Legalność XP dedykowanego dla Dell na innym komputerze
Napisano 15 maja 2008 - 17:51
przepraszam za długi i dziwny temat. Do rzeczy - 30 czerwca MS zaprzestanie sprzedaż Windows. Zastanawiam się*więc nad kupnem XP, bo kiedyś może się przydać (kto wie, może kiedyś będę zmuszony używac peceta), a Visty nie chcę. Na Allegro za niecałe 100 zł można kupić system z fakturą. Link do przykładowej aukcji: Windows XP Professional -POLSKI- OEM SP2 - FAKTURA (361809966) - Aukcje internetowe Allegro
Niby nie można tak robić, ale zawsze to 120 zł oszczędności. Chcę być legalny, czy w wypadku kontroli Policji wszystko będzie w porządku?
Pozdrawiam
Napisano 15 maja 2008 - 18:34
Napisano 15 maja 2008 - 18:39
Napisano 15 maja 2008 - 18:40
Napisano 15 maja 2008 - 19:03
poszukaj dobrze, na allegro chodzą też tanie oem bez dedykacji
Przeczytaj co napisałem o systemach bez dedykacji.
---- Dodano 15-05-2008 o godzinie 18:11 ----
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Aktywować system po zakończeniu sprzedaży dla klientów detalicznycj jeszcze powinni, bo jeszcze przez 2 lata będą XP sprzedawać razem z komputerami UMPC i low-end.
Czyli trzeba wydać 250 zł, co wcale mi się nie uśmiecha, tym bardziej że to działanie "na zaś".
Pozdrawiam
Systemy sprzedawane do do UMPC i lowendowych może i będą aktywować przez 2 lata ale zauważ że będą miały konkretne numery seryjne na podstawie nich będzie dokonywana aktywacja. W przypadku systemów zakupionych nie dla takich komputerów czyli powiedzmy przed 2008 rokiem dla ich numerów nie będzie już dokonywana aktywacja. Microsoft będzie wiedział z jakimi numerami seryjnymi sprzedał XP-ka dla UMPC i lowend i tylko dla nich będzie nadal dokonywał aktywacji.
Napisano 18 maja 2008 - 20:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych