Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

gadu-gadu / tlen

• Zamknięty Temat jest zamknięty
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agnieszka89

Agnieszka89
  • 7 postów

Napisano 16 maja 2008 - 15:43

Witam Jestem nowa i kompletnie zielona - zarówno na forum jak i w obsludze Mac'a. Na poczatek chcialabym miec kontakt ze znajomymi ktorzy korzystaja z tradycyjnych pc-tow a wiec musze zainstalowac komunikator ktory bedzie obslugiwal zarowno gg jak i tlena. Prosze o pomoc. widzialam na forum ze najczesciej uzywany komunikator to adium x czy on tez obsluguje komunikator tlen? i czy jest mocno awaryjny? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Aga

#2 damjanek

damjanek
  • 196 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 16 maja 2008 - 17:21

Adium X obsługuje i protokół Tlena i Gadu Gadu. Tlena fakt faktem, przez plugin, do ściągnięcia z adiumxtras.com Adium X jest raczej stabilną aplikacją. Pozdrawiam, Damian Szeluga

#3 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 maja 2008 - 20:11

stabilną dopóki nie zainstalujesz wtyczki tlena i sie nie zacznie sypać.. ja niestety musialem z tlena zrezygnować bo wtyczka odmawia współpracy:( poza tym tlen (program, nie sam protokół) to chyba jedyna rzecz ktorej mi brakuje po przesiadce z pieca na maka... co by nie mówić adium nie dorasta mu do pięt;)

#4 Nippy

Nippy
  • 192 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 maja 2008 - 10:40

Bardzo stabilnie na Adium działa Tlen przez GMail, ale to wyższa szkoła jazdy. Mimo wszystko warto, jak zależy Ci na stabilności i kontaktach. Narazie nie mam czasu, żeby to objaśniać, ale spróbuj poszukać (jeśli Ci zależy) tematów o konfiguracji GMail w programie Psi i protokole Jabber.

#5 Agnieszka89

Agnieszka89
  • 7 postów

Napisano 20 maja 2008 - 20:07

wielkie dzieki rzeczywiscie musialam zrezygnowac z tlena ale da sie zyc;) jeszcze raz dziekuje :)

#6 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 20 maja 2008 - 20:39

Tlen i GG to jedna liga ... rejonowa ;) Oba komunikatory są beznadziejne!! Niezależnie czy to PC czy Ma wersja. Niestety sporo ludzi z tego korzysta i stąd ich racja bytu. [Wszak miliony much, nie może się mylić :) Ale z wiekiem okazuje się, że GG pozostaje dla dzieci, a dorośli świetnie sobie dają radę ze Skype czy ICQ i że można bez GG żyć.

#7 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 20 maja 2008 - 20:56

Nie zgodze sie z Toba arsaghar. Nie mozna powiedziec sobie "mam gdzies gadu-gadu bo to glupi program i glupi protokol, bede uzywal ICQ, MSNa (:P) i Skype". Niejeden chcialby sobie na to pozwolic, ale naprawde dominacja GG na polskim rynku jest nie do pokonania i niejednokrotnie jedynym sposobem kontaktu z interesujaca Nas osoba jest gg. Jestesmy wiec po czesci na Niego skazani. Adium X nie podoba mi sie, poniewaz moja liste kontaktow opiewajaca na kilkaset numerow zaimportowal zle, pogubil grupy i bardzo czesto zaimportal same numery lub same nicki (okolo 60 kontaktow tak mialem). Czasem tez z czlowieka robil grupe, albo "Asia" miala numer "Wojtek". Bez Tlena rzeczywiscie jest stabilniejszy, ale chyba wszyscy moi znajomi uzywaja zarowno Tlena jak i GG, wiec nie jest brak tego plugina dla mnie problemem. Cieszy mnie natomiast obsluga xFire (do gier plugin) bo mimo, ze Adium, to rozpoznaje, ze gram w jakas gre akurat. Na Windowsie do xFire potrzebna byla osobna aplikacja. Milo, ze mam w jednym miejscu rowniez MSNa i GTalka. Problemy sa ze statusami jednakze, ze zrywaniem polaczen.. No coz, trzeba sie cieszyc tym co sie ma. Mam do Was pytanie skoro to temat o komunikatorach. Dodalem sobie profil Bonjour do Adium. W jaki sposob zostane poinformowany o obecnosci innego uzytkownika Maka w danej sieci (np wifi na uczelni czy centrum handlowym)? Pokaze mi go po prostu? Czy musze jakos wyszukac.. Wogole jestem ciekaw czy duzo osob jest osiagalnych przez Bonjour czy to raczej cos niepopularnego w Polsce

#8 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maja 2008 - 01:47

Bonjur dziala na "brodacastach udp", wiec jak tylko ktos sie zaloguje do bonjura, bedziesz o tym wiedzial. nic nie trzeba szukac.

#9 amcieq

amcieq
  • 361 postów
  • SkądLondon

Napisano 21 maja 2008 - 05:02

dominacja - szmacja, jakos tak mam ze wole skype, a z uzytkownikami mac'ow AIM bo bawie sie czasem wspoldzieleniem ekrau ;), zawsze tez prosze ludzi z ktorymi pisze/gadam, 'a co powiesz na skype?' wiec nie ma problemu.... to my czyli klient decydujemy co jest popularne a co nie.....

#10 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maja 2008 - 07:59

tu nie chodzi o to ze jeden protokół jest ok drugi jest be. Każdy ma spełniać swoją podstawową rolę-pozwalać na komunikację. Większość używa gg? Używam i ja! Bo dlaczego dla glupiej idei "bo gg to szajs" mam sie odcinać od kontaktów z dziesiątkami znajomych którzy używają tylko gg bo to dla nich najprostsze? Nie każdy siedzi w temacie kompów i nie grzebie w nich nie interesuje sie nimi tylko UŻYWA. Tu raczej chodzi o bardzo mierną (a już napewno ostatnio) współpracę adium z protokołem gadu-gadu. Jak już mówimu o komunikatorach to adiumowi ciągle daleeeeko do funkcjonalności tlena (nie mówie tu o ilości obsługiwanych protokołów, to tu tlen jest w tyle). Jeśli tylko ktoś wypuści wersje tlena na maka to adium powędruje do kosza od razu (co sie nie stanie nigdy zapewne bo pewnie nikt nie wpadnie na pomysł, żeby zrobic makową wersje tlena..)

#11 kantrusy

kantrusy
  • 204 postów
  • SkądWARSZAWKA

Napisano 25 maja 2008 - 20:54

GG - Adium Witam- nie wiem co jest sciagnolem adium wpisalem numer GG i haselko i co -D....a mowi ze zle co to moze byc ktos wie ? Czyli nie moge sie zalogowac na adium !

#12 dudi

dudi
  • 337 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 maja 2008 - 06:36

i po co piszesz to samo 2razy w innych temmatach?

#13 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 26 maja 2008 - 08:41

Z komunikatorami jest tak, że najlepszy jest ten, którego używa najwięcej osób. Podobnie jak z klawiaturą w układzie QWERTY. Co z tego, że są alternatywne, podobno lepsze, bardziej ekonomiczne itp. skoro wszędzie - w biurze, kafejce internetowej, whatever będzie właśnie QWERTY i osoba "think different" pisząca na innej klawiaturze będzie przeżywać męczarnie.

#14 niunia1982

niunia1982
  • 3 postów

Napisano 26 maja 2008 - 08:59

ja tam wolę najprostsze gadu gadu :)

#15 benchaker20

benchaker20
  • 8 postów

Napisano 26 maja 2008 - 19:07

ja tam wolę najprostsze gadu gadu :)

Zainstaluj na Mac Os X orginalne GG

#16 japoni

japoni
  • 74 postów
  • SkądManchester

Napisano 26 lipca 2008 - 15:27

Czy moglby ktos krok po kroku opisac jak skonfigurowac tlen poprzez jabbera na macu? Caly dzien sie z tym meczylem i nic z tego. Tlenowa wtyczka niestety na adium nie dziala. Dzieki

---- Dodano 26-07-2008 o godzinie 15:28 ----
cokolwiek zeby odpalic tlen pod mac os pls

#17 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 lipca 2008 - 15:33

A ja z Tlenu rezygnować nie mam zamiaru... w najgorszym razie będę go wyciągać z pulpitu w XP przez vmware fusion... najpierw potestuje może da rade w... zapomniałem nazwy... nieważne, ale potestuje :P

#18 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 15 sierpnia 2008 - 14:53

a jest mozliwosc odpalenia wersji tlena z windowsa???

#19 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 15 sierpnia 2008 - 15:04

hmm.. dziwna sprawa... pod Psi transport tlena działa (konto i transport chrome.pl) a pod adium już nie chce... z chrome się łączy ale transport zostaje offline.. wie ktoś co zrobić? nawet kontakty się pojawiają wszystkie

---- Dodano 15-08-2008 o godzinie 16:20 ----
a teraz się zaczął resetować w kółko... zdążyłem za którymś razem wejść w opcje i odznaczyć konto chrome... lipa coraz większa ;]

#20 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 sierpnia 2008 - 20:58

Niestety, chyba coś zmienili w protokole Tlenu. W zeszłym tygodniu próbowałem podpiąć transport na różnych serwerach jabberowych i porażka :(

#21 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 15 sierpnia 2008 - 21:26

no ale działa na chromie bez problemu... tyle że pod Psi... a Adium albo nie łączy transportu albo się wywala... i nie wiem co zrobić... zawsze jakieś przeszkody ;]

#22 adnet

adnet
  • 214 postów
  • SkądIrlandia

Napisano 11 kwietnia 2011 - 20:57

Wprawdzie ostatni topic był tutaj jakieś 3 lata temu... ale może się komuś przyda - mnie się przydało !

Tlen.pl - tlen na Mac OS X - Rozmawiaj bez przeszkód!

#23 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 12 kwietnia 2011 - 07:11

Wątków na temat tlenu jest milion pięćset, z czego jeden nawet przyczepiony celem lepszej widoczności. Temat zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych