Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Auto wybor operatora

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 B_D

B_D
  • 6 posts

Posted 21 May 2008 - 19:42

Witam, Szukalem na forum takiego tematu, ale nie udalo mi się znaleźć. Jeśłi jest prosiłbym o wskazanie. Chodzi mi konkretnie o to, czy istnieje jakaś aplikacja lub sposób taki, żeby iphone sam nie wybierał mi sieci operatora? Mieszkam blisko granicy i jeśli mam słabszy sygnał PL sieci zaraz iphone mi szuka sieći dostępnych i loguje się do nich. Troszkę to uciązliwe dla mnie. Mam zaznaczone aby była mija sieć tylko w użyciu ale mimo to jak mam słaby sygnał sieci macieżystej, iphone się podłączy do innej. Jeśli nie zauważe to odbieram połączenie w roamingu i płace straszną kase. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

#2 LoBo

LoBo
  • 3695 posts

Posted 21 May 2008 - 19:45

USTAWIENIA - SIEĆ i wybierz co chcesz a nie automatycznie :)

#3 B_D

B_D
  • 6 posts

Posted 21 May 2008 - 19:46

no tak mam ale jak sie siec wybrana straci to iphone sam znajdzie dostępną i się zaloguje do niej bez pozwolenia mojego

#4 t.sikora

t.sikora
  • 657 posts

Posted 21 May 2008 - 23:02

ja dosc czesto uzywam opcji "airplane mode"- i zauwazylem, ze po ponownym logwaniu do sieci ajfon sam przestawia sie na wybor automatyczny

#5 vodka

vodka
  • 17 posts

Posted 22 May 2008 - 01:41

to niestety problem nie tylko dla iphone ale kazdego telefonu zakupionego poza siecią - to maszyny ktore szukaja najlepszego kontaktu do komunikacji - kazdy wolny od sim lock telefon bedzie kozystal z sieci o najmocniejszym zasiegu - ciezko poradzic w tej kwestii ale na tej stronie jest tylu magików ktorzy mogli by byc lub sa ekspertami ds "Jabłuszka" ze mozesz liczyc ze ktos znajdzie rozwiazanie Twojego problemu

#6 ferdekkiepski

ferdekkiepski
  • 5 posts

Posted 22 December 2012 - 11:12

Odkopuje temat bo mnie też on interesuje. A szukałem duzo w internecie na ten tamat i nic nie znalazlem. Mam Iphona 4S i abonament w PLAY i chciałbym ustawic aby korzystał z nadajników PLUSa. Zmieniam ustawienie z atomatycznych i recznie wybieram PLUS. Ale po jakimś czasie i tak automatycznie wyszukuje PLAY chcociaż wskazuje mniej kresek zasiegu niż PLUS. Trudno sie wtedy dodzwonic gdziekolwiek i przerywa połączenia, muszę wlaczyc automatyczne, nastepnie wylaczyc i ponownie recznie wybrac PLUSa i wtedy moge bez problemu dzwonić. Miełem Jailbreak na 5.1.1 i myślałem ze to jego wina, wiec poswiecilem go i zaktualizowalem do 6.0.1 ale dalej tak samo:( Proszę o pomoc

#7 drzefkovitsh

drzefkovitsh
  • 25 posts
  • SkądKraków

Posted 17 September 2013 - 08:48

U mnie ten sam problem. Mam iP 4 z softem 5.1.1 i JB, operator PLAY. Od miesiąca mam w mieszkaniu kiepski zasięg (średnio dwie kreski). Podczas rozmów strasznie przerywa lub w ogóle rozłącza połączenie. Co się okazało - po odznaczeniu automatycznego wyboru sieci, sprawdziłem pozostałe nadajniki współpracujące z Play... nadajnik Play miał najgorszy zasięg (a on jest automatycznie wybierany przez telefon), Play (Plus) miał trzy kreski, a Play (Orange) ma zasięg full, czyli pięć kresek. No i powiedzcie mi - czemu telefon jest na tyle głupi, żeby wybierać słabszą sieć? Przecież telefonu nie kupiłem w sieci Play, a i tak wybiera mi ten nadajnik Playa! Jeśli ustawię ręcznie nadajnik Play (Orange), to jak wyjdę gdzieś na zewnątrz, to telefon nie przestawi mi automatycznie sieci na taką z lepszym zasięgiem... :|

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 17 September 2013 - 09:26

Tak się dzieje, bo masz sieć Play i karta sim ma przypisane jako priorytet łączenie się przez swoją sieć, a Plus i Orange w dalszej kolejności. Ustaw sobie na stałe Orange, na mieście również nie powinno być żadnych problemów.

#9 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 17 September 2013 - 09:33

No i powiedzcie mi - czemu telefon jest na tyle głupi, żeby wybierać słabszą sieć? Przecież telefonu nie kupiłem w sieci Play, a i tak wybiera mi ten nadajnik Playa! Jeśli ustawię ręcznie nadajnik Play (Orange), to jak wyjdę gdzieś na zewnątrz, to telefon nie przestawi mi automatycznie sieci na taką z lepszym zasięgiem... :|

Ciekawe czy o głupim telefonie też byś tak mówił, gdybyś mieszkał przy granicy i zasięg np. niemieckich operatorów byłby silniejszy niż naszych, ciekawe czy wtedy też byś tak się cieszył, gdyby iPhone wybierał obcą sieć zamiast macierzystą. Każdy telefon na świecie domyślnie wybiera sieć operatora, któego karta jest wsadzona i ma tak robić. To że wybrałeś dziadowskiego operatora, który nie ma swojej infrastruktury i korzysta z roamingu, to nie wina telefonu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users