Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

nie można przyłączyć się do sieci

• Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Stonek_91

Stonek_91
  • 19 posts

Posted 21 May 2008 - 23:23

Czy ktoś może mi powiedzieć co mam zrobić, aby działo mi WI FI w iPhonie? W ogóle nie wiem jak ustawić i gdzie te adresy IP i maski... Jakoś założyłem sieć, oczywiście nic nie zmieniając w IP i maskach, ale gdy sie chce podłączyć pisze pisze "nie można przyłączyć się do sieci ...". Prosiłbym bardzo o pokierowaniu mnie krok po kroku, gdyż jestem kompletnym laikiem w tej sprawie. Szukałem juz wszędzie, ale nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie,
Posiadam kartę sieciowa WIFI

#2 iAdam

iAdam
  • 415 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 May 2008 - 00:46

misiek, ale zeby miec wi-fi to oprocz karty sieciowej w kompjuterze, trzeba jeszcze miec wifi w domu, czyli modem + router ;]

#3 Stonek_91

Stonek_91
  • 19 posts

Posted 22 May 2008 - 08:34

no ale jednak iPhone widzi sieć tylko wlasnie jak chce sie przylaczyc to pisze "nie można przyłączyć się do sieci ..." . Czytałem na forach, ze da sie polaczyc przez WIFI z internetem nawet byl opis tylko jak zaczolem to robic to w polowie juz nie mialem tych funkcji co pisali i prbowalem dalej sam wykombinowac, ale nic z tego nie wyszlo ;/ wiec jak polaczyc WIFI z netem przez kompa, bo nie ma rzeczy niemozliwych tylko jak to wysztko poustawiac, aby dobrze dzilalo...?

#4 Lipton

Lipton
  • 5 posts
  • SkądMysłowice

Posted 22 May 2008 - 10:50

Nie wiem jak Ci pomoc, w moim przypadku kupilem sobie ruter Linksysa, postawilem go sobie w domciu i teraz nawet w kibelku mam internet. Zamiast gazety mozna brac iPhone :-). Ale ostatnio wybralem sie do McDonaldsa. IPhon siec znalazl, ale kompletnie nie dalo sie nic zrobic. Nawet przyslowiowej pogody sprawdzic :-). O co chodzi sie grzecznie pytam. Pozdro Adam

#5 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 22 May 2008 - 11:03

Nie wiem jak Ci pomoc, w moim przypadku kupilem sobie ruter Linksysa, postawilem go sobie w domciu i teraz nawet w kibelku mam internet. Zamiast gazety mozna brac iPhone :-). Ale ostatnio wybralem sie do McDonaldsa. IPhon siec znalazl, ale kompletnie nie dalo sie nic zrobic. Nawet przyslowiowej pogody sprawdzic :-). O co chodzi sie grzecznie pytam. Pozdro Adam

w mcd jak wejdziesz w safari automatycznie przenosi CIe do strony ery.. zaloguj sie
login : mcd@mcd.pl
haslo : era

i juz bedizesz mial neta;)

#6 Lipton

Lipton
  • 5 posts
  • SkądMysłowice

Posted 22 May 2008 - 11:22

dzieki. Chyba jak tylko wygrzebie sie z anginy wybiore sie na frytki do mcd :-)

#7 Stonek_91

Stonek_91
  • 19 posts

Posted 22 May 2008 - 19:12

a ktoś pomoże mi w rozwiązaniu mojego problemu? BARDZO proszę ...

#8 iAdam

iAdam
  • 415 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 22 May 2008 - 19:56

Czyli, jeśli dobrze rozumiem. Masz komputer podpięty do internetu kablem, ma on kartę wi-fi i chcesz użyc go jako access pointa, to jest, żeby przez tą kartę przesyłał Ci sygnał z kabla? Nie wiem, czy to jest możliwe.

#9 Stonek_91

Stonek_91
  • 19 posts

Posted 22 May 2008 - 21:29

Mam internet z kablówki tj. posiadam modem od firmy, która mi zakladala internet i jest on podlaczony do komputera. Do komputera jest rowniez podpieta kart WIFI (USB)
Tutaj link do tej karty: [url=http://www.nokaut.pl/oferta/pentagram-hornet-wi-fi-usb-p-6122-10.html]Pentagram Hornet Wi-Fi USB P 6122-10 - porĂłwnaj ceny, sprawdĹş opinie i recenzje[/url]

Chciałbym włąsnie, aby przez tą karte WIFI, iPhone łączył się z internetem przez komputer.
Tutaj opis jak własnie to zrobic bez routera, ale w polowie nie mialem dalszych funkcji, o ktorych byla mowa w tym opisie
[url=http://daniel-dudek.spaces.live.com/Blog/cns!7D60D9B7C6D28B34!299.entry]Daniel Dudek Blog: Konfiguracja łącza ad hoc między laptopem z Windows XP, a SmartPhonem lub PocketPC[/url]

Więc jest jakaś możliwosc, aby iPhone mial dostep do internetu przez ta karte sieciowa? W/w instrukcja mi nic nie daje, gdyz jak pisalem mniej wiecej w polowie nie ma takich opcji ;/

---- Dodano 23-05-2008 o godzinie 13:19 ----
Gadałem z informatykiem i powiedzial, ze jest taka mozliwosc, ze iPhone polaczy sie przez WIFI z komputerem i bedzie mial dostep do internetu. Wtedy wlasnie komputer będzie pełnił funkcje routera. Ale w serwisie powiedzieli mi, ze taka konfiguracja zaczyna sie CONAJMNIEJ od 50zl ... a moze dojsc do 100zl. Jak dla mnie to "troche" przy duzo... Wiec jezeli ktos zna sie to czy moze pomoc mi i objasnij stopniowo jak sie konfiguruje WIFI, aby mial dostep do internetu iPhone przez kompa?

BARDZO BĘDĘ WDZIĘCZNY!

#10 kamil_xxx

kamil_xxx
  • 2 posts

Posted 23 May 2008 - 16:53

własnie, jak polaczyc WIFI z netem, aby mial dostep iPhone do internetu bez routera?

#11 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 23 May 2008 - 17:54

Oczywiście można z kompa udostępniać bezpośrednio internet przez Wi-Fi, jednak jest trochę kąbinacji, jeżeli ktoś z Was posiada kartę Wi-Fi firmy Intel® PROSet/Wireless to opiszę jak to najprościej zrobić: 1. Klikasz prawym na połączenie z którym łączysz się do neta (np neostrada) 2. Wybierasz Właściwości - Zaawansowane - Zaznaczasz "Zezwalaj innym użytkownikom kosz sieci na łączenie sie poprzez połączenie internetowe tego komputera - Klikasz Ok 3. Teraz: Start - Panel Sterowania - Połączenia Sieciowe - Prawym na Połączenie sieci Bezprzewodowej - Właściwości - Sieć - Protokół Internetowy TCP/IP - Właściwości - wpisujesz tam: a) Użyj następującego adresu IP - Adres IP: 192.168.0.1 B) Maska podsieci: 255.255.255.0 3. Otwierasz program: Intel® PROSet/Wireless wybierasz: Profile - Zarządzaj Profilami - Dodaj 4. Wpisujesz odpowiednie dane: a) Nazwa profilu - np GreaTskY B) Nazwa sieci bezprzewodowej - np GreaTskY Wi-Fi c) Zaznaczasz: Urządzenie z urządzeniem (ad hoc) połącz bezpośrednio z innymi komputerami d) Klikasz dalej e) Wybierz Zabezpieczenie indywidualne a następnie WEP-64 bitowy f) Wpisujesz hasło do sieci g) Klikasz Ok i) Zaznaczasz i klikasz Połącz, od tej pory Twój iPhone będzie widział się z Twoim komputerem i będzie mógł korzystać z internetu P.S Ważne: Musi być włączona usługa: Zapora Systemu Windows/Udostępnianie połączenia internetowego Jak będą problemy mogę zrobić poradnik ze screenami ;)

#12 malynowsky

malynowsky
  • 706 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 May 2008 - 18:02

stac Cie na telefon za 1500zł a nie stać Cie na zrobienie wifi (50-100zł) ?

#13 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 23 May 2008 - 18:06

Po co jak można za darmo ;)

#14 kamil_xxx

kamil_xxx
  • 2 posts

Posted 23 May 2008 - 18:55

po 1. nie ja kupywalem telefon, tylko moj tata
po 2. nie mam zarobkow
po 3. nie bede za kazdym razem placil za konfiguracje WIFI, gdy bede formatowal kompa
po 4. tutaj 50zl, tam 50zl, tutaj jeszcze 100zl i za chwile masz 500zl (jezeli mogles wydac 200zl wiec po co wydawac niepotrzebnie?)

GreaTskY mniej wiecej robilem to co pisales, ale ja mam jeszcze takie cos:
Authentication Type: (do wyboru)
1. Shared
lub
2. WPA-NONE

i jak zrobilem to all to mi napisalo: nie można przyłączyć się do sieci ;/

#15 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 23 May 2008 - 19:51

Spróbuj WPA, też miałem że nie chciało na początku przyłączyć ale kliknąłem jeszcze raz Przyłącz, komunikat znikł, pojawiła się ikona Wi-Fi przy nazwie sieci i net zaczął działać.

#16 Stonek_91

Stonek_91
  • 19 posts

Posted 24 May 2008 - 08:41

probowalem roznych rzeczy i na nic to wszystko sie zdalo ... ;/

a ty GreaTskY to nic wiecej nie robiles w ustawieniach tylko to co napisales powyzej?

a w tym Authentication Type to mam to do wybor
Authentication Type:
1. Open -> Encryption: None lub WEP
2. Shared -> Encryption: None lub WEP
3. WPA-NONE -> Encryption: TKIP lub AES

i co wybrac?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users