Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Odzyskanie listy odtwarzania i usuwanie piosenek

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 iliaboss

iliaboss
  • 4 postów

Napisano 18 maja 2008 - 14:28

Siema. Mam taki problem . Usunąłem przepadkowi playlist z wielką kolekcją różnych piosenek . Czy da się ją odzyskać ? Zakładam playlist i umieszczam w niej określona płytę i jak zauważyłem to jeśli się usuwa playlist to piosenki sie nie usuwają . Jak je też usunąć ??

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 18 maja 2008 - 14:36

Niestety - listy odtwarzania już nie odzyskasz (chyba, że gdzieś masz backup biblioteki iTunes - używasz może Time Machine?) Jeśli usuwasz piosenkę z danej listy otwarzania (playlisty), to ona jest usuwana tylko z niej, a nie z całego iTunes. Jeśli chcesz zupełnie wywalić piosenkę ze swojej kolekcji, to przejdź zakładki Muzyka w Bibliotekach i tam usuń piosenkę - program zapyta czy chcesz ją wywalić i czy chcesz ją usunąć tylko z biblioteki iTunes czy też w ogóle przenieść ją do kosza. Jak mam więcej piosenek do wywalenia z danej playlisty, to sobie ułatwiam sprawę w ten sposób, że oznaczam te piosenki jedną gwiazdką (w pozycji Ocena). Potem przechodzę do całej Biblioteki, sortuję piosenki według ocen i wywalam wszystkie z jedną gwiazdką ;) Pozdr.

#3 iliaboss

iliaboss
  • 4 postów

Napisano 18 maja 2008 - 15:36

Dzięki za informacje . Mam jeszcze takie pytanie. Czy da się z zakładki Muzyka wywalić całą płytę nie zaznaczając pojedynczo piosenki ??

#4 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 18 maja 2008 - 15:49

Zaznacz po prostu wiele piosenek na raz i wywal. Jak jesteś w danej liście odtwarzania, to zaznacz je i pod prawym przyciskiem myszy masz pozycję Ocena. Jak zaznaczyć kilka piosenek na raz? Z klawiszem Shift. Jeśli te piosenki nie są koło siebie, to z klawiszem Command/Apple/Jabłko (na Maku) lub klawiszem CTRL (na Windows).

#5 ostrich

ostrich
  • 89 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 maja 2008 - 20:03

Można też usunąć całkowicie z komputera, bezpośrednio z playlisty. Wystarczy wcisnąć alt+backspace. Nie wiem czy działa to na Windows, chyba powinno (raczej alt + delete).

#6 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 18 maja 2008 - 22:52

Można też usunąć całkowicie z komputera, bezpośrednio z playlisty. Wystarczy wcisnąć alt+backspace. Nie wiem czy działa to na Windows, chyba powinno (raczej alt + delete).

OOooo!!!! Nie wiedziałem. DZIĘKI - świetna rada :D

#7 leopard.

leopard.
  • 15 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 05:53

iTunes - odzyskiwanie playlist za pomoca applescript

Hej
Moj problem jest troche zawiklany, ale postaram sie w miare klarownie to wyjasnic.
Stracilem ostatnio playlisty, na ktorych selekcje poswiecilem duzo czasu. Stalo sie to na pececie, jak uzywalem jeszcze foobara, ktory pewnego razu tak sie wysypal, ze nic z niego nie zostalo. Szukalem po folderach systemowych jakiegokolwiek sladu, ale nic z tego. Szczescie w nieszczesciu, ze wczesniej sobie te playlisty wyeksportowalem do katalogow. Niestety zajmuje to duzo miejsca i do tego jest masa duplikatow, co nie pozwala po ludzku korzystac z iTunesa.
Najpierw wymyslilem, ze bede wrzucal do iTunesa po kolei katalogi z playlistami, po czym je usuwal (katalogi) i ze itunes sam sobie znajdzie odpowiednie pliki. Niestety trzeba do kazdego numeru podac recznie sciezke dostepu, wiec ta metoda odpada.
Teraz wpadlem na drugi pomysl, ktory wydaje mi sie calkiem rozsadnym rozwiazaniem, tylko ze w automatorze nie potrafie tego ogarnac. Chyba nie ma takich opcji, wiec podejrzewam, ze potrzebny bedzie skrypt.

Najpierw w katalogach z playlistami bym oznaczyl kazdy plik nazwa playlisty, powiedzmy ze w komentarzach, po czym skrypt musialby zapytac o katalog w ktorym sa te pliki, wziac kazdy po kolei, znalezc plik(i) o takiej samej nazwie w katalogu z cala muzyka i skopiowac do niego (nich) odpowiedni tag, w tym przypadku komentarz. Wtedy bym juz sobie poradzil z pomoca playlist inteligentnych.

Mial ktos podobny problem? Bo przeszukalem juz pol netu i nic nie znalazlem w temacie. jest [URL="http://dougscripts.com/itunes/"]dobra stronka[/URL] ze skryptami do itunesa, jednak nie znalazlem tam nic pomocnego w tym temacie. No chyba, ze mi umknelo. Bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo motam sie juz z tym od 2 tygodni.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych