Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Legalność XP dedykowanego dla Dell na innym komputerze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 maja 2008 - 17:51

Witam

przepraszam za długi i dziwny temat. Do rzeczy - 30 czerwca MS zaprzestanie sprzedaż Windows. Zastanawiam się*więc nad kupnem XP, bo kiedyś może się przydać (kto wie, może kiedyś będę zmuszony używac peceta), a Visty nie chcę. Na Allegro za niecałe 100 zł można kupić system z fakturą. Link do przykładowej aukcji: Windows XP Professional -POLSKI- OEM SP2 - FAKTURA (361809966) - Aukcje internetowe Allegro

Niby nie można tak robić, ale zawsze to 120 zł oszczędności. Chcę być legalny, czy w wypadku kontroli Policji wszystko będzie w porządku?

Pozdrawiam

#2 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 15 maja 2008 - 18:34

Wersję dedykowaną można zainstalować tylko i wyłącznie na komputerze któremu jest dedykowana w tym przypadku Dell-a. Każda inna instalacja będzie złamaniem umowy licencyjnej. Pod względem prawnym jest to prawie równoznaczne z zakupem windowsa u piratów. W razie kontroli zaliczają to do nielegalnego oprogramowania jeśli nie jest zainstalowane na kompie marki Dell , posiadanie faktury nic ci nie da w takim przypadku bo ważniejsze są zapisy w umowie licencyjnej która jasno wszystko tłumaczy. Nawet kupując wersję niededykowaną nie wiadomo czy trafisz na wersję z nową licencją która dopuszcza zakup wersji OEM bez nowego komputera. W starej jest napisane że jeśli nie zakupiłeś windowsa OEM z nowym sprzętem nie widnieje razem na fakturze windows jest nie legalny i należy go zniszczyć. A takie wersje z nową licencją która pozwala na zakup bez nowego sprzętu, na allegro są najdroższe. Droższe nawet niż w sklepie. Dlatego jak Tobie zależy to leć szybko do sklepu może się jeszcze załapiesz na wersję z nową licencją. Próba zaoszczędzenia 100-150 zł w takim przypadku wydaje mi się bez sensu. Dodam tylko że na Allegro są tony podrabianego oprogramowania w taki sposób że microsoft miał trudności z jego rozpoznaniem. Podrobione wszystko hologram dokumenty naklejka itd. Inna sprawa że microsoft po ostatecznym zaprzestaniu wsparcia a może nawet sprzedaży nie będzie już aktywował XP i płytkę z XP będziesz mógł sobie wsadzić w buty.

#3 Daniel

Daniel
  • 925 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 maja 2008 - 18:39

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Aktywować system po zakończeniu sprzedaży dla klientów detalicznycj jeszcze powinni, bo jeszcze przez 2 lata będą XP sprzedawać razem z komputerami UMPC i low-end. Czyli trzeba wydać 250 zł, co wcale mi się nie uśmiecha, tym bardziej że to działanie "na zaś". Pozdrawiam

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 maja 2008 - 18:40

poszukaj dobrze, na allegro chodzą też tanie oem bez dedykacji

#5 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1 574 postów
  • SkądMars

Napisano 15 maja 2008 - 19:03

poszukaj dobrze, na allegro chodzą też tanie oem bez dedykacji

Przeczytaj co napisałem o systemach bez dedykacji.

---- Dodano 15-05-2008 o godzinie 18:11 ----

Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Aktywować system po zakończeniu sprzedaży dla klientów detalicznycj jeszcze powinni, bo jeszcze przez 2 lata będą XP sprzedawać razem z komputerami UMPC i low-end.

Czyli trzeba wydać 250 zł, co wcale mi się nie uśmiecha, tym bardziej że to działanie "na zaś".

Pozdrawiam

Systemy sprzedawane do do UMPC i lowendowych może i będą aktywować przez 2 lata ale zauważ że będą miały konkretne numery seryjne na podstawie nich będzie dokonywana aktywacja. W przypadku systemów zakupionych nie dla takich komputerów czyli powiedzmy przed 2008 rokiem dla ich numerów nie będzie już dokonywana aktywacja. Microsoft będzie wiedział z jakimi numerami seryjnymi sprzedał XP-ka dla UMPC i lowend i tylko dla nich będzie nadal dokonywał aktywacji.

#6 Matiek

Matiek
  • 185 postów

Napisano 18 maja 2008 - 20:55

U.... Boje sie tej umowy... Maca to jeszcze uszanuje... Ale na piecu nic nie jest legalne. XPka mialem na ok. 6-10 komuterach ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych