Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

karta sieciowa WiFi USB ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 unik41

unik41
  • 23 postów

Napisano 24 maja 2008 - 20:11

Mam takie pytanie:
Czy dzieki temu urzadzeniu bedzie wifi w iPhonie ?
KARTA SIECIOWA WiFi BEZPRZEWODOWA USB 54 Mbps (369355157) - Aukcje internetowe Allegro

---- Dodano 24-05-2008 o godzinie 21:15 ----
czy moze to bedzie lepsze?
TP-LINK TL-WN651G,gwar.2 lata,BOX, od SS FVAT,PROM (364766712) - Aukcje internetowe Allegro

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 maja 2008 - 00:09

chcesz nadać z komputera sygnał do iP? kup byle jaką kartę

#3 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 maja 2008 - 00:16

Nie byle jaką kartę ;p już parę osób się na tym pośliznęło i płakały na forum że nie mogą. Patyczki WiFi USB (to nie są karty ^^') zwykle max potrafią działać tylko w trybie AdHoc, iPhone/iPod wymaga pełno funkcjonalnego AP ;> Pamiętaj: AdHoc =/= AP, więc uważaj co kupujesz, wygoogluj specyfikacje i sprawdzaj ;> już tu wiele raz ludzie przychodzili z płaczem że kupili patyka USB i sieć im nie działa w iPhone/iPodzie ;p

#4 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 25 maja 2008 - 09:11

ja mam wifi z usb i wszystko ładnie śmiga wystarczy poprawnie skonfigurować

#5 sir_greg

sir_greg
  • 30 postów

Napisano 25 maja 2008 - 09:15

Warunkiem jest aby net do kompa wszedł kablem a wyszedł przez wi-fi przez proste ustawienie na karcie właściwości połączenia, zakładce zaawansowane udostępnienie połączenia i powinno działać. Problem będzie jak wchodzi wi-fi np w laptopie i ma wyjść taką kartą ale po co komu przekazywać połączenie wi-fi ?

#6 nightwish86

nightwish86
  • 146 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 25 maja 2008 - 11:22

Patyczki WiFi USB (to nie są karty ^^') zwykle max potrafią działać tylko w trybie AdHoc, iPhone/iPod wymaga pełno funkcjonalnego AP ;> Pamiętaj: AdHoc =/= AP, więc uważaj co kupujesz

Małą bzdurka. Posiadam kartę bezprzewodową opartą na chipsecie Intel 2200, obsługiwaną przez moduł ipw2200 z jądra linuksa, jedyne co mogę zrobić z tą kartą to ustawić ją w tryb ad-hoc. Po uruchomieniu karty w trybie ad-hoc, załączeniu DHCP-servera i przekierowaniu internetu na ten interfejs - wszystko działa i to od ręki... Nie wiem, czemu sądzisz że iPhone nie działa z sieciami w trybie ad-hoc - u mnie działa :)

Jeszcze kwestia sticka USB - nie polecam. Montowane są w nich bardzo kiepskiej jakości chipsety, często niekompatybilne w pełni ze standardem 802.11*. Spotkałem się już z sytuacją, w której klient zakupił sobie taki patyk i mógł jedynie odbierać sygnał na 3 kanałach, w czasie gdy specyfikacja zakłada 13 kanałów na częstotliwości 2,4GHz.

W skrócie - nie kupuj w ogóle sticka na USB - zbyt duże ryzyko przejechania się. Oczywiście - "czasem działa". Zazwyczaj jednak nie...

#7 sir_greg

sir_greg
  • 30 postów

Napisano 25 maja 2008 - 11:40

@nightwish86 masz rację bo sterowniki pod windowsa nie przewidują przestawiania karty w trybie infrastruktura, AP, ad-hoc, w linuksie sam ustawiasz co chcesz zrobić z tą kartą. Tylko prawdę mówiąc nie spotkałem się nigdy z kartą która nie byłaby zgodna ze standardem 802.11 a,b,g.

#8 nightwish86

nightwish86
  • 146 postów
  • SkądOlsztyn, PL

Napisano 25 maja 2008 - 12:06

@nightwish86 masz rację bo sterowniki pod windowsa nie przewidują przestawiania karty w trybie infrastruktura, AP, ad-hoc, w linuksie sam ustawiasz co chcesz zrobić z tą kartą. Tylko prawdę mówiąc nie spotkałem się nigdy z kartą która nie byłaby zgodna ze standardem 802.11 a,b,g.

A to nie wiedziałem, że w Windows nie da się ustawić z ręki co chce się mieć :)) Widziałem już kilka niestandardowych kart bezprzewodowych, które miały zaimplementowany jakby "własny standard 802.11g". Wiem, brzmi to dziwacznie, ale dla przykładu podam własne doświadczenie - karta Atheros (nie pamięŧam modelu) w limitowanej serii Portege R205 na rynek japoński miała ograniczenie do 5 kanałów WiFi (nie wiem czy tak oni tam w tej japonii mają), uniemożliwiając mi skutecznie połączenie się z własną siecią (jedyny wolny kanał w eterze to był ten, którego moja karta nie obsługiwała :)). Trzeba było robić re-flash całego firmware'u karty.

Inna sytuacja - w przypadku kilku kart Atherosa na rynku zakres kanałów kończy się na 11, karty te nie widzą kanału 12 i 13 traktując go jako "serwisowy" czy tez "awaryjny" - co nie jest zgodne ze specyfikacją.

Wracając do tematu Patyków WiFi - jeśli taki patyczak jest oparty na jakimś znanym chipsecie i zna się dokładne parametry tego chipsetu to można kupować. W ciemno jednak bałbym się wydać nawet 20 zł na taki patyk, który po prostu wyrzucę :)

#9 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 25 maja 2008 - 12:38

jeśli nie chce sie mieć problemów z wifi z usb to proponuje kupno jakiegoś firmowego adaptera a nie tego noname z allego i do tego w takiej cenie , ja kupiłem edimax-a z gwarancją w normalnym sklepie za 60zl :D a co do windowsa to wszystko zależy od sterowników, u mnie iphone działa w trybie adhoc , a ustawienie AP to tylko jedno kliknięcie

#10 sir_greg

sir_greg
  • 30 postów

Napisano 25 maja 2008 - 12:40

To że czegoś nie widziałem nie znaczy że to nie istnieje, ale ograniczenie kanałów do 5 to dziwne tym bardziej że Japonia ma dopuszczone kanały od 1-13. Fakt, że jeśli spotkałeś kartę dedykowaną na rynek USA lub Kanady to będziesz miał tylko 11 kanałów.

#11 Shadowriver

Shadowriver
  • 1 019 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 maja 2008 - 12:44

Małą bzdurka. Posiadam kartę bezprzewodową opartą na chipsecie Intel 2200, obsługiwaną przez moduł ipw2200 z jądra linuksa, jedyne co mogę zrobić z tą kartą to ustawić ją w tryb ad-hoc. Po uruchomieniu karty w trybie ad-hoc, załączeniu DHCP-servera i przekierowaniu internetu na ten interfejs - wszystko działa i to od ręki... Nie wiem, czemu sądzisz że iPhone nie działa z sieciami w trybie ad-hoc - u mnie działa :)

Jeszcze kwestia sticka USB - nie polecam. Montowane są w nich bardzo kiepskiej jakości chipsety, często niekompatybilne w pełni ze standardem 802.11*. Spotkałem się już z sytuacją, w której klient zakupił sobie taki patyk i mógł jedynie odbierać sygnał na 3 kanałach, w czasie gdy specyfikacja zakłada 13 kanałów na częstotliwości 2,4GHz.

W skrócie - nie kupuj w ogóle sticka na USB - zbyt duże ryzyko przejechania się. Oczywiście - "czasem działa". Zazwyczaj jednak nie...

Nie wiem może w widowsowym AdHoc coś jest nie tak, ludzie narzekają że im zrywa połączenie parę sekund po połączeniu z siecią ;>

#12 iEryk

iEryk
  • 25 postów

Napisano 25 maja 2008 - 13:14

Nie wiem może w widowsowym AdHoc coś jest nie tak, ludzie narzekają że im zrywa połączenie parę sekund po połączeniu z siecią ;>

Zgadza się.

Po zrobieniu wszystkiego wg tutków, sieć niby się łączy.
Na iP jest zaznaczony ptaszek + pełny zasięg na taskbarze, a na komputerze bardzo dobra jakość sygnału. Po wyjściu do home screen połączenie nagle urywa się... i tak w kółko.

#13 Stonek_91

Stonek_91
  • 19 postów

Napisano 25 maja 2008 - 14:00

czy ktoś wie jak skonfigurować karte Pentagram Hornet Wi-Fi USB P 6122-10? Probowalem juz sam przez wiele sposob, ale wszystko na nic ;/ Ostanio co zauwazylem juz jakes wieksze zmiany to: skonfigurowalem siec wg pewnej stornki, ale znowu gdy chcialem sie polaczyc napisalo mi "nie można przyłączyć się do sieci ..." (ale byl ptaszek przy tej sieci) lecz pozniej jak wszedlem na strone internetowa to pisalo "Nie mozna bylo aktywowac EDGE" bo przechodzi na EDGE, gdy zerwie polaczenie z WI-FI. Czyli mialo juz polaczenie z WI-FI, ale z niewiadomych powod odlaczylo sie ... ;/ co zrobic, aby nieodlaczalo sie i poprawnie wszytko dzialalo...?

#14 iEryk

iEryk
  • 25 postów

Napisano 25 maja 2008 - 14:18

Mam podobną sytuacje jak Stonek_91 i wiele innych... czy na ktoś złote lekarstwo?;) (nie wymagające kupna routera :) )

#15 J A S I E K

J A S I E K
  • 37 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 maja 2008 - 14:19

Daniel Dudek Blog: Konfiguracja łącza ad hoc między laptopem z Windows XP, a SmartPhonem lub PocketPC - skonfiguruj zgodnie z tym i wszystko powinno być ok.

#16 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 25 maja 2008 - 16:06

ja tam nie wiem w czym ludzie maja problem trzeba ustawić adres IP wifi na 192.168.0.1 maska na 255.255.255.0 wyłączyć blokowanie sieci przez firewalla windosowskiego udostępnić usługi i włączyć udostępnianie łącza lokalnego ot cała filozofia :P

#17 czesiu

czesiu
  • 8 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 25 maja 2008 - 19:14

ja tam nie wiem w czym ludzie maja problem trzeba ustawić adres IP wifi na 192.168.0.1 maska na 255.255.255.0 wyłączyć blokowanie sieci przez firewalla windosowskiego udostępnić usługi i włączyć udostępnianie łącza lokalnego ot cała filozofia :P

To teraz sobie wyobraz, ze to nie dziala :P

#18 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 25 maja 2008 - 19:29

a u mnie śmiga ładnie tylko czasami windows przydziela jakiś trefny IP z serii 169.x.x.x. i wtedy trzeba ręcznie w Iphone ustawić

#19 czesiu

czesiu
  • 8 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 26 maja 2008 - 09:05

Ja mam wifi przez usb (adhoc) ze stacjonarnego na laptopa i dziala bez problemow. Ale Iphone juz nie chce sie polaczyc i niemam pojecia czemu :/ Normalnie laczy sie z hotspotami bez zadnych problemow, a u mnie ciagle nie moze sie polaczyc :/

#20 JerzyG

JerzyG
  • 146 postów
  • SkądOstrzeszów

Napisano 26 maja 2008 - 10:33

Tania i dobra karta na PCI Wi-Fi ASUS WL-138G V2 NOWA + ANTYWIRUS od MW88 (369080194) - Aukcje internetowe Allegro
ja do niedawna używałem starczej wersji i miałem zarąbisty zasięg na iPhonie.
Polecam

#21 Stonek_91

Stonek_91
  • 19 postów

Napisano 26 maja 2008 - 14:14

[url=http://daniel-dudek.spaces.live.com/Blog/cns!7D60D9B7C6D28B34!299.entry]Daniel Dudek Blog: Konfiguracja łącza ad hoc między laptopem z Windows XP, a SmartPhonem lub PocketPC[/url] - skonfiguruj zgodnie z tym i wszystko powinno być ok.

nie moge tego wszytkiego zrobic, gdyz jak dochodze do "teraz przechodzimy do drugiej fazy, czyli skonfigurowania łącza Wi-Fi. Klikamy prawym klawiszem myszy w "Połączenie sieci bezprzewodowej" i z listy wybieramy "Właściwości", następnie klikamy w zakładkę "Sieci bezprzewodowe"
to nie mam tej zakladki "Sieci bezprzewodowe" ... ;/
i nie ma takze "CheckBox" tylko "Połączenie sieci bezprzewodowej"

co robic...?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych