Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple Store U.S. a polska karta kredytowa

• Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 skrzecior

skrzecior
  • 38 posts
  • SkądKraków

Posted 22 May 2008 - 14:15

Szanowni Forumowicze Mam pytanie, czy mogę zapłacić kartą kredytową American Express wydaną w Polsce w on-line Apple Store US ? Jako shipping adress podam adres mamy kolegi mieszkającej w Stanach (komp przywiezie mi kolega, leci do mamy). Na kogo będzie faktura, czy będe miał ważną gwarancję?. Trochę mnie martwi, że w opcji billing adress muszę wpisać state/ zip code w USA. Czy jak wpiszę swoje dane z karty + stan i zip code mamy kolegi to to przejdzie? Czy mamy kolegi nie dopadnie w związku z tym IRS?:) Dzięki:)

#2 Edytka

Edytka
  • 56 posts
  • SkądB'ham

Posted 22 May 2008 - 14:27

nie powinno być problemu z billing address ;) ja płaciłam polską kartą kredytową w Apple Store (z tym że UK nie US), nie mogłam podać polskiego billing address, podałam wiec angielski adres zamieszkania i przeszło, zamówienie wysłali ;) skoro takie coś w UK przechodzi to i w US powinno dać radę.

#3 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 22 May 2008 - 18:14

Lokalizacja karty sprawdzana jest tylko w ITMS. Można kupować w AppleStore US i płacić polską kartą, ale AS-US wysyła tylko do USA.

#4 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 May 2008 - 23:04

iTS nie pozwala na takie transakcje, ale iStore pozwala - czyli komputery można tak kupować, ale wysyłać do USA, czyli tak jak Ty potrzebujesz:) W ten sam sposób kupujemy .Mac ;)

#5 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 23 May 2008 - 07:09

A da się ten .Mac kupić poprzez przesłanie kodu na email?

#6 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 24 May 2008 - 12:33

Testowałem osobiście, Visa polska, adres billingowy i dostawy kolegi w USA: zamówiłem tak MacBooka i Time Capsule. Zero problemów

#7 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 24 May 2008 - 20:30

Ok, to teraz pożycz jeszcze kolegę ;) Swoją drogą jak wygląda .Mac. Ślą kod na email, czy trzeba podawać shipping address etc.?

#8 skrzecior

skrzecior
  • 38 posts
  • SkądKraków

Posted 11 June 2008 - 23:34

Uff udało się!!!! Udało się , choć przeżyłem chwile grozy jak mi wyskoczył komunikat, że "verification failed". Już myślałem, że mój MB oddala się w niebyt , ale okazało się, że moja karta ma ograniczenie kwoty jednorazowej transakcji, zadzwoniłem biura obsługi mojej karty, podwyższyłem limit i poprosiłem o automatyczną akceptację. Przeszło (dostałem komunikat, że Apple wysłało sprzęt ) i jestem bardzo szczęśliwy (choć starszy o co najmniej kilka miesięcy:)

#9 hwojtek

hwojtek
  • 1273 posts
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Posted 11 June 2008 - 23:45

Spoko. Działa. Aż tak dobrze, że codziennie siłuję się ze sobą próbując odgonić myśl o Macu Pro...

#10 skrzecior

skrzecior
  • 38 posts
  • SkądKraków

Posted 12 June 2008 - 00:37

Może nie ma sensu odganiać?:) Dzięki, pozdrawiam:)

#11 TomekB

TomekB
  • 310 posts

Posted 12 June 2008 - 00:59

To sie musialo cos ostatnio zmienic bo na poczatku roku mialem problemy nawet z amerykanska karta (zly numer telefonu w adresie billingowym) a Polskiej w ogole nie dalo sie uzyc.

#12 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 12 June 2008 - 01:09

Z tego co wiem, istnieja firmy re-wysylkowe. Podajesz adres firmy w shipping adres a ona wysyla Ci sprzet do Polski. Dobre rozwiazanie jak nie ma znajomych w USA..

#13 muru

muru
  • 125 posts

Posted 29 July 2009 - 21:16

sorry, ze odkopuje, ale mam pytanie. Co w takim razie wpisywać w billing address? mogą być moje dane a kod zip z shipping adres? czy dać to samo co w shipping address?

---- Dodano 29-07-2009 o godzinie 22:40 ----
żeby pytanie było bardziej precyzyjne. Mam ciotkę w USA chcę kupić przez apple store us mbp. Teraz nie wiem czy billing adres może być mój z tym, że ZIP ciotki? Czy wpisać w billing address to samo co w shipping address to samo (czyli adres ciotki)?

#14 Piti81

Piti81
  • 70 posts

Posted 30 July 2009 - 08:10

Billing address podaj swój, bo z Twojej karty będzie szła kasa, a shipping address podaj ciotki, bo na jej adres ma być wysłana paczka z mac'iem.

------------------------------------------------------------------------------------------

We wcześniejszych postach ktoś pytał co zrobić w przypadku kiedy nie posiadamy znajomych/rodziny w USA.
Odpowiedź: korzystamy z pośredników. Wysyłamy towar na adres pośrednika z USA, a on wysyła do następnie do nas do Polski.

Polamer, Inc.
ShipSmartUSA.com ť spedycja z USA do Polski ť auto z USA, paczki, zakupy w USA
Kupuj w usa - transport z usa - zakupy w usa - towary z usa - przesyłki z usa - kup w usa - POLECAM, ponieważ korzystałem już kilka razy. Są jednak chyba najdrożsi z całej trójki jednak jak ktoś nie zna angielskiego to nawet z niego kupią towar i wyślą do domku.

Pozdr.

#15 muru

muru
  • 125 posts

Posted 30 July 2009 - 08:15

tylko, że w billing address MUSI być ZIP z USA ;] Zobaczę ze swoimi danymi a ZIP wpisze ciotki

#16 Poolek

Poolek
  • 31 posts

Posted 12 August 2009 - 09:32

Wczoraj zamawiałem w Apple Store US swojego pierwszego MacBooka i płaciłem polską kartą kredytową. Początkowo miałem "verification failed", ale po telefonie od banku w celu zatwierdzenia transakcji na większa kwotę, wszystko poszło ok. Dzisiaj niestety otrzymałem maila, że nie mogą poprawnie zweryfikować danych podanych przy zamówieniu, do tych z karty. Chodzi o billing adress, w którym jest podany lipny (aczkolwiek istniejący) adres w stanach :( Nie wiem co teraz zrobić, czy puścić bajkę o przenosinach do stanów i używaniu "starej" karty z Polski, czy raczej pójść na wersję, że kupuję z Polski znajomemu mieszkającemu w USA prezent... Najgorsze jest niestety to, że transport dla MacBooka odlatuje już w najbliższą niedzielę, więc nie wiem czy uda im się dostarczyć przesyłkę w ciągu 4 dni.

#17 Redviking

Redviking
  • 583 posts

Posted 12 August 2009 - 09:47

Chyba jedyne wyjscie to skontaktowac sie z tym "transportem" przekazac dokladne informacje by na kartce mial wypisane co to ma kupic i zeby podjechal do apple store czy innego sklepu z maczkami, inaczej nie zdazy.

#18 marcin0903

marcin0903
  • 410 posts
  • SkądOpole

Posted 16 July 2010 - 10:32

Kurcze, to już nie mam pojęcia co wpisać gdzie ;). Wiem, że na pewno imię będzie się różniło, moje będzie na billing, a kolegi na shipping address, ale nie wiem jaki adres wpisać w pod billing, ten sam co w shipping, czy jak?

#19 Grabek-pg

Grabek-pg
  • 201 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 16 July 2010 - 11:20

Moim zdaniem powinienes w billing adress wpisac swoje dane - inaczej mozeszm iec problem z autoryzacja i platnosc moze nie przejsc. W shipping adress wpisz dane kolegi.

#20 marcin0903

marcin0903
  • 410 posts
  • SkądOpole

Posted 16 July 2010 - 12:55

Zadzwoniłem w końcu na infolinię Apple, miły, wyrozumiały facet wprowadził moje polskie dane, spytał mnie o adres billingowy etc... więc wszystko poszło jak najbardziej ok i wkrótce będę miał iPhone'a 4 :).

#21 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 July 2010 - 13:01

Tylko te z US maja chyba simlocka, byl watek o tym. Nie da sie go na razie sciagnac.

#22 marcin0903

marcin0903
  • 410 posts
  • SkądOpole

Posted 16 July 2010 - 13:04

Ale ja kupowałem w UK :)

#23 arturcisz

arturcisz
  • 10155 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 July 2010 - 13:06

Przepraszam, zmylila mnie nazwa watku ;)

#24 marcin0903

marcin0903
  • 410 posts
  • SkądOpole

Posted 16 July 2010 - 13:09

Hehe, nie ma problemu, w sumie to sam nie napisałem gdzie kupowałem więc ja zmyliłem.. :D - no i teraz muszę się pogłowić jak z wysyłką dalej, ale chyba zostanę przy DHLu :)!

#25 Mikey124

Mikey124
  • 550 posts

Posted 30 August 2010 - 18:06

Chciałbym odkopać temat. Otóż mam w planach zakup iPada w amerykańskim Apple Store na adres znajomego, który później dostarczy tablet. Będę płacił polską kartą internetową. Jest to w ogóle możliwe? I co dokładnie wpisać w Billing Address bo się zgubiłem. Polskiego adresu nie akceptuje.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users