama sie sieje, a zylka to chyba zaraz Tobie peknie

BEZ obrazania sie nawzajem panowie prosze.

#23 Chip

Chip
  • 1 571 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 maja 2008 - 21:08

No co do tego skąd się wziął pomysł to bym się się sprzeczał... Bo został on wzięty z naszego forum... Chociaż możliwe, że autorzy wpadli na to wcześniej.. Jednak tak czy inaczej trzymam kciuki za powodzenie i czekam na miasto Kraków ;)

#24 AkD

AkD
  • 250 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 21:12

Zauważ, że w treści postu masz napisane, że będzie możliwość aktualizacji m.in. poprzez Installera (czyli internet).

Chodziło mi raczej o ręczną zmiane, wtedy kiedy potrzebuję, bo z poziomu installera uaktualniać będzie się cały program i to jeśli ktoś łaskawie zrobi update rozkładu

#25 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 27 maja 2008 - 21:42

cos Ci sie przywidzialo i niczego nie trzeba siac. niechec sama sie sieje, a zylka to chyba zaraz Tobie peknie, na awatarze az sie spociles.

ps. to Twoje zdjecie jako avatar? to wszystko tlumaczy, buhehehe

Pozostawię to bez komentarza. Poziom dyskusji przedszkolno - neostradowy, a do takiego sie nie zniżę.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych