Mam problem z programem pocztowym Mail. Wysyłane przez mnie e-maile przychodzą napisane w różnych rodzajach czcionek, mimo, że u mnie wszystko wygląda w porządku. Często też polskie znaki zamieniane są na dziwną czcionkę. Mam też problem z określeniem języka, wszystko pisane po polsku jest podkreślane jako błąd. Nie wiem, gdzie można zmienić język. Jest to dość denerwujące, kiedy cały tekst jest na czerwono. Czy ktoś może mi pomóc?
Z góry dzięki
Kasia

Problem z Mail - czcionka i polskie znaki
Rozpoczęty przez
Kasiaaa
, 27 maj 2008 13:55
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 maja 2008 - 13:55
Napisano 23 marca 2009 - 18:30
Jakieś odpowiedzi...
Witaj
Czy miałaś już jakieś odpowiedzi na to pytanie?
Borykam się z tym samym problemem...chyba jest to choroba początkujących

Napisano 23 marca 2009 - 19:27
Zmiana języków:
Preferencje Systemowe > Międzynarodowe (International).
W "Imput Menu" ustaw klawiaturę (jeśłi masz inaczej) na Polish Pro (nie na Polish), i dla szybkieggo dostępu do tej funkcji zaznacz opcję "Pokaż ustawienia klawiatury w pasku menu".
Mail
Menu Wiadomości > Text Encoding - ustaw na Automatic.
Podkreślanie na czerwono - aby się nie rozpisywać polecam zajrzeć tu:
CocoAspell - Korektor pisowni w OS X - MyApple.pl
Preferencje Systemowe > Międzynarodowe (International).
W "Imput Menu" ustaw klawiaturę (jeśłi masz inaczej) na Polish Pro (nie na Polish), i dla szybkieggo dostępu do tej funkcji zaznacz opcję "Pokaż ustawienia klawiatury w pasku menu".
Menu Wiadomości > Text Encoding - ustaw na Automatic.
CocoAspell - Korektor pisowni w OS X - MyApple.pl
Napisano 23 marca 2009 - 20:17
Zdecydowanie bardziej polecam zajrzeć tu:
CheckSpell / Check Spell - alternatywa dla cocoAspell - MyApple.pl
Napisano 23 marca 2009 - 21:27
To w końcu co mam robić bo się zagubiłem teraz...
Nie są to jakieś trojany, może pytanie nie na miejscu, ale przyzwyczajenia z Windowsa, w końcu uzywałem go do wczoraj....;( przez jakieś kilkanaście latek...

Napisano 24 marca 2009 - 12:50
Nie są, nie są. Ja tam wprawdzie używam cocoAspell, ale ten CheckSpell też może być (boże, chroń Królową i wolną wolę).
Kasiu: a wszystko masz dobrze poustawiane w opcjach programu? Wiesz, właśnie wysyłanie, kodowanie i tak dalej. Co do problemu, że ludzie dostają od Ciebie listy, w których 'polskie znaki są zamieniane na dziwną czcionkę', to też stawiałbym na kodowanie. Może po prostu ich klient nie umie Twojego kodowania, a może to Ty definiujesz jakieś dziwaczne? ;-) Z czcionkami podobnie - może deklarujesz jakąś swoją super-fancy czcionkę, która u Ciebie wygląda ok, a u odbiorcy się rozjeżdża albo rzeczony odbiorca zwyczajnie jej nie ma? ;-)
Napisano 24 marca 2009 - 14:29
Spox
No już teraz wiem, bardzo fajnie działa...bardzo dziękuję za wprowadzenie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych