Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak zmienić nazwę katalogu domowego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacRadek

MacRadek
  • 3 postów

Napisano 15 maja 2008 - 14:21

Witam wszystkich P.T. Forumowiczów, zaczynam przygodę z makiem stąd moje może niezbyt wyszukane pytanie:rolleyes: ; z góry dziękuję za wyrozumiałość :) zwracam się z pytaniem w jaki sposób mogę zmienić nazwę katalogu domowego w dysku gł.(która najprawdopodobniej została błędnie wpisana (moje imię i nazwisko brak jednej z liter polskiej czcionki); wiem, że nie jest to rzecz najważniejsza, jednak nieco irytująca. Próbowałem na różne sposoby jednak wyświetlany mam komunikat, iż jest to plik niezbędny w systemie więc nie ma możliwości jego modyfikacji czy też usunięcia. pozdrawiam, MacRadek

#2 gregpo

gregpo
  • 42 postów

Napisano 15 maja 2008 - 14:50

Moze po prostu utworz nowe konto, przenies pliki, dokumenty etc. i poprzednie konto skasuj :) Pozdr

#3 MacRadek

MacRadek
  • 3 postów

Napisano 15 maja 2008 - 15:57

TX własnie w tym problem że chce zachowac katalog z domkiem jednak przy próbie zmiany nazwy, a jest to dostępne w podswietleniu po probie akceptacji pojawia sie komunikat: nie mozna modyfikować lub usunąc "...tu nazwa katalogu" gdy ta rzecz jest niezbędna w Mac OS X. Czy muszę dee novo staiwac system aby poprawic taką wydawac by sie moglo drobna rzecz? :shock:

#4 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 maja 2008 - 07:20

Nie musisz instalować systemu na nowo. Tak jak wcześniej napisano - utwórz nowe konto i przenieś dane. Stare po prostu usuń. Nie jest zalecana zmiana nazwy katalogu domowego - z tego mogą wyniknąć tylko problemy ;)

#5 darvark

darvark
  • 126 postów
  • SkądKielce

Napisano 16 maja 2008 - 07:46

mac jest oparty na uniksie, czyli jednym slowem zmiana nazwy katalogu domowego jest niemozliwa. przynajmniej ani ja ani zaden z moich znajmocyh administratorow nie spotkal sie z taka praktyka. zeby zmienic nazwe katalogu domowego uzytkownika trzeba by mieszac w plikach w /etc. zakladajac nowego uzytkownika definiuje sie mu powloke z jakiej bedzie korzystal (nawet w os x), jego uprawnienia, grupe do jakiej bedzie nalezec oraz wlasnie katalog uzytkownika. wszystko to jest zapisane w plikach konf. a przegrzebac sie przez nie i pozmieniac? hmm raczej nieoplacalne

#6 MacRadek

MacRadek
  • 3 postów

Napisano 16 maja 2008 - 13:19

wielkie dzięki, uczynię wg rady pozdrawiam

#7 Matiek

Matiek
  • 185 postów

Napisano 18 maja 2008 - 21:27

Przy instalacji systemu prosi Ciebie o podanie nazwy uzytkownika i jego skrotu. Tam gdzie skrot to bedzie nazwa z domkiem. Home Folder.

#8 Leoanne

Leoanne
  • 36 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 19:01

Wiem, ze temat stary, ale moze siep rzydac komus na przyszlosc...zmiany katalogu domowego mozna dokonac w taki oto sposob: preferences->konta i tam gdzie jest konto administratora kliknac prawoklikiem (po otwarciu klodki) i dac opcje zaawansowane...i tak, jak powiedzial Matiek...skrot nazwa to nazwa domku...mozesz wlasnie w tym miejscu to zmienic :) Sama szperalam, zeby dojsc do tego :) Nieco sie przerazilam jak po restarcie odpalila mi sie winda, ktora startuje dopiero jak ja recznie wybiore...ale z altem wlaczyl sie mac os i domek zmienil swoja nazwe :D

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 350 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 21:30

mac jest oparty na uniksie, czyli jednym slowem zmiana nazwy katalogu domowego jest niemozliwa. przynajmniej ani ja ani zaden z moich znajmocyh administratorow nie spotkal sie z taka praktyka. zeby zmienic nazwe katalogu domowego uzytkownika trzeba by mieszac w plikach w /etc. zakladajac nowego uzytkownika definiuje sie mu powloke z jakiej bedzie korzystal (nawet w os x), jego uprawnienia, grupe do jakiej bedzie nalezec oraz wlasnie katalog uzytkownika. wszystko to jest zapisane w plikach konf. a przegrzebac sie przez nie i pozmieniac? hmm raczej nieoplacalne

Akurat nie w OSX, tam user nie jest definiowany w /etc/passwd. No i zmiana katalogu domowego w passwd to jest moment przecież.

#10 bzx-10ba78a705

bzx-10ba78a705
  • 218 postów

Napisano 10 sierpnia 2009 - 22:03

zmianę nazwy katalogu domowego i shortname polecam jednak zrobić wg instrukcji Apple:
Mac OS X: How to change user short name or home directory name

możliwe, wykonalne, bezproblemowe.

dla 10.5 to tylko 10 kroków (dla starszych systemów niestety troche więcej...).
sam to robiłem bo też miałem podobną sytuację jak autor wątku - żadnych problemów z uprawnieniami, plikami, nazwami.. ustawienia pulpitu i wszystkich aplikacji się przeniosły. miodzio!

pozdro!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych