Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Instalacja systemu na pustym dysku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 16 maja 2008 - 20:47

Witam!

Dostałem od znajomego sprzęt: Power Mac G4
FOTO: Dołączona grafika

W obudowie (wg. naklejki z tyłu) siedzi procesor 733MHz, 256MB pamięci, jakaś karta na AGP od ATI, dysk 60GB i napęd CD.

Po włączeniu ukazuje mi się takie coś: Dołączona grafika
jest to migające logo "mac" zmieniające się w pytajnik - które tak bez końca się zmienia.

Jak na tym sprzęcie uruchomić jakikolwiek system?
Mam płytę "Linux Ubuntu for Mac" która po włożeniu od razu startuje - ale gdy pasek postępu ładowania dojdzie do końca wyskakuje błąd.

Więc jak tu coś zdziałać? Jaki system pujdzie tutaj wrzucić?
Proszę znawców tematu o wypowiedzenie się - bo kompletnie niemam pojęcia o MAC'ach.

#2 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 16 maja 2008 - 21:55

teoretycznie jest to g4 digital audio 733 ppc masz licencje na system os 9.1 lub osx 10.0.3 maxymalnie / bez kombinowania/ mozna zainstalowac 10.4.11 migajaca koperta oznacza ze nie wykrywa systemu operacyjnego, czy ten linux jest na ppc czy x86?

#3 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 16 maja 2008 - 22:20

Żadnych licencji niemam - poprostu dostałem sam komputer z "czystym" dyskiem. Co do Linux'a to niemam pojęcia jaka to wersja jest. Ale z tego co pisze na opakowaniu (This Mac edition will run on modern G3, G4 and G5 computers, including iBooks and Powerbooks) - więc powinna bez problemu działać pod tym moim sprzętem. Jeśli taki system (10.4.11) jest najlepszy, i idzie zainstalować go bez kombinowania - postaram się taki zdobyć . W razie problemów - napiszę tutaj. Pozdrawiam

#4 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 16 maja 2008 - 22:42

Żadnych licencji niemam - poprostu dostałem sam komputer z "czystym" dyskiem.

z makami tak jest ze posiadajac hardware masz licencje na software ktory byl dedykowany do tego sprzetu
system 10.4 nie byl wiec aby byc legalnym trzeba go kupic, teoretycznie wymaga 512 ramu ale na 256 tez pojdzie /warto dolozyc/
system jest 10.4, a 10.4.11 to ostatnie uaktualnienie sciagane bezplatnie z netu
systm 10.4 musi byc na czarnej plycie, z szarej nie zinstalujesz

#5 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 16 maja 2008 - 22:55

hmmm... a jeśli zastosował bym się do informacji jakie znalazłem w tym temacie (http://www.myapple.p...-na-mac-g4.html to coś z tego wyjdzie?

Pobranie czterech obrazów płyt z systemem nie stanowi problemu, tylko czy potem wszystko się zainstaluje?

#6 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 16 maja 2008 - 23:13

jesli przeczytasz dokladnie ten watek to zobaczysz ze od momentu kiedy sie rozpoczal do momentu gdy napisal ze sie udalo minal miesiac, poza tym mial 9.1 , nie wiesz jaki masz firmware, bez nowego nie zainstalujesz osx, a bez 9.1 nie zainstalujesz firmware, itd...

#7 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 17 maja 2008 - 10:47

Witam! Niestety nie można odpalić żadnej z płyt które pobrałem - po włożeniu poprawnie nagranego obrazu systemu Tiger - dalej wyświetla się ten migający znaczek co na początku (nawet jak uruchomimy komputer z przytrzymanym C czy ALT) Kolejna sprawa, jak napisałeś "pi" że to możliwe przez firmware - spróbowałem więc ze starszym systemem: Mac Os 9.2.2 - i dalej to samo. Już kompletnie niewiem w jaki sposób idzie na to coś wgrać.

#8 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 17 maja 2008 - 11:17

jak sam sie przekonujesz posiadanie maka to fajna rzecz, - sprawdz jaki jest firmware To boot to open firmware to check firmware: 1. Restart the computer. 2. When you hear the startup sound, press and hold the Command-Option-O-F keys. 3. Release the keys when you see a white screen that says "Welcome to Open Firmware." 4. Record the reported firmware/Boot ROM version. 5. To exit, at the prompt, type: mac-boot and press Return, or... 6. Simply shut down with the power button. -jesli 4.2.8 mozesz probowac z 10.4 lub 10.3- ten jest na 3 plytach cd-wystarczy pierwsza -jesli wczesniejszy 9.1 albo 9.2.1 aby odpalily musza byc bootowalne- aby miec pewnosc ze tak jest najlepiej kupic lub pozyczyc oryginal, jesli sciagasz to moze troche potrwac zanim znajdziesz dobra -nie mozeszesz odpalic 9.2.2 bo taki system bootowalny /uniwersalny nie istnieje, to plyta dedykowana do jakiegos komputera

#9 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 17 maja 2008 - 11:33

Co to za klawisze trzeba przytrzymać?

Command-Option-O-F keys

Dodam ,że klawiaturę mam zwykłą "Windows'ową" na USB.

#10 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 17 maja 2008 - 11:40

command-windows option- alt tak mi sie wydaje, nigdy nie testowalem

#11 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 17 maja 2008 - 11:49

Chyba chodzi o to:
Dołączona grafika

Z tego co tam widać to mam wersję 4.1.8f5 - czyli instalacja Tiger'a odpada.

W jaki sposób wgrać tutaj starszy system (skoro te starsze są dedykowane pod sprzęt) ?
Albo w jaki prosty sposób wgrać nowszy firmware - tak aby była możliwa instalacja Tiger'a ?

#12 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 17 maja 2008 - 12:20

Z691-2746-A Apple G3/G4 9.1 (CD) Operating System, Apple Mac and iPod Accessories
691-3334-A Apple G3/G4 9.2.1 Original (CD) Full Install, Apple Mac and iPod Accessories

tak wygladaja plyty ktore cie interesuja, powinny sie zainstalowac i wtedy

Power Mac G4 Firmware Update 4.2.8: Information and Download

a potem

M9227LL/A OSX 10.3 (Panther) (CD) (Retail) Operating System Software, Apple Mac and iPod Accessories

a najlepiej 10.4 retail,

#13 magott

magott
  • 241 postów

Napisano 17 maja 2008 - 15:06

Ja dostałem od znajomego iMaca G3 - proc 400, 512 ramu i chciałem na nim zainstalować Ubuntu for Mac - niestety bez powodzenia - (miałem podobnie jak u Ciebie) , ale na szczęście miałem oryginalnego Tygrysa wersję box - przy instalacji zawsze stawał mi w połowie i nie wiedziałem co się dzieje - pomogło wybranie Disk Utylity i format dysku - z partycją dla Maca - i instalacja poszła bez problemu. Szukaj oryginalnego Tigera box i zobacz czy pójdzie - przy instalacji - na początku DiskUtility i formatuj dysk, jak poszło na takim starym iMacu z 1999 r. to na Twoim chyba też powinno.

#14 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 17 maja 2008 - 17:29

Pobrałem z Internetu sześć różnych obrazów systemu 9.1 (niby autostartujące) - niestety żadna się nie odpaliła. Ponagrywałem na płytki tak jak było w załączonych do każdej płyty instrukcji (poprzez UltraISO) Kupno oryginalnego systemu nie wchodzi w rachubę - niechcę dopłacać do starego sprzętu który dostałem za darmo. A system chcę wgrać - aby zobaczyć "jak to wygląda" (bo to moja pierwsza styczność z tym systemem) i ewentualnie jak wszystko by dobrze i sprawnie działało zostawić sobie taki komputerek do buszowania po Internecie. Ubuntu - udało się PRAWIE odpalić - mianowicie przy starcie dodałem polecenie "live video=ofonly" - co pozwoliło na wczytanie się systemu - lecz nim się pojawił pulpit wykoczyło kilkadziesiąt błędów, kursor zacinał się - reagował na ruch co kilkadziesiąt sekund. Po kliknięciu na OK w komunikacie który wyskoczył nastąpił restart - i w tym momencie odpuściłem sobię instalcję Linux'a na tym sprzęcie.

#15 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 17 maja 2008 - 20:21

Ja ściągęłem pierwszą lepszą dziewiątkę z emula, działa jak trzeba. Nagrywane za pomocą nero na windowsie albo k3b na linuksie. Przetestuj na emulatorze SheepShaver(Mac OS w wer. 9.0.4 MAX!!) lub PearPC(Mac OS X). btw. ma napęd DVD?

#16 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 17 maja 2008 - 20:24

W Mac'u niemam DVD - lecz to nie problem. Mogę przełożyć DVD ze zwykłego komputera.

#17 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 17 maja 2008 - 20:25

tomz, powiedz skąd jesteś - może znajdzie się jakiś MacUser w okolicy?

#18 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 17 maja 2008 - 20:27

tomz, powiedz skąd jesteś - może znajdzie się*jakiś MacUser w okolicy?

Tarnowskie Góry (śląsk)

#19 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 17 maja 2008 - 21:12

No to teraz apel do wszystkim Makowców z okolicy Tarnowskich Gór... Może ktoś wpadnie pokombinować z OSXem?

#20 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 18 maja 2008 - 10:31

zanim poniechasz walki sprobuj jeszcze z wersja 9.2.1 bo 9.1 moze miec jakis konflikt z modelem procesora, zakladajac oczywiscie ze te plyty rzeczywiscie sa bootowalne

#21 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 18 maja 2008 - 12:49

Prawie się udało...
Emule w tym wypadku okazał się pomocny, znalazłem kolejny system MAC_OS_9.2.2 który nagrałem na płytę za pomocą Nero.

System uruchomił się (wszystko jest po chińsku). Jakoś udało mi się go zainstalować na dysku.

Teraz przyszła pora na update tego firmware. Pobrałem je z linku który podał "pi" - przeniosłem pen-drivem na MAC'a i uruchomiłem (plik ma rozszerzenie BIN) wyskakuje taki komunikat:
Dołączona grafika

Teraz pytanko do Was:
Jak wgrać ten firmware? A może jest jakiś sposób by ustawić Angielski język w tym systemie? Tylko jak?

#22 pi

pi
  • 616 postów

Napisano 18 maja 2008 - 13:40

w paczce z firmware jest instrukcja, ta sama co na stronie z ktorej ja sciagnales, powinno sie udac, nie wiem tylko czy system przyjmie ten firmware, jesli nie sciagnij chinska wersje , co do jezyka to nic nie poradzisz bez angielskiej plyty wiec podnies ten firmware i sprobuj z 10.4 ktory jest multilngual

#23 tomz

tomz
  • 79 postów

Napisano 18 maja 2008 - 14:03

Panowie UDAŁO się zaktualizować firmware.

Wystarczyło plik ŚCIĄGNĄĆ na Macu! Bo gdy ściagąłem go pod Windowsem to pobierał on się z rozszeżeniem *.BIN.

Teraz zabieram się za wgrywanie Tygrysa :)

W razie problemów, napiszę tutaj.

---- Dodano 19-05-2008 o godzinie 11:39 ----
No i udało się!

Tygrys się wgrał bez problemów (po przełożeniu DVDRW do Mac'a płyta z Tygrysem sama zbootowała).

Dzięki za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych