Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iP i Nawigacja NOKIA 500

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 stinger

stinger
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2008 - 08:58

Moi Drodzy, Nie wiem, czy ktoś już tego próbował, więc postanowiłem się podzielić swoimi doświadczeniami w jak temacie.:roll: IP działa przez BT z tą Nawigacją, nawet NOKIA 500 ściąga książkę ( całą) telefoniczną z IP, problem tylko w tym, iż w tej Nawigacji numery muszą być zapisane np. 601 000 000, bez kodu kraju +48!!!:idea: Nwigacja wyświetla numer dzwoniącego właśnie bez kodu kraju, lecz można w pałni z niej korzystać, jak z zestawu głośnomówiącego. Oczywiście można wgrać książkę z innego telefonu, a parując naszego IP nie pozwolić, aby ściągało ksiąążkę ( bo jest taka możliwość). Można z jej pulpitu wybrać dowolny numer i zadzwonić. IP działa bez zarzutu.:lol: Oczywiście parowałem te urządzenia dwukrotnie, nie bez problemów, lecz należy w tym wypadku wykazać się cierpliwością!:lol:

#2 wojciechd

wojciechd
  • 35 postów

Napisano 26 maja 2008 - 09:37

Jest to bardzo dobra wiadomość, zakupiłem sobie właśnie takową nawigację i szczerze mówiąc od razu zabrałem się do parowania z IP ale mi się nie udało. Być może wykazałem się zbyt małą cierpliwością ;) Skoro piszesz że działa to na pewno tak jest. Dziś zmodyfikuję książkę adresową bez (+48). Mam pytanie do Ciebie po trosze z innej beczki, może będziesz umiał mi pomóc. Mianowicie mam problem z synchronizacją pod maciem książki adresowej z IP. Wygląda to tak że cała książka którą mam na kompie pięknie mi się synchronizuje ale w momencie kiedy dopiszę z ręki jakiś nowy kontakt do IP i podepnę do kompa i zacznę synchronizować poprzez iTunes to te właśnie kontakty dodane z ręki nie przechodzą mi na kompa. Czy może znasz taki problem i czy zechciałbyś mi pomóc. Dziękuje i Pozdrawiam

#3 stinger

stinger
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 maja 2008 - 09:58

Cóż, pracuję z PC na Windows-ach, ale i tak synchronizujemy wszyscy przez iTunes!:shock: Musisz zwrócić uwagę na ustawienia swojego kompa. Jak ja coś dopiszę z "ręki" w IP, lub zapiszę coś w kalendarzu, to podczas synchronizacji wyskakuje okienko a w nim pytanie o to czy zezwalam na dokonanie zmian, bo takie zostały znalezione. Klikam O.K. i wszystko gra, czyli iTunes przenosi je do kompa.:idea: Wydaje mi się, że albo nie zwróciłeś może na to uwagi, lub jakieś stałe ustawienia w kompie dot. synchronizacji i pierwszeńswta ?!:rolleyes:

#4 Chartreusse

Chartreusse
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 11:43

Witaj; Ja chyba równiez wykazuję się zbyt małą cierpliwością bo na urzadzeniu Nokia widzę wyłacznie informację: wprowadź kod 0000. Do niczego to wprowadzanie kodu nie prowadzi... gdybys mógł podpowiedzieć jak przeszedłeś parowanie.. z góry dziękuję

#5 stinger

stinger
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwca 2008 - 11:48

No właśnie "Wprowadź kod 0000" - musisz go wprowadzić ponieważ jest to kod parujący te dwa urządzenia!!! daj znać jak poszło? Pomogę !

#6 Chartreusse

Chartreusse
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 11:54

iphone mówi, ze jest OK. Nokia niestety nie :(. identyczna procedurka na innej Nokii daje ten sam efekt :( tak jakby Nokia nie widziała Iphona. nie bardzo mam pomysł - zero mozliwości zmiany ustawień.

#7 stinger

stinger
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwca 2008 - 12:32

Zrób RESET IP i Nokii i ponów próbę parowania! No idaj znać !:confused: :!:

#8 Chartreusse

Chartreusse
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 13:00

zrobiłem reset obu urządzeń. Zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych w obu. Kicha. Mam drugą Nokię 500 - to samo. teraz odpalam innego Iphone'a... nie mam pojęcia co jest nie tak. Nokia dopiero co odpakowana z pudełka. IP z softem 1.1.4 i jakimiś duperelami zainstalowanymi. BT i parowanie z innymi urządzeniami bez problemu działało w tym z Garminem 760 i Sony93. .... Nie mam pomysłu.

---- Dodano 25-06-2008 o godzinie 14:05 ----
No dobra. Drugi Iphone sie połączył :)... Nadal nie mam pomysłu o co chodzi.

#9 stinger

stinger
  • 329 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwca 2008 - 13:43

zrobiłem reset obu urządzeń. Zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych w obu. Kicha. Mam drugą Nokię 500 - to samo. teraz odpalam innego Iphone'a... nie mam pojęcia co jest nie tak. Nokia dopiero co odpakowana z pudełka. IP z softem 1.1.4 i jakimiś duperelami zainstalowanymi. BT i parowanie z innymi urządzeniami bez problemu działało w tym z Garminem 760 i Sony93. .... Nie mam pomysłu.

---- Dodano 25-06-2008 o godzinie 14:05 ----
No dobra. Drugi Iphone sie połączył :)... Nadal nie mam pomysłu o co chodzi.

Musi być w tym IP coś co "miesza" - czy robiłeś ten RESET IP ( Home+sleep do wygaśnięcia ekranu)???:confused: :idea:

#10 sivienki

sivienki
  • 207 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 14:49

Usuń wszystko co zostało po nieudanym pierwszym parowaniu.Ja tak miałem z różnymi urządzeniami które parowałem.Jak sie nie udało za pierwszym razem to potem kicha.Musiałem usunąć wszystko to co zostawało po nieudanej próbie.Bo podczas parowania urządzenia zapisują sobie pewne dane np. hasła.Pozdrawiam

#11 Chartreusse

Chartreusse
  • 38 postów

Napisano 25 czerwca 2008 - 15:33

Problem lezy gdzie indziej. Telefon który udało sie sparować chodził na sofcie 1.1.3 bez przeróbek. Po zrobieniu go na 1.1.4 Ziphonem... BT przestał widzieć Nokie :). Nocka przede mną... byc moze jeszcze ktoś spotkal sie z problemem ??

#12 basior

basior
  • 378 postów
  • SkądNowy Sącz

Napisano 12 lipca 2008 - 17:29

Pozwolę się podpiąć pod ten wątek - za co z góry przepraszam :confused: Zastanawiam się nad kupnem nawigacji Nokia 500, nie jestem orłem w tych klockach, więc przejdę od razu do meritum: 1-czy jeśli kupię taką nawigację to będę mógł ją wykorzystać jako zestaw głośnomówiący z iPhonem w Polsce (nie jest to iPhone 3G) ?? 2-czy Nokia 500 - zakupiona w USA będzie kompatybilna z mapami dostępnymi w Polsce ?? ( mam na myśli Polskę i Europę ) 3-jeśli tak, to czy coś jeszcze powinienem zakupić do poprawnego funkcjonowanie w/w urządzenia...??? Pozdrawiam i czekam na możliwą odpowiedź/podpowiedź :)

#13 safemode

safemode
  • 20 postów
  • SkądZduńska Wola / Łódź

Napisano 14 lipca 2008 - 13:13

Nie mam tej Nokii (marzy mi się ale póki co nie mam jej w planach budżetowych) ale jeśli wziąć pod uwagę, że BT w iPhone jest dedykowany wyłącznie do współpracy z zestawami audio (słuchawkami BT), to odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi raczej TAK. Inna zabawa (synchronizacja danych) jest, jak wynika z moich doświadczeń i postów na tym forum, niemożliwa. Co do kompatybilności map, to gdy szukałem ofert na N500 w sieci, znalazłem sklep oferujący N500 z AutoMapą 5. Nokia oparta jest na systemie Windows CE 5, więc powinny z nią działać wszystkie mapki dostępne na Windowsowe Palmtopy. Z mojego rozeznania wynika, że nic nie potrzeba więcej do szczęścia :)

#14 safemode

safemode
  • 20 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 11:46

No i udało mi się wreszcie nabyć drogą kupna N500, no i niestety w moim przypadku, t.j. uwolniony soft 1.1.4, mam komendę wprowadź PIN 0000 i czeka... czeka... Na IP mam informację, że urządzenia są "w parze" ale z Nokii nie chce ta informacja zniknąć. :(
Jakieś pomysły?

---- Dodano 21-08-2008 o godzinie 19:30 ----
Po kilkugodzinnej "walce" z upgrade softu iPhona mogę zameldować, że Nokia 500 złapała połączenie z iPhone w wersji softu 2.0.2 (2G). Nie też żeby za pierwszym razem ale chyba za trzecim ale się udało. Chyba jest tu istotna kolejność włączania BT w obu urządzeniach. Mam wrażenie, że najpierw iPhone musi mieć włączoną łączność i zacząć szukać, dopiero potem wzbudzamy N500 ale głowy nie dam, może było akurat odwrotnie ;-)
Działa bardzo ładnie, czysty dźwięk, synchronizacja kontaktów... Jednym słowem Da Się!

#15 rj78

rj78
  • 9 postów

Napisano 23 sierpnia 2008 - 20:51

nokia ck15w A czy ktos z was probowal laczyc IP z zestawem Nokia CK15W?

#16 safemode

safemode
  • 20 postów

Napisano 01 września 2008 - 17:23

Po kilkunastu dniach używania Nokii 500 oraz iPhone zmieniłem zdanie... Niestety... Nie jest to dobra para.
Głównie z uwagi na Nokię. Zestaw głośnomówiący - porażka. Pogłos jest bardzo duży, moi rozmówcy twierdzą, że nie da się rozmawiać!
Druga sprawa, to po synchronizacji kontaktów z iPhone, w Nokii widać tylko imiona i nazwiska. Nie można wybrać/edytować numerów, nie synchronizują się adresy. Dane te są prawdopodobnie zapisywane w telefonie w jakimś, rozpoznawalnym tylko przez wybrane urządzenia formacie.
Zatem: Kategorycznie odradzam!

#17 IPablus

IPablus
  • 93 postów

Napisano 21 grudnia 2008 - 00:39

i tak i nie. Co do pogłosu to nie jest to wina parowania IP z Nokią. Ja mam taki zestaw i wszystko jest ok, tzn nie ma żadnego pogłosu. Co do kontaktów to mam ten sam problem, niestety ściągają puste kontakty bez jakichkolwiek danych. Próba zgrania z innego tel kontaktów i nie synchronizowanie iphone powoduje, że nie ma w ogóle kontaktów. Szkoda, bo gdyby nie to, to była by to całkiem zgrana para. Mam jednak inne zastrzeżenie, dotyczy one nadajnika FM. Nie dość, że jest na tyle słaby i nie pozwala na komfortowe korzystanie, to jeszcze jeśli się nie korzysta z niego dłużej niż 1 min to się wyłącza. Także należy założyć że go nie ma. Jeśli ktoś wykorzystuję IP w samochodzie, to dzięki Noki może skorzystać z wbudowanego w nim zestawu głośnomówiącego, który sam wycisza IP (Muzykę) kiedy rozpoczynamy rozmowę telefoniczną.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych