Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

IPod Classic Kszmarna Jakość - co zrobić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 HouseM

HouseM
  • 6 postów

Napisano 26 maja 2008 - 19:49

Witajcie. 3 dni temu wróciłem z USA gdzie pod wpływem chwili zakupiłem ipoda Classic 80GB. Od 2 dni "doktoryzuję się" w obsłudze itunes ,która niestety nie jest ani bardzo logiczna ani intuicyjna, no trudno jedni wolą styl Microsoftu inni Apple . Ale ja nie o tym. Ipod z założenie ma służyć jako źródło dla systemu car audio. Słuchanie na słuchawkach zupełnie mnie nie interesuje bo po prostu nie mam gdzie i kiedy tego robić. Przechodząc do problemu. Poprzednio używałem creative muvo ,z którego byłem dosyć zadowolony jakkolwiek Ipod wygrał za sprawą dużego wyświetlacza sporej pojemności (80GB) i długiej pracy na baterii. Załadowałem moją kolekcję mp3 w jakości od 160 - 192 kb/s , korzystając z zakupionego oryginalnego okablowania zamontowałem w samochodzie i tu PEŁNE ROZCZAROWANIE, nerwy i złości. Jakbym nie kombinował z ustawieniami to dźwięk dekodowany przez ipoda jakością przypomina stare czasy radiomagnetofonów kasetowych. Prawdziwy koszmar. Całkowity brak pozycjonowania dźwięku , POTĘŻNY dudniący bas który zagłusza pozostały częstotliwości niezależnie od zastosowanego typu korekcji. Można powiedzieć jedno bas jest ... i nic więcej. Dodatkowo zauważyłem ,że dźwięk jest miksowany między kanałami , w szybkich partiach utworów robi się mono ! Pomóżcie co robię źle ? bo mam wrażenie ,że zakupiłem bardzo kosztowny przycisk do papieru

#2 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 26 maja 2008 - 19:55

Proponuję rippować płyty w jakośći Apple Lossless (800-1200 kbs).

#3 HouseM

HouseM
  • 6 postów

Napisano 26 maja 2008 - 20:01

Jazz ,większość nagrana do formatu wav w studio potem konwertowana do mp3 ... plików źródłowych juz dawno nie ma :( a płyt CD audio to już taki archaizm ,że praktycznie zapomniałem ,że kiedyś istniały :-D Dodam jeszcze że te same pliki nagrane na w formacie CDA na płytę i odsłuchiwane w samochodowym odtwarzaczu .. Miód !!

#4 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2008 - 20:49

Spytam- nie masz włączoznego equalizera? tzn inny tryb niz standardowy? i drugie- uzywasz jakiegos kabelka czy streamera fm?

#5 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 maja 2008 - 20:49

hmmm a EQ iPoda się nie przypadkiem bawiłeś? ;>

#6 szymons12

szymons12
  • 198 postów
  • SkądLegnica

Napisano 26 maja 2008 - 21:45

Ja bym proponował instalkę rockboxa. Współpracuje on z autkami i pozwala lepiej wykorzystać możliwości dźwiękowe ipod'a. Skróci ci się trochę czas pracy na bateriach, ale wejdzie ci obsługa 24 formatów muzycznych, a w sumie 56 formatów plików ogółem. Jak nie to sprawdź czy nie bawiłeś się EQ :), lub czy mp3 które skopiowałeś nie są źle zkompresowane. Sprawdzałeś te pliki na komputerze?? Ostatnia wersja: może masz problem ze wzmacniaczem do którego podłączyłeś ipod'a. Czasem może być problem z mocą. Zapytam jeszcze, to radio to jakieś takie droższe(wypasione?), czy klasyczne do samochodu?

#7 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2008 - 21:54

Nie ma co bawić się w rockboxy. iPod sam z siebie gra na tyle dobrze zeby dać "czadu" w samochodzie. Winą jest na 100% to, że zmienione jest eq, albo muzyka transmitowana jest przez streamer fm w ktorym jakość jest dupna.

#8 szymons12

szymons12
  • 198 postów
  • SkądLegnica

Napisano 26 maja 2008 - 22:02

Ta my sobie możemy poteoretyzować, ale i tak najpierw założyciel tematu musi się wypowiedzieć...

#9 HouseM

HouseM
  • 6 postów

Napisano 27 maja 2008 - 00:56

Postaram się wszystko dokładnie opisać. Kabel kupiłem wraz z ipodem, to dokładnie 'Belkin Y Adapter Cable" EQ kombinowałem z wszystkimi trybami ale jedyne co się zmienia to więcej albo mniej basu (domyślnie ustawione "wyłączony") Radio to Nakamichi CD-400 - może nie najnowszy ale dosyć wysoka półka Rock box z tego co doczytałem na tym forum nie działa na classic 80GB ?? POdłączenie przez port słuchawek daje ta sama jakosc co podlaczenie przez stacje dokujaca (niestety) Zrobiłem też eksperyment zripowałem 1 track z płyty testowej audio do formatu Apple Lossless jak mi radzono wyżej oraz do mp3 192 kb/s Pierszą wersję wgrałem na ipoda druga na mojego starego muvo. Niestety nadal różnica jest ogromna (dżwięk jakbym przykrył głośniki kartonowym pudełkiem) Zauważylem tez ,że ipod gra sporo ciszej niż muvo. Czy możliwe ,że ipod ma niższe napięcie na wyjściu line out niż inne (tanie) odtwarzacze ?? Bo tak grzebiąc od paru godzin po różnych forach audio dpchodzę do wniosku ,że powodem jest niedostatecznie mocny sygnał na wyjściu z ipoda. Ale to tylko gdybanie

#10 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 08:08

A na 100 % teraz nie masz włączonego eq?

#11 HouseM

HouseM
  • 6 postów

Napisano 27 maja 2008 - 09:41

jak już wyżej napisałem. Niezależnie od ustawienia EQ jest źle.

#12 szymons12

szymons12
  • 198 postów
  • SkądLegnica

Napisano 27 maja 2008 - 12:29

[QUOTE=HouseM;604774]
Rock box z tego co doczytałem na tym forum nie działa na classic 80GB ??

Od dwóch miesięcy na oficjalnej stronie jest już osobny rockbox na ipod'a 80gb (Video)

#13 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 maja 2008 - 13:47

Rock box z tego co doczytałem na tym forum nie działa na classic 80GB ??

Od dwóch miesięcy na oficjalnej stronie jest już osobny rockbox na ipod'a 80gb (Video)

a co ma video wspolnego z classic?

#14 HouseM

HouseM
  • 6 postów

Napisano 27 maja 2008 - 14:24

cyt: "Apple: 1st through 5.5th generation iPod, iPod Mini and 1st generation iPod Nano
(not the Shuffle, 2nd/3rd gen Nano, Classic or Touch) "

#15 szymons12

szymons12
  • 198 postów
  • SkądLegnica

Napisano 27 maja 2008 - 16:10

O, sorry pomyliły mi się nazwy. Jeszcze się nie zdążyłem przyzwyczaić, bo kiedyś ipod video też był classic.

#16 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 27 maja 2008 - 18:08

Nie ma co bawić się w rockboxy. iPod sam z siebie gra na tyle dobrze zeby dać "czadu" w samochodzie. Winą jest na 100% to, że zmienione jest eq, albo muzyka transmitowana jest przez streamer fm w ktorym jakość jest dupna.

Yyy, a słuchałeś ty kiedyś*Classic'a?

Pytanie podstawowe mam, czy podłączasz iPod'a przez jack'a czy dock connector'a?

#17 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 18:11

Tak, dzisiaj w południe dokładnie kolegi 80 ;) Rzeczywiście kiepsko to brzmiało ale po wyłączeniu eq było znośnie. Niestety nie lepiej niż na moim iphonie, ale wydawało mi się ze to wina jego applowskich słuchawek.

#18 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 27 maja 2008 - 18:13

Czy możliwe ,że ipod ma niższe napięcie na wyjściu line out niż inne (tanie) odtwarzacze ??

Bo tak grzebiąc od paru godzin po różnych forach audio dpchodzę do wniosku ,że powodem jest niedostatecznie mocny sygnał na wyjściu z ipoda. Ale to tylko gdybanie

Owszem, Classic jest okrutnie cichy, moja Shuffle II jest głośniejsza o 20% mniej więcej a 4G o jakąś połowę.

#19 kondrat_93

kondrat_93
  • 649 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2008 - 18:32

w ogole da sie rockboxa zainstalowac na classicu? To kumplowi zainstaluje.

#20 HouseM

HouseM
  • 6 postów

Napisano 27 maja 2008 - 19:49

Widzę że nie czytacie wcześniejszych wypowiedzi w temacie. Nie da się zainstalować rockbox’a w classic'u . Zrobiłem dzisiaj mały eksperyment ze znajomym akustykiem z zaprzyjaźnionego studia. Wgraliśmy parę ścieżek testowych na mojego ipoda i podpięliśmy do jego aparatury. Jak się okazuje odtwarzacz spłasza całkowicie charakterystykę dźwięku na granicy +/- 76dB stad efekt obcinania częstotliwości. (efekt pudełkowatego dźwięku) . Wygląda na to że to zamierzona niedoróbka appla bo charakterystyka jest stała. Jak uda mi się zorganizować inny egzemplarz dla pewności powtórzę test i podzielę się z wami moimi odkryciami. Jako miłośnik dobrej jakości dźwięku jestem niestety rozczarowany. Za tak słoną kwotę liczyłem na urządzenie bijące na łeb konkurencję w postaci playerów z marketu za 59.99 :(

#21 mela49

mela49
  • 50 postów

Napisano 27 maja 2008 - 21:17

Miałem to samo po przejściu z Iriver. Trzeba się z tym pogodzić, bądź wybrać odtwarzacz innej marki np. Iadudio.

#22 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 maja 2008 - 22:33

iPod classic podobno nie nadaje się do odtwarzania plików mp3, znacznie lepiej brzmią na nim aac albo aiff. Zdaje się, że to potwierdzenie tej teorii. Żeby eq był wyłączony na iPodzie, musi być też wyłączony w iTunes - ale nie w oknie eq tylko na liście, dajesz widok>opcje widoku i tam zaznacz opcję EQ. Potem get info na wszystkich utworach i wstępne ustawienia>brak. Teraz możesz bawić się w EQ na iPodzie - popróbuj różnych opcji (dla zmniejszenia basu polecam preset "więcej sopranów".)

#23 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 27 maja 2008 - 23:14

Michu, wtedy cofasz srednice. A nie o to tu chodzi. Badz co badz, mam szufelke 1G i nie jest zle. Troche splaszczona dynamika, ale barwa poprawna, daje rade (uzywam Sennheiserow HD495). Nie zapominajmy, ze iPod to gadzet dla mas (niestety) nizli audiofilskie urzadzenie. Coz poradzic, ja na moja szufelke nie narzekam, tym bardziej, ze dalem za nia 39 zl ;) (512 MB). PS i offtop maly: Jestem dosyc zaskoczony jakoscia dzwieku z Maca Mini, gra o niebo lepiej ta zintegrowana jego smieszna dzwiekoweczka od SB Live!. :) (szumblastera sluchalem takze na slynnych KX-ach).

#24 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 28 maja 2008 - 00:47

Widzę że nie czytacie wcześniejszych wypowiedzi w temacie. Nie da się zainstalować rockbox’a w classic'u .

Zrobiłem dzisiaj mały eksperyment ze znajomym akustykiem z zaprzyjaźnionego studia. Wgraliśmy parę ścieżek testowych na mojego ipoda i podpięliśmy do jego aparatury. Jak się okazuje odtwarzacz spłasza całkowicie charakterystykę dźwięku na granicy +/- 76dB stad efekt obcinania częstotliwości. (efekt pudełkowatego dźwięku) . Wygląda na to że to zamierzona niedoróbka appla bo charakterystyka jest stała.
Jak uda mi się zorganizować inny egzemplarz dla pewności powtórzę test i podzielę się z wami moimi odkryciami.
Jako miłośnik dobrej jakości dźwięku jestem niestety rozczarowany. Za tak słoną kwotę liczyłem na urządzenie bijące na łeb konkurencję w postaci playerów z marketu za 59.99
:(

jak mieszkasz w warszawie to mogę się stawić z Classiciem i 4G do testów ;)

BTW, w domowych warunkach na jakimśtam wzmacniaczu od technics'a i altusach z nowymi (innymi) membranami jest ciężko różnicę ogarnąć między Classiciem a CD (podłączam przez dock connectora tylko i wyłącznie)

#25 iAdam

iAdam
  • 415 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 maja 2008 - 00:53

ehh wspominam stare czasy, gdy porzuciłem iRivera z Shure E3 dla iPoda z jego standardowymi pchełkami... w końcu się przyzwyczaiłem, ale ciężko było :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych